返回列表 發新帖

意見收集: 團購英國玫瑰

作者: Jesation 發表于 2010-3-22 14:44:01
4890 46
keithlee 發表於 2011-3-8 11:48:18 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2011-3-8 11:41
其實除左英玫,會唔會考慮下其他歐洲或者美國品種呢,例如heave on earth,eden呢d都係好靚o既品種。 ...

EDEN 我有3 棵大苗,其中一個長到3米了, 是藤本, 一年開一次, 基本上要養2,3年才開始開一些花, 抗病好, 但是在香港幾乎是不開花, 還是要給多點時間, 但是有一棵有一個花苞了。

法國的品種有些也不錯, 例如 RED EDEN, DAVINCI等等, 都是適合香港炎熱天氣的, 其他國家的品種不一定好, 因為始終 AUSTIN ROSES 受歡迎的原因是【抗病性,花型,香味】等都是經過嚴格挑選的品種, 所以ER 的品種會越來越好, 每年5個新品種都值得買。
回復

keithlee 發表於 2011-3-8 11:51:05 |顯示全部樓層
[wendy] 發表於 2011-3-8 11:15
好少有人肯做蝕本生意嚟幫人咁蝕底。香港人懂得享受生活又喜歡玫瑰的有很多,但願意分享或樂於助人的很少。 ...

哈哈!看來你很喜歡climbing, 但是在香港種有機會不開花或一年一次喔! 所以可以挑選一些開花性好的CLIMBING, 不然就像我一樣後悔!
回復

[wendy] 發表於 2011-3-8 11:15:37 |顯示全部樓層
好少有人肯做蝕本生意嚟幫人咁蝕底。香港人懂得享受生活又喜歡玫瑰的有很多,但願意分享或樂於助人的很少。
言歸正傳,以下這個ebay店可以將英玫從英國運來香港,但無提及要出/入口証,偷運嗎?
http://cgi.ebay.com/Purple-Climb ... Root-/180633745344?
回復

Vienne 發表於 2011-3-8 11:41:41 |顯示全部樓層

其實除左英玫,會唔會考慮下其他歐洲或者美國品種呢,例如heave on earth,eden,Vineyard Song
呢d都係好靚o既品種。
回復

Vienne 發表於 2011-3-8 10:04:34 |顯示全部樓層
keithlee 發表於 2011-3-7 23:36
甘你失望都得喇!哈哈!以大部分香港人不懂得欣賞英國玫瑰及高質素玫瑰的情況, 我開店的話肯定虧本!  ...

愛花惜花人唔係冇,亦唔係唔懂欣賞,只係香港居住環境狹小,而且天氣又濕又熱,有心亦未必有合適條件種。冇乜市場o既野自然唔會有人賣,唔普及價錢亦自然貴,太貴就令人卻步,你有條件種係好幸運。我係英國生活過,一棵英玫十幾鎊,只係佢地食兩餐fish&chips o既錢,我成日發白日夢如果我有一間好似英國果d排屋仔 (香港樓價係英國買到一間勁大detach house加花園),有少少前後花園,前園種花,要有花歡迎我返屋企,後園一半種花一半種農作物,但係英人好普通簡樸o既生活,想係香港實現就變成超奢侈。

開花店係講下笑je (愛好變左生意係另一回事),但係你諗下,唔係因為你我地對英玫認識多左咩,因為多左人留意舊年花墟先會有英玫賣咩(bunbun個staff同我講有人介紹佢地買)。音樂好花又好,你咁有條件有知識向大家推廣一下唔係好事黎咩,多左人認識文化就會開始改。

加油呀keith,你試晒邊d品種啱香港種,用乜方法種,邊d會易死,再話比我地知,咁我慳返唔少錢同心力呀,哈哈 (露出真面目 。)

(sorry樓主,離題)
回復

tomBEE 發表於 2011-3-8 08:46:19 |顯示全部樓層
mahubia 發表於 2011-3-7 07:14
請問160仲有冇花過你?.

你已經答咗了, 謝謝!
回復

Jesation 發表於 2011-3-11 10:41:42 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-3-8 14:04
講到BUNBUN入口歐洲貨,其實你地可以夾埋要乜嘢,然係同佢講。
之後佢就會照你地嘅要求入貨,順便入埋佢地 ...

咁到好喎,下次去開花墟問吓先。
回復