成功啦!終於種到比街市粗既芽菜!!

作者: supermama 發表于 2007-12-24 17:20:04
33033 77
carlo 發表於 2008-2-3 21:19:51 |顯示全部樓層
supermama ,  

我仔以前學琴果度 , d mami 好多都自己種芽菜 , 我就一直都無興趣 , 而家見到個 post , 又心思思 tim !

黃豆係可以架 ,   我成日都會浸黃豆整豆漿 , 但係有一次放左係膠筲箕浸就放左入雪櫃 , 我諗因為 d 仔女摷雪櫃時無留意 , 咁 兜黃豆就 "咪" 左係雪櫃一角 ......... 都發現既時候已經變左 "jelly " 味兒芽  我諗佢會吸味架

八王子 , 您提議幾好喎 !
回復

supermama 發表於 2008-2-3 22:53:15 |顯示全部樓層
原帖由 carlo 於 2008-2-3 21:19 發表
supermama ,  

我仔以前學琴果度 , d mami 好多都自己種芽菜 , 我就一直都無興趣 , 而家見到個 post , 又心思思 tim !

黃豆係可以架 ,   我成日都會浸黃豆整豆漿 , 但係有一次放左係膠筲箕浸就放左入雪櫃 , 我 ...

我都有浸黃豆整豆漿,豆腐花。不過種黃豆就次次都發臭
回復

marrynut 發表於 2008-2-3 23:26:54 |顯示全部樓層
我以前讀書嗰陣都想過種芽菜, 不過俾阿媽反對, 笑我一個盆仔邊種多咁多芽菜, 抄埋都唔夠一家人食~ 但睇原來呢個post 後,先知可以用呢個方法種, 真係好驚喜呀!
回復

arp 發表於 2008-2-6 10:03:10 |顯示全部樓層
尋日係元朗街市買左斤芽菜都要4虫文斤,
都係自己種平好多
回復

little_st 發表於 2008-2-6 17:41:30 |顯示全部樓層
我浸左一個星期都唔出芽... 唔知係唔係太涷??
回復

花園仔 發表於 2008-5-19 18:17:02 |顯示全部樓層
我係用芽菜盒黎整芽菜嘅!

一個星期就食得洛!
回復

叮噹阿媽 發表於 2008-5-19 18:37:37 |顯示全部樓層
我係新手
咩都未開始種
見到D芽菜都心癢癢
我想問個樽吉左筒咪漏水囉
咁要唔要係外面再用野裝水浸佢架???
THANKS~!!!
回復

supermama 發表於 2008-5-19 20:06:49 |顯示全部樓層
個樽吉左筒,就係想漏水。因為d水唔去會令到d芽菜發臭架
回復

叮噹阿媽 發表於 2008-5-20 22:30:11 |顯示全部樓層
咁係唔係就咁入住佢,一日沖2-3次水
其他時候都唔使用水再浸佢架喇
我噙晚浸左d綠豆
不過今晚放工返黎見佢d綠色開始爆開
見到d黃色,但有d好似浸到甩左綠色個d衣
我諗過多2日應該可以入樽喇~
回復

crabcrab 發表於 2008-5-21 01:24:41 |顯示全部樓層
原帖由 supermama 於 2008-2-3 22:53 發表

我都有浸黃豆整豆漿,豆腐花。不過種黃豆就次次都發臭

有好多進口大豆為左保存, 同埋基因改造的都照過幅射
所以根本完全發唔到芽架, 綠豆就唔會....
回復

fongkk 發表於 2008-5-21 01:53:36 |顯示全部樓層
補充一些發豆芽資料

發豆芽要用當年生產的豆,隔年豆發芽率低或不發,而且發豆過程中易腐爛

1斤綠豆會生長出 8斤豆芽,1斤黃豆會生長出 5斤豆芽,

冬天洗豆前先用溫水浸一下,可以加快發芽,夏天就直接洗豆

綠豆 60 攝氏 1 分鐘
黃豆 35 攝氏 1 分鐘

然後才開始洗豆,洗完浸水

綠豆 7-9 小時,
黃豆 4-6 小時,

檢查豆的已經全部發大,無皺折就合格

浸完就可以找個不積水,通氣的容器開始

如果不去特別增加毛巾壓力的情況下,最適宜的放豆高度為 綠豆 8cm,黃豆 22cm,
裝少豆生長過快又細又長,裝多壓力太大生長慢或不生長

適合豆芽的生長的溫度是 22-25 攝氏,豆芽生長時會發熱
可以通過沖水降溫,夏天可以 3-4 小時沖一次,冬天 5-6 小時
注意不要積水,容易引致發臭

夏天 4-5天,冬天 6-7天收成
回復

叮噹阿媽 發表於 2008-5-21 10:54:49 |顯示全部樓層
哎呀 ~我仲以為要浸佢浸到佢出晒芽添
而家已經浸左2日,希望佢地冇事啦~
回復

fongkk 發表於 2008-5-21 11:02:29 |顯示全部樓層
原帖由 叮噹阿媽 於 2008-5-21 10:54 發表
哎呀 ~我仲以為要浸佢浸到佢出晒芽添
而家已經浸左2日,希望佢地冇事啦~

長期浸水,易腐爛,盡快離水
回復

叮噹阿媽 發表於 2008-5-21 11:47:28 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-5-21 11:02 發表

長期浸水,易腐爛,盡快離水

我已經即刻倒晒D水
而家用個"篩"裝住隔水先
唔該晒你啊~
回復

sammiemie 發表於 2008-5-21 16:45:49 |顯示全部樓層
請問去邊度可買碗豆作癹芽菜食用?
回復

Little_Monster 發表於 2008-5-22 01:01:07 |顯示全部樓層
唔記幾時save o左條link,講發芽ge
http://book.tndais.gov.tw/Brochu ... 0%20%A8%A7%20%AA%DE

不過自己就未試過...
見你地o的豆芽種得o甘靚..搞到我心思思想種tim
回復

happyssunny 發表於 2008-12-12 15:14:56 |顯示全部樓層
我之前自己試種同每個人都一樣, 又長又硬...上黎搵到呢個post,
試種了第二次
成功了很多...最少食得落, 但都仲係有問題...就是...
我種d芽菜d 根都是黑黑地...唔係咁好睇...
想請問各位高人知道點解嗎?
我見第二次種得幾好, 就加碼種第三次, 但第三次種d芽菜全部都好臭... 同在芽菜頂的豆都爛晒...
我已經日日洗佢地...
定我洗得太多嗎? (洗-> 沖水, 掉左d爛豆同爛根, 豆殼等), 其實第二次種的都有發臭, 我都係一樣咁洗同掉d爛豆...但第2次又ok喎...
第三次的菜已放棄了...my bf 話咁臭, d 菜唔死, 俾佢食都會食死佢...
被迫掉晒了

剛買了黃豆...將會試種...

另我種緊青瓜, egg plan, marry gold, 哈蜜瓜, rocket, 青椒, green bean, 好似紅豆都係紅色的豆, 小棠菜
芽緊d 紅onion, leek, sping onion, 同好多花花等...

請問有無人知d 小棠菜點先會生得肥d...佢地都生得長長的...
我睇過other post話要剪芽同d底葉, 但我今日剪左新生的芽, 第二日佢又再生芽, 請問係咪又要再剪, 剪到佢肥為止???

另有d有關虫虫問題...我會到虫虫blog post...
唔好意思咁多野問...謝謝...
回復

farfeifar 發表於 2008-12-12 15:16:42 |顯示全部樓層
有冇d相睇下啊??
回復