請教養鸚鵡問題...新手考慮養鸚鵡

作者: 黑仔天 發表于 2010-3-13 20:44:23
21748 46
黑仔天 發表於 2010-3-21 19:43:12 |顯示全部樓層
好多鸚鵡識開鍊扣, 要帶出街, 就要時常檢查飛行羽, 長咗就要剪.
squarehead 發表於 2010-3-21 18:45

唔怪得d人話...羽長唔好貪靚..剪左先會有安全感.....
回復

gege188 發表於 2010-3-24 12:39:51 |顯示全部樓層
養鸚鵡~最重要係有冇咁多時間精神耐性金錢...養佢地難過又貴過養狗好多好多好多呀!!!
回復

無啦啦 發表於 2010-4-4 15:58:13 |顯示全部樓層
想養之前一定要想清楚 係要好有耐性及要花時間去陪佢地 甚至想去旅行都未必可以 因為佢地係有思想的寵物 不能跟一般的狗和貓去處理 要找朋友幫忙餵飼都唔容易 大部份的鸚鵡都只認一個主人未必肯食其他人餵的食物
本人養左5隻鸚鵡 己經6年  所以深明過中的喜與樂 及 要付的責任 要放棄好多野 ,身邊好多養的朋友都放棄左 原因是結婚後生了BB 牠們的毛屑是一個問題 或 有些是有較大的攻擊性的問題 控制唔到隻鸚鵡 怕傷害到BB 就唔要佢地 大家要明白 牠們一出生就由人去飼養 野外求生能力可以說是完全沒有的 一定死緊

“灰鸚鵡” 大部份都係有分第1 和 第2 主人的 , 正常只會跟第1主人 , 可以去旺角金魚街鸚鵡店 見到個矮矮細細 樣衰衰 粗聲粗氣的中國藉男子 你問佢 佢會好老實甘講你知點養 你睇啱品種 叫佢幫你搵隻雀品好D的給你 正常佢都唔會跣你
回復

squarehead 發表於 2010-4-4 18:41:47 |顯示全部樓層
禮拜去雀街實見到Eagle同占哥~
回復

carlo 發表於 2010-4-9 21:04:02 |顯示全部樓層
我有養貓,唔係我都會養鸚鵡.......應該話...我咩都想養....
corina 發表於 2010-3-15 15:21

可以一齊架 , 我都試過 ^^
回復

黑仔天 發表於 2010-5-23 00:04:11 |顯示全部樓層
多謝各位既資料~
我會想清楚先再決定的了
回復

Dennis 發表於 2010-5-27 17:03:04 |顯示全部樓層
多謝各位既資料~
我會想清楚先再決定的了
黑仔天 發表於 2010-5-23 00:04

天哥~ 係就呢個時候養嘞, 而家由BB養起, 渡過冬天機會大好多, 因為可以有個夏天去長大同適應......
我都係考慮咗好多年先養架~
回復