請教養鸚鵡問題...新手考慮養鸚鵡

作者: 黑仔天 发表于 2010-3-13 20:44:23
21694 46

想買鸚鵡黎養..希望大家比d建議

平均一日我可以對佢4-5個鐘..星期六日可以對佢全日(除左有時要陪女朋友)
想要中型至大型種...盡可能唔好係白色..
請問有咩建議?

同埋係唔係大部份既鸚鵡都好怕凍??

初入手時..有咩要留意...同埋有冇邊間良好信譽既舖頭可以推介下?

最終問題~預算係約1萬至1萬5之間..
想知道晒養殖要點先決定買唔買..希望各位有養鸚鵡既人仕~可以幫到手~
謝謝~
oneonewe 發表於 2010-3-13 20:54:39 |顯示全部樓層
你要長命過佢
黑仔天 發表於 2010-3-13 20:58:59 |顯示全部樓層
你要長命過佢
oneonewe 發表於 2010-3-13 20:54

有問過..其實好多都好長命..仲長命過d狗..
就係因為咁先想養...因為如果對得十年八年...
好快就要受一次傷痛...我不如搵d有二十至三十年命既寵物...
咁起碼~心理準備都唔駛咁早做定先~

龜的話都有養...不過行動力同交流上都唔夠快...
加上...隻60幾歲巴西上年都去左~
所以考慮搵個新朋友~
oneonewe 發表於 2010-3-13 21:01:07 |顯示全部樓層
鸚鵡都會有50年以上o架
同埋....真係嘈到你嘔
hecate 發表於 2010-3-13 23:53:50 |顯示全部樓層
鸚鵡其實同狗差唔多,所有都唔會太怕凍(本身佢地都有毛)
初入手時..有咩要留意:
唔好輕信sale所講既野....."無商不奸"個人覺得
最好起灣仔或中環買會好啲,不過起買之前勸你不如去公聯會上堂起碼個tutor會講得詳細啲 +唔同既鸚鵡特性,最少起你買之前都有個心理準備
黑仔天 發表於 2010-3-14 13:10:43 |顯示全部樓層
鸚鵡其實同狗差唔多,所有都唔會太怕凍(本身佢地都有毛)
初入手時..有咩要留意:
唔好輕信sale所講既野..... ...
hecate 發表於 2010-3-13 23:53

原來有得上呢d堂 ga@.@
thx~
我去留意下先~
黑仔天 發表於 2010-3-14 13:12:48 |顯示全部樓層
鸚鵡都會有50年以上o架
同埋....真係嘈到你嘔
oneonewe 發表於 2010-3-13 21:01

我知...其實有個唔係咁熟既朋友都養左好耐
之之見到佢兩夫婦...肩上或手上總有一隻鸚鵡相伴...
佢地好似養左4隻...見到佢地咁樣..真係好想心...又聽話過d狗...
又冇d狗咁臭..
小女子 發表於 2010-3-14 20:58:34 |顯示全部樓層

養凱克品種鸚鵡, 聰明又好玩, 尤其黑頭凱克, 超聰明;  金頭凱克, 高貴 ~
去旺角 金魚街有間樓上 叫 " BII " , D 鸚鵡係菲律賓有繁殖場, 好好多, 超碼有證書及健康 ~
以下是黑頭凱克鸚鵡 ~
小女子 發表於 2010-3-14 21:01:35 |顯示全部樓層

新手最好唔搵 D 咁 BABY , 因為好難照顧, 要顧溫度, 食物, 營養各方面 ~
有幾個網站, 你可以上去研究 ~
www.parrot-tree.com
www.hkipa.com
黑仔天 發表於 2010-3-14 23:13:14 |顯示全部樓層

小女子~唔逐晒你~~
我研究下先~thx u~
=======================
岩岩睇完d資料~
各方面都可以好配合到我~
唔該晒~小女子~
另外~再想問多一d野..如果中型種有冇一d推介??
我聽d寵物店話灰鸚入門算係中型種最易打理..係唔係真ga?
corina 發表於 2010-3-15 15:21:02 |顯示全部樓層
我有養貓,唔係我都會養鸚鵡.......應該話...我咩都想養....
p@g 發表於 2010-3-15 17:36:40 |顯示全部樓層
我有養貓,唔係我都會養鸚鵡.......應該話...我咩都想養....
corina 發表於 15/3/2010 15:21

你講得岩呀, 我都係咩都想養, 想種
    不過就係自己唔爭氣, 無咁多空間, 同錢
小女子 發表於 2010-3-15 18:45:48 |顯示全部樓層
小女子~唔逐晒你~~
我研究下先~thx u~
=======================
岩岩睇完d資料~
各方面都可以好配合到我~
...
黑仔天 發表於 2010-3-14 23:13

灰鸚都係一個唔錯考慮, 因為佢地係鸚鵡界來講是最聰明, 有5歲小童智商 ~
prodorothyhkg 發表於 2010-3-15 20:14:23 |顯示全部樓層
不過有一樣野要考慮,越聰明既鸚鵡就脾氣越臭機會越大呀~
squarehead 發表於 2010-3-16 00:25:30 |顯示全部樓層
天哥不如咁啦, 先不要考慮養乜嘢品種嘅鸚鵡,
而係先諗諗, 你嘅家人可唔可以接受屋企多咗隻好嘈嘅雀,
有冇個安定嘅環境俾隻雀, 多唔多時間陪佢玩,
家人有冇呼吸道問題, 因為d羽毛羽粉四處飄揚對佢地會有好大影響,
更重要嘅就係鄰里關係, 如果隻雀夜晚大嗌會點?
好多人都係因為以上嘅少少問題, 養咗冇耐就放棄, 對主人同雀都唔好, 呢d故事都聽過唔少.
其次先至考慮其他問題啦~

天哥咪誤會叫你唔好養呀, 只係想關心你同你嘅家人啫.
黑仔天 發表於 2010-3-16 07:43:38 |顯示全部樓層
不過有一樣野要考慮,越聰明既鸚鵡就脾氣越臭機會越大呀~
prodorothyhkg 發表於 2010-3-15 20:14

原來係咁~了解了~
黑仔天 發表於 2010-3-16 07:45:02 |顯示全部樓層
天哥不如咁啦, 先不要考慮養乜嘢品種嘅鸚鵡,
而係先諗諗, 你嘅家人可唔可以接受屋企多咗隻好嘈嘅雀,
有冇 ...
squarehead 發表於 2010-3-16 00:25

唔緊要~
呢d都有諗過了~
其實而家都係一個人住..問題應該唔大...
再者...係怕佢夜晚嘈o者..不過隔離晚晚都有麻雀相伴..我諗應該唔係大問題
amyfung 發表於 2010-3-16 17:09:04 |顯示全部樓層

Hi,黑仔天
養什麼雀都好, 最重要係唔可以半途而廢.

因為鸚鵡的叫聲非常嘈吵,不是一般人能夠接受.
除了嘈吵聲音令主人討厭之外,

第二,是鸚鵡的羽粉,令人煩擾.
第三,是鸚鵡需要經常同主人溝通玩耍.
第四,是鸚鵡這寵物只跟隨一位主人,不喜歡其他人.
鸚鵡聰明,善解人意,其實容易打理.
先考慮鸚鵡體形大小問題,決定好重要,不要將價錢放在第一位,因為鸚鵡壽命很長,
人工保育的鸚鵡,是由人工保育,在鸚鵡工場內出生,全部由人手保育出生,健康當然會比較有

保證,相對價錢也會貴一點.
新手很多時會買的是雞尾鸚鵡,愛情鳥鸚鵡,價錢比較低,又容易搵到.
因為鸚鵡不像其他寵物.

當你成為他的主人後,他永遠不會忘記你,他一直會視你為伴侶,會對您好好
黑仔天 發表於 2010-3-16 20:39:07 |顯示全部樓層
Hi,黑仔天
養什麼雀都好, 最重要係唔可以半途而廢.

因為鸚鵡的叫聲非常嘈吵,不是一般人能夠接受.
除了嘈吵 ...
amyfung 發表於 2010-3-16 17:09

呢樣野我都清楚..而好彩既係而家一個人住..
打理同麻煩都習慣晒..之前對住兩隻貓..佢地d貓毛都係好煩=.=
squarehead 發表於 2010-3-18 00:55:26 |顯示全部樓層
天哥, 我頭像隻Derbyan Parakeet, 大達摩女, 我仲記得好清楚當年將佢從被人遺棄途中帶回家情形.....
不幸事件實在聽得太多, 有感觸先至講多咗嘢, 希望唔好介意.

既然天哥係一個人住, 咁, 好多問題都不成問題嘞.
見你打理d花已經咁好心機, 相信將來你會更加疼錫你嘅愛鳥.

養鸚鵡可以好長久, 要承諾, 有必要飼養前考慮清楚.
祝願你能成為一個開開心心嘅鸚鵡主人, 日後時間夾嘅話就齊齊去公園曬雀啦.

過幾日某鸚會將會舉辦活動, 如有興趣可先去了解多d, 同雀主傾吓各品種鸚鵡嘅性格同飼養心得啦~

http://forum.parrot-tree.com/viewthread.php?tid=8090&extra=page%3D1
123下一頁