supermama番來啦!又一新嘗試!

作者: supermama 發表于 2008-10-31 15:15:31
4896 27
hello大家!!已經冇落田幾個月啦!!夏天實太熱了 ,頂唔順!!而家又開始番,前幾日我又種芽菜,不過今次個樽比較大。同理今次冇吉"lung",原來冇吉"lung"種仲好,因為d芽菜唔會係d"lung"度生出來,不過要注意的地方係沖水時,頭2,3天 d綠豆仲係豆或有少少芽時,沖水個陣用"sou 機" or 網之纇東西隔住倒水,之後幾天就用cover綠豆的毛巾按往倒水就好啦!

呢個膠樽係for cashews nut

呢個膠樽係for cashews nut
小寶 發表於 2008-10-31 15:52:02 |顯示全部樓層
hi supermama你好呀
我係小寶呀, 係 新人
多多指教~
回復

farfeifar 發表於 2008-10-31 16:01:09 |顯示全部樓層
乜芽菜唔係黃豆苗咩?
其實我唔係好識分hehe~
回復

supermama 發表於 2008-10-31 20:35:26 |顯示全部樓層
hello!!我係新人黎既!!黃豆=大豆芽.
回復

haren 發表於 2008-10-31 21:53:22 |顯示全部樓層
芽菜係用綠豆發架~
我都有發芽葉,我用"sou" 機發~我怕有陣味,"sou" 機就通風d,但收成就少d
回復

草民 發表於 2008-10-31 22:10:49 |顯示全部樓層
跑到哪那麼久才回來,
不知為何我每次發豆芽都會臭掉 已經用上最好的山水啦。
回復

supermama 發表於 2008-11-1 00:51:24 |顯示全部樓層
夏天落田好辛苦啊 !
我諗發豆芽會臭有2個可能---
1.天氣太熱,有小小水都好大機會發臭,因我試過,所以夏天停左發豆芽。
2.可能積左小小水去唔到。最好一日一次水就得啦!

用"sou" 機發d芽菜會好瘦,唔好食
回復

kok69 發表於 2008-11-1 01:59:02 |顯示全部樓層
平時食o既芽菜係黃豆芽, 即係大豆銀芽.
不過綠豆等其他豆都可以發豆芽.
回復

supermama 發表於 2008-11-1 10:25:49 |顯示全部樓層
芽菜係用綠豆發,大豆芽係用黃豆發.
回復

farfeifar 發表於 2008-11-1 10:51:56 |顯示全部樓層
哦, 謝謝各位高人教路,
我今日試下先,hehe~
p.s. 想問問咁佢地要唔要晒太陽架?
定放係廚房ban埋一邊得架喇?
回復

新仔 發表於 2008-11-1 11:49:23 |顯示全部樓層
supermama吾該晒......解釋好清楚
回復

llaus 發表於 2008-11-1 12:00:56 |顯示全部樓層
發芽就易
當妳要"擇"根就知味道啦
"擇"都眼眉毛長都是得小小唷
回復

haren 發表於 2008-11-1 12:27:47 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-11-1 10:51 發表
哦, 謝謝各位高人教路,
我今日試下先,hehe~
p.s. 想問問咁佢地要唔要晒太陽架?
定放係廚房ban埋一邊得架喇?

放係廚房ban埋一邊得架,見左光葉變左綠色會有d苦~
回復

llaus 發表於 2008-11-1 13:17:04 |顯示全部樓層
每日取出來加水淍浸一浸
然後盡量滴清水才放回陰暗地方
我就用一片薄沙布用橡根束緊
沙布方法滴乾水份嘛
好快就有得
回復

supermama 發表於 2008-11-2 10:45:51 |顯示全部樓層
回復

gtrnismo 發表於 2008-11-2 13:06:55 |顯示全部樓層
我頂....有埋私人logo添
西利

我有事一問: 之前女友想整紅豆沙, 將紅豆浸水擺落雪櫃, 隔幾日吾記得左, 之後係雪櫃出得好靚 (打開雪櫃有盆花....)
我想問如果擺係雪櫃發有無問題, 因為感就一定吾會臭喇
回復

llaus 發表於 2008-11-2 15:30:10 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-11-2 13:06 發表
我頂....有埋私人logo添
西利

我有事一問: 之前女友想整紅豆沙、將紅豆浸水擺落雪櫃、隔幾日吾記得左、之後係雪櫃出得好靚 (打開雪櫃有盆花....)
我想問如果擺係雪櫃發有無問題、因為感就一定吾會臭喇 ...

"之前女友",是否現在女友呀?

"之前女友"都算得上是無"飯"女友啦,成棵花生出來才再打開雪櫃
回復

otismavis 發表於 2008-11-2 16:00:51 |顯示全部樓層
之前女友....係講緊女友之前整紅豆沙乍嘛?
好想知你之後有冇將盆花種落泥?
回復

supermama 發表於 2008-11-3 10:32:49 |顯示全部樓層
其實係雪櫃發(good idea ),唔會甘容易發臭tim!不過而家天氣涼d都可以放係出面.我不停甘試有冇其他方法可以發得仲好d,有的話我會係度post比大家。

gtrnismo:你而家有乜香草呀?有冇可以比d我呀?
回復

happyssunny 發表於 2008-12-12 17:47:54 |顯示全部樓層
嗚...我種了又種...都係發晒臭...發臭左的豆做肥料好唔好的?
我明天就試種黃豆, 今次掉轉黎放, 無咁多水喇掛...定因為我放了在櫃入面唔通風所以太wet? 剛剛諗到!!!
回復

12下一頁