成功啦!終於種到比街市粗既芽菜!!

作者: supermama 發表于 2007-12-24 17:20:04
33031 77
ivy_wonghy 發表於 2008-1-16 10:23:25 |顯示全部樓層
supermama 謝謝你提供這方法,我想我也會試試的。
回復

orchids 發表於 2008-1-17 13:03:52 |顯示全部樓層
原帖由 supermama 於 2008-1-16 03:03 發表
4cm都差唔多啦!我個d有長過4cm亦都有短過4cm。通常我養6日就會食左佢

謝謝supermama的指教!其實我對食芽菜只一般,在偶然發現將綠豆放進樽內會長得特別粗的豆芽,看了你這個帖子才知道,原本擠壓會使豆芽長得粗.
我的做法是將已爆口或有短芽的綠豆放進倒置的樽(上闊下窄)的底部,豆芽會向下生長,新長出的豆芽會將其他迫實,因我用的樽是硬身冇洞,我沒有外加壓力,也沒有換水,可能因沒有換水,豆芽互相迫實的結構沒有鬆開,豆芽可在擠壓的環境生長.但可能我在綠豆入樽後沒加水及沖水,我總覺你的豆芽較長.
回復

八王爺 發表於 2008-1-17 15:29:26 |顯示全部樓層
我自家种 就唔用 綠豆,因为 太普通。

大家不如 試下,黑豆,眉豆,蘿蔔籽,苜蓿 ... ... 正正正!
回復

orchids 發表於 2008-1-17 15:46:06 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-1-17 15:29 發表

大家不如 試下,黑豆,眉豆,蘿蔔籽,苜蓿 ... ... 正正正!

八王爺你有冇試過用哩D豆發芽ga,有D豆唔易發芽,如果得少少發芽,炒埋都冇一啖.已前讀小學時種過黃豆,很易種我種到出豆莢,現在將黃豆浸水耐D,都發臭,我都唔知人地點做大豆芽菜.
回復

supermama 發表於 2008-1-17 21:26:02 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-1-17 13:03 發表

謝謝supermama的指教!其實我對食芽菜只一般,在偶然發現將綠豆放進樽內會長得特別粗的豆芽,看了你這個帖子才知道,原本擠壓會使豆芽長得粗.
我的做法是將已爆口或有短芽的綠豆放進倒置的樽(上闊下窄)的底部,豆芽會向 ...

想知你用乜野樽(上闊下窄)?甘咩攞唔到出嚟?
回復

supermama 發表於 2008-1-17 21:31:00 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-1-17 15:29 發表

黑豆我都試過,不過次次都發臭 .蘿蔔籽就好易
回復

amiko_zoo 發表於 2008-1-17 22:56:19 |顯示全部樓層
係呀~~~~ 黃豆真係好臭 (好似嘔既味咁)
我而家都試緊用黃豆...要忍...
但我浸咗2日水之後入咗"津" 到而家5日了都未見有發芽
有冇朋友係成功用黃豆種過成功的? 要用幾多日??
回復

orchids 發表於 2008-1-18 15:36:30 |顯示全部樓層
原帖由 amiko_zoo 於 2008-1-17 22:56 發表
有冇朋友係成功用黃豆種過成功的? 要用幾多日?? ...

其實臭得太利害,就要掉,因為以已經腐爛,已腐爛的黃豆不會發芽.
回復

orchids 發表於 2008-1-18 15:56:22 |顯示全部樓層
原帖由 supermama 於 2008-1-17 21:26 發表

想知你用乜野樽(上闊下窄)?甘咩攞唔到出嚟?

倒置的樽,樽口細樽底較大就會上闊下窄,我是偶然發現將綠豆放進樽內會長得特別粗的豆芽,我不是用作發芽菜,所以樽內的芽菜要用快子撩出來,但我想如果是發芽菜,可以剪去樽底,方便取出芽菜.
回復

prisyan 發表於 2008-1-18 18:59:27 |顯示全部樓層
我都成功發咗芽菜,冇用樽而係用咗喺日X城買有格嘅盒,將荳浸一晚,再放喺格上面,盒裝小小水,噴濕荳然後喺上面放濕毛巾,包上錫紙,我只係每日換一次水,五日就食得。每條都有成4mm粗。

黃豆好似唔可以浸多過4-5個鐘喎。

回復

supermama 發表於 2008-1-19 00:51:53 |顯示全部樓層
原帖由 prisyan 於 2008-1-18 18:59 發表
我都成功發咗芽菜,冇用樽而係用咗喺日X城買有格嘅盒,將荳浸一晚,再放喺格上面,盒裝小小水,噴濕荳然後喺上面放濕毛巾,包上錫紙,我只係每日換一次水,五日就食得。每條都有成4mm粗。

黃豆好似唔可以浸多過4-5個鐘喎。

htt ...

你比佢見光呢?甘红既!
回復

阿晴 發表於 2008-1-19 08:30:50 |顯示全部樓層
原帖由 supermama 於 2008-1-17 21:31 發表

黑豆我都試過,不過次次都發臭 .蘿蔔籽就好易

蘿白苗好辣ga bor~~~~
回復

阿晴 發表於 2008-1-19 08:32:02 |顯示全部樓層
多謝supermama ge秘技~~~~等我都試下sin~~~

ps原來你係浙江人黎ga~~~
回復

prisyan 發表於 2008-1-19 14:16:47 |顯示全部樓層
可能喺錫紙吉洞時落力咗,因為得面喎啲紅,下次會留心的啦。
回復

supermama 發表於 2008-1-22 10:08:46 |顯示全部樓層
原帖由 prisyan 於 2008-1-19 14:16 發表
可能喺錫紙吉洞時落力咗,因為得面喎啲紅,下次會留心的啦。

點解喺錫紙吉洞?你驚佢地冇氣透?
回復

Aapril 發表於 2008-1-22 19:09:23 |顯示全部樓層
原帖由 amiko_zoo 於 2008-1-17 22:56 發表
有冇朋友係成功用黃豆種過成功的? 要用幾多日?? ...

系呀, 我都系咁呀, 我試過黑豆 , 紅豆,黃豆.....全部都發臭, 我己經系每日4-5次次沖水,唔知點解都發臭..
有無人試過黑豆,紅豆,黃豆系成功嫁????
回復

amiko_zoo 發表於 2008-1-22 22:14:14 |顯示全部樓層
我已經盡人事
忍咗d 黃豆七日....最終都係要幫佢處理身後事
宣布黃豆七日身亡
回復

ahyat 發表於 2008-1-30 09:27:18 |顯示全部樓層
i want to know  y i follow ur step to grow the mum bean spourts... but they r always smelly then ...die ...?what is wrong with it?
回復

supermama 發表於 2008-1-30 12:05:16 |顯示全部樓層
Did you use green bean to grow?  I think may be some water left in the bottle, that's why smelly.
回復

ahyat 發表於 2008-1-31 08:59:09 |顯示全部樓層
yes i use green bean . u r right. i also think some water remain in the bottle is the main problem for my sprouts.......anyway thank you very much... i m now trying to use another methode to solve the problem see if it will work  ....
回復