求救薰衣草苖

關閉 [複製鏈接]
作者: 小米 發表于 2007-12-21 23:38:32
1736 3
8 dec 在花墟買的苖, 1 盆 3 株掛了其中兩株。剛為這僅存的一株另外分盆及換上 AV 泥。已經日日噴水了, 到底問題在哪呢? 以及應注意哪些事項呢??
謝解答!
p.s. 請問有冇人知佢係邊隻薰衣草??
Monse 發表於 2007-12-22 09:08:06 |顯示全部樓層
原帖由 小米 於 2007-12-21 23:38 發表
8 dec 在花墟買的苖, 1 盆 3 株掛了其中兩株。剛為這僅存的一株另外分盆及換上 AV 泥。已經日日噴水了, 到底問題在哪呢? 以及應注意哪些事項呢??
謝解答!
p.s. 請問有冇人知佢係邊隻薰衣草?? ...

For your reference
認識香草植物體驗優質生活
http://mdsesd.mds.com.tw/~kinmatsu/herb.html
回復

阿晴 發表於 2007-12-22 23:19:53 |顯示全部樓層
是羽葉薰衣吧~~~只供觀賞~~不能食用ga~
比較冇咁怕熱ge薰衣草~~適合HK種植~~

梗係會死la~~薰衣草最怕濕,日日噴水實死梗~~種薰衣草應保持多光照、涼爽(好怕熱ga!)、乾爽,泥乾左先好淋水,僅維持生命就夠,唔使好多肥,否則香氣減低。
薰衣草中意好似北海道果d涼爽乾燥氣候ga~~HK種植越夏要小心管理~~
回復

小米 發表於 2007-12-23 16:48:04 |顯示全部樓層
棵薰衣草已經呈半死狀態啦 . ... . ..
回復