點解我的鼠尾草唔開花

作者: cherrysm 發表于 2010-3-2 12:59:23
2123 10

P1010001拷貝.jpg 我家的鼠尾草由種子種起已經有成年(如圖),只會長高,但是從未開花,葉片也比較小,是否不夠營養?還是有其他原因?
葉片下曾出現黑色點點。是粉蚧嗎?如何除蟲?
請指教,謝謝!
jeffiau 發表於 2010-5-10 18:10:27 |顯示全部樓層
香港的天氣是很難開花的,
鼠尾草本身來自墨西哥, 那邊只有幾個鐘是夜晚, 天氣又乾又熱,
我有個朋友同我講, 果邊是不會買到鼠尾草,
因為鼠尾草在墨西哥來說是"雜草"咁~!
周圍都係, 街邊渠邊都會見到好多仲開曬花...
回復

cherrysm 發表於 2010-5-10 23:10:36 |顯示全部樓層
可能我去年春天播種,夏天太熱又太濕了。要到今年春天先趕得切開花呢!鼠尾草的花都幾可愛,一串串紫色咁。我的種子在日本買的,發芽率都頗低...
回復

jeffiau 發表於 2010-5-10 23:40:12 |顯示全部樓層
是的, 鼠尾草種子發芽率出名低, 而且很難養.
我之前看了很多書上網找了很多資料, 鼠尾草經常會有突發性的水土不服, 就算已長高長胖的身軀, 都可以一下子就整棵緩緩枯萎而死...

其實你的鼠尾草已經生長得好好,
你知嗎...我今年春天播種, 11粒種子只發了4條芽,
但上星期開始一條一條有問題, 到今天只死淨一條....!!
回復

cherrysm 發表於 2010-7-1 21:12:07 |顯示全部樓層
四月的時候終於開了紫色的花!Yeah!

換了個長型的花盆,呢排佢生得好好,猛出葉仲越生越高,我嫌佢高過頭!

我試過切碎後用來煮肉醬意粉,正!
回復

jeffiau 發表於 2010-7-1 21:26:44 |顯示全部樓層
四月的時候終於開了紫色的花!Yeah!

換了個長型的花盆,呢排佢生得好好,猛出葉仲越生越高,我嫌佢高過 ...
cherrysm 發表於 2010-7-1 21:12

你那隻是甚麼鼠尾草?
可食用的鼠尾草, 應該是開白花, 而不是開紫花,
而且是不常開花的.......
回復

emkey 發表於 2010-7-2 11:26:09 |顯示全部樓層
驚驚…
你食完有無唔舒服?
回復

gtrnismo 發表於 2010-7-2 13:08:16 |顯示全部樓層
我種過的都從來未開過花
回復

gtrnismo 發表於 2010-7-2 13:08:20 |顯示全部樓層
我種過的都從來未開過花
回復

jeffiau 發表於 2010-7-2 16:22:50 |顯示全部樓層
我種過的都從來未開過花
gtrnismo 發表於 2010-7-2 13:08

無錯~~
鼠尾草來自南北美洲,
那裡的鼠尾草(和大麻類)好似野草咁, 溝渠邊街邊周圍都是. 仲爆曬花,
是因為那裡好乾, 每日只有約4小夜晚, 這樣的環境才可令鼠尾草開花。

以香港的天氣,濕度長期70-90%,
香港日照時間, 就算放它出去爆曬, 對鼠尾草來說只是個半日照, 絕對不夠令鼠尾草開花的。
回復

cherrysm 發表於 2010-7-2 21:16:14 |顯示全部樓層

咁我咪好好彩,雖然兩棵只有一棵開花。我仲採收埋種子...

我個露台向東北冇幾乎冇日照,不過都生得幾壯。

食完冇事喎...聽說咬碎葉可以醫喉嚨痛。唔係隻隻鼠尾草都食得?個包裝上寫可食用...

回復