請教養鸚鵡問題...新手考慮養鸚鵡

作者: 黑仔天 發表于 2010-3-13 20:44:23
21756 46
kerorozIL 發表於 2010-3-18 05:21:43 |顯示全部樓層
養凱克品種鸚鵡, 聰明又好玩, 尤其黑頭凱克, 超聰明;  金頭凱克, 高貴 ~
去旺角 金魚街有間樓上 叫 " BII  ...
小女子 發表於 2010-3-14 20:58

點聰明法?可否比例子?
回復

Jesation 發表於 2010-3-18 11:07:24 |顯示全部樓層
仲要你女友,maybe未來老婆都接受倒佢嘈先得,幾十年。

我都諗過養鸚鵡,不過發現自己俾唔倒咁多時間佢,驚佢心理唔平衡咬毛發癲,而且都有d驚我死佢未死,gave up。add5icon
回復

oneonewe 發表於 2010-3-18 12:13:34 |顯示全部樓層
我仲記得好清楚當年將佢從被人遺棄途中帶回家情形
squarehead 發表於 2010-3-18 00:55

聽落有段古喎
我想聽故仔呀
回復

chungs 發表於 2010-3-18 13:27:43 |顯示全部樓層
回復

黑仔天 發表於 2010-3-18 14:09:29 |顯示全部樓層
天哥, 我頭像隻Derbyan Parakeet, 大達摩女, 我仲記得好清楚當年將佢從被人遺棄途中帶回家情形.....
不幸 ...
squarehead 發表於 2010-3-18 00:55

唔該晒方頭兄既資料~
而家都仲未有買既打算..因為睇左佢好多有關既麻煩野..
問緊自己接唔接受到同有冇咁既能力打理...
雖然心動..但不能草草行動,...
回復

黑仔天 發表於 2010-3-18 14:11:57 |顯示全部樓層
真係好多謝大家既提醒同埋資料
而家仲未有任何買既行動打算..
因為自己仲考慮緊未來照顧上既問題...
回復

oneonewe 發表於 2010-3-19 17:40:10 |顯示全部樓層
可能你仲要學埋爬樹 add7icon

父子爬樹尋出走鸚鵡被困
(明報)2010年3月19日 星期五 05:10
【明報專訊】「BB!你飛咗去邊?」元朗一戶愛雀之家所飼養的非洲    灰鸚鵡「BB」,本周二「離家飛走」失蹤,主人聯同愛鳥人士連日四出尋雀,昨晨父子喜見BB出現,冒險爬樹救鳥卻被困樹上,消防員救人時嚇走了BB,眾人鍥而不捨繼續尋雀,昨午終靠尋雀義工一聲呼喚,成功把BB喚回手中,人雀終於重逢。

尋找3日終團圓

飛走失蹤達3日的BB,由元朗唐人新村沙井路馬寶花園一戶姓趙人家飼養,趙家兒子(30歲)說,數年前受朋友感染,至今已養了5隻不同品種的鸚鵡。一度失蹤的BB約3歲,性別不明,2007年時以萬多元在灣仔一間寵物店購買,牠已學懂模仿「嘟嘟」電話鈴聲,趙母在家中呼喚兒子時,BB也會幫口大叫﹕「阿仔!阿仔!」

網站貼街招尋雀不果

趙氏一家平日習慣關窗,以防所養雀鳥飛走,詎料周二傍晚,新上任的家傭一時大意打開窗,剛巧當時家人正訓練BB飛行及停留在主人手上,BB見窗一開即振翅一飛,越過主人頭頂遠去。主人透過網頁「鸚鵡樹」求助,一名熱心愛鳥男子當日凌晨駕車到來,借出價值8000元的望遠鏡協助尋雀,另一愛雀女子阿Su亦加入尋鳥行動。

翌日,眾人四出尋雀,在附近一帶張貼街招,又到其他大廈天台視察,但徒勞無功。至昨晨各人再出動,早上8時許在趙家300多米外一棵樹上發現BB,當時BB不斷向趙氏父子拍翼,但不肯飛下,父子冒險爬樹救雀,反被困離地3米高位置,趙家女兒見狀報警。

眾聲呼喚 飛回主人手上

消防員趕至將父子救下,嘗試用長竹和鐵籠捉雀,BB反被嚇至飛走。主人及義工未有放棄,至昨午4時許,阿Su發現BB逗留在另一棵樹上,眾人大叫BB良久,最後BB選擇降落在主人手上,總算大團員結局。

非洲灰鸚鵡常見於於非洲中西部,智商約等於5歲小童,為防止鸚鵡飛走,主人一般都會修剪鸚鵡翅膀羽毛。09年9月12日,油麻地九龍華仁書院    亦上演同類救雀記,非洲灰鸚鵡Birdy走失後逗留校園大樹上,姓陳鳥主冒險爬樹救雀被困樹上,驚動消防員到場救援,人雀最終團圓。
回復

黑仔天 發表於 2010-3-20 09:27:25 |顯示全部樓層
可能你仲要學埋爬樹

父子爬樹尋出走鸚鵡被困
(明報)2010年3月19日 星期五 05:10
【明報專訊】「 ...
oneonewe 發表於 2010-3-19 17:40

我成日都會爬樹ga啦= =
回復

oneonewe 發表於 2010-3-20 10:12:37 |顯示全部樓層
黑仔天 發表於 2010-3-20 09:27

咁你真係好適合養鸚鵡add7icon
回復

squarehead 發表於 2010-3-21 00:50:55 |顯示全部樓層
聽落有段古喎
我想聽故仔呀
oneonewe 發表於 2010-3-18 12:13

11師姐吩咐到, 做師弟嘅豈敢怠慢吖, 只不過呢幾日多嘢攪冇上嚟.
好, 就借天哥少少位講多幾句.

故事發生喺6年前嘅一個晚上, 當我放工返到屋企樓下, 正當步入大堂之際,
迎面有位阿叔他他條咁行出嚟, 只見佢手揸半邊蘋果, 膊頭就有隻綠色嘅雀踎咗喺度,
阿叔應該係同樓住客, 我見大家都係養雀之人, 好自然會望一望隻雀, 然後就開始對起話嚟嘞.
「咦, 鸚鵡喎, 咁夜帶出街?」
「係呀, 同佢去公園」

「家吓天都黑晒, 做乜唔日頭帶佢去玩?」
「帶佢去放生囉」

「吓! 放生鸚鵡? 你講笑咋下話?」
「係真」

「佢咁得意, 做乜唔養呀, 隻鸚鵡唔平喎?」
「朋友送嘅唔使錢, 養咗十幾日, 屋企個個都唔鍾意, 咪放咗佢囉」

「佢仲好細吓喎」
「係, 佢食蘋好叻」

「你淨係餵佢食蘋果?」
「你鍾意不如送咗俾你吖」

我再望真吓, 隻鸚鵡連仔毛都未退, 頂多6-7個月大,
估唔到年紀細細就遭人拋棄, 雖然俾阿叔收留, 以為搵到戶好人家啦,
唉! 完全冇得選擇, 點知到頭來都係要傷痛多一次.  
陰公, 攞去公園放低唔理, 咁攪法分分鐘做咗野貓嘅晚餐唔定, 又或者飛咗出馬路俾車轆扁都唔定,
再唔係俾個唔識養鸚鵡嘅人執咗又點, 實聽養呱都得嘞.
唉! 咁嘅所為同拖個含住奶咀嘅細蚊仔去公園揼低佢不顧而去, 有乜分別喎?

佢既然問我要唔要, 咁仲使考慮咩, 拿拿臨帶隻鸚鵡返屋企啦~
回復

oneonewe 發表於 2010-3-21 01:15:03 |顯示全部樓層
11師姐吩咐到, 做師弟嘅豈敢怠慢吖, 只不過呢幾日多嘢攪冇上嚟.

故 ...
squarehead 發表於 2010-3-21 00:50

方頭師兄你之前都養開鸚鵡o架?
回復

squarehead 發表於 2010-3-21 01:24:51 |顯示全部樓層
係呀, 養咗幾廿年雀咯~
回復

oneonewe 發表於 2010-3-21 01:29:45 |顯示全部樓層
係呀, 養咗幾廿年雀咯~
squarehead 發表於 2010-3-21 01:24

咁你而家養o左幾多隻鸚鵡呀?
回復

squarehead 發表於 2010-3-21 01:36:26 |顯示全部樓層
一大隻~
回復

squarehead 發表於 2010-3-21 01:39:31 |顯示全部樓層
黑仔天 發表於 2010-3-20 09:27

識爬樹未夠架, 仲要練眼力, 練氣
回復

黑仔天 發表於 2010-3-21 09:58:13 |顯示全部樓層

故 ...
squarehead 發表於 2010-3-21 00:50

好不負責任既阿叔= =:
攪唔掂咪比返佢之前果個主人囉....
唔駛咁..下話...
識爬樹未夠架, 仲要練眼力, 練氣
squarehead 發表於 2010-3-21 01:39

何解 @.@?
回復

oneonewe 發表於 2010-3-21 10:24:52 |顯示全部樓層
何解 @.@? ...
黑仔天 發表於 2010-3-21 09:58

練眼力 - 睇下隻雀飛o左去邊
練氣 - 大聲叫番隻雀落o黎
回復

squarehead 發表於 2010-3-21 12:30:12 |顯示全部樓層
練眼力 - 睇下隻雀飛o左去邊
練氣 - 大聲叫番隻雀落o黎
oneonewe 發表於 2010-3-21 10:24

11師姐好嘢!!! 中晒  
回復

黑仔天 發表於 2010-3-21 18:33:33 |顯示全部樓層
11師姐好嘢!!! 中晒
squarehead 發表於 2010-3-21 12:30

如果同佢出街..我一定唔會大安指意到唔扣好腳鏈..就帶佢出去= ="
狗都有性..一樣會咬人....
由細養到大既動物,.,,一樣都可以無段段咬你一口...
更何況出到街..你幾信佢都好..
總有d小朋友...or街外人會令到佢驚..到時飛走左..搵唔返..真係喊都喊唔返
回復

squarehead 發表於 2010-3-21 18:45:26 |顯示全部樓層
如果同佢出街..我一定唔會大安指意到唔扣好腳鏈..就帶佢出去= ="
黑仔天 發表於 2010-3-21 18:33

好多鸚鵡識開鍊扣, 要帶出街, 就要時常檢查飛行羽, 長咗就要剪.
回復