蝴蝶蘭幾時先開花

作者: cherrysm 發表于 2011-1-8 14:48:32
5340 14

我是種蘭新手,棵花是人棄我取的。幾個月前換了盆終於見到有花芽。
支花芽有成四寸長喇!最近天氣咁凍,唔知趕唔趕得切在春節前開花呢?

Exodus 發表於 2011-1-8 16:02:15 |顯示全部樓層
cherrysm 發表於 2011-1-8 14:48
我是種蘭新手,棵花是人棄我取的。幾個月前換了盆終於見到有花芽。
支花芽有成四寸長喇!最近天氣咁凍, ...

impossible
回復

肥do 發表於 2011-1-17 10:46:39 |顯示全部樓層
其實都想問下...
新年後... 蘭花開完... 咁要點樣保養佢呢???
回復

catherineyeung 發表於 2011-1-17 11:36:52 |顯示全部樓層
依家得4吋由有花芽到開花要幾個月呀
牫15/11有花芽
都依家先尺幾長都未有花冧,我都趕唔到過年開花
回復

wilson 發表於 2011-1-17 12:52:45 |顯示全部樓層
回復 肥do 的帖子

待至3月底左右天氣回暖的時候, 便可以換盆.
以蝴蝶蘭為例 :
> 先剪掉舊花梗(基部以上3吋左右)
> 然後將植株拿出盆及換掉所有舊植料
> 準備好新水苔(先要浸好水苔)
> 之後換的盆要比之前的尺寸大少少便可以(約一吋左右便可以)
> 盆底置1/3發泡膠, 然後置於盆中便可.
> 淋透水後置陰涼一星期左右....便可照常管理便可以.
回復

肥do 發表於 2011-1-17 13:54:44 |顯示全部樓層
wilson 發表於 2011-1-17 12:52
回復 肥do 的帖子

待至3月底左右天氣回暖的時候, 便可以換盆.

嘩... 好詳盡呀... 好今年試下先...
想問下... 發保膠係有咩作用架?
回復

wilson 發表於 2011-1-17 22:17:11 |顯示全部樓層
肥do 發表於 2011-1-17 13:54
嘩... 好詳盡呀... 好今年試下先...
想問下... 發保膠係有咩作用架?

疏水、通氣
回復

cherrysm 發表於 2011-1-19 22:56:02 |顯示全部樓層
明白...所以我買了另蘭花過年...哈哈!
唔知點解花芽個尖有少少啡色,好似枯左咁,唔知係咩原因呢?
回復

wilson 發表於 2011-1-25 14:34:02 |顯示全部樓層
cherrysm 發表於 2011-1-19 22:56
唔知點解花芽個尖有少少啡色,好似枯左咁,唔知係咩原因呢? ...

可能空氣濕度不足
回復

cherrysm 發表於 2011-2-1 16:55:17 |顯示全部樓層
icic...thank you
請問要不要得閒噴吓水呢?
回復

karenkaren 發表於 2011-2-2 11:28:20 |顯示全部樓層
cherrysm 發表於 2011-2-1 16:55
icic...thank you
請問要不要得閒噴吓水呢?

你映張相post上黎望下.......
最前面尖端黃左 / 啡左 / 黑左.....都預支花菖係"消左"....
但, 如果係側面一兩粒新花蕾消左, 前端依然翠綠, 就唔洗怕......
新買番黎, 又沒養定的花, 0甘凍, 唔好嘖水去花蕾度, 無幫助架, 而且重會提早落花呀........濕潤下水苔ok喇......
wilson大大的意思係指"空氣中的濕度"唔夠....蘭花最享受係空氣中的水氣......
你去睇下資料......
祝種植愉快
回復

cherrysm 發表於 2011-2-3 15:33:03 |顯示全部樓層
明白晒!咁我估唔係花蕾有問題,可能係花莖在生長過程中濕度唔夠有個「丫」,我見花芽繼續生長但未見有花蕾,請問何時先要加個夾固定支花呢?
回復

foresteyes 發表於 2011-2-4 01:29:14 |顯示全部樓層
cherrysm 發表於 2011-1-19 22:56
唔知點解花芽個尖有少少啡色,好似枯左咁,唔知係咩原因呢? ...

有可能係穿堂風做成的.
回復

karenkaren 發表於 2011-2-11 14:01:54 |顯示全部樓層
講多一句,
1. 盆蝴蝶種定左一個位, 出埋花芽, 唔好搬位呀. 否則支花菖會唔習慣就停止生長, 最差係會消埋...
2. 新買番黎過年果株..如果見支花菖"啡左"的地方範圍大左, 就剪左佢啦.....
記得 : 蝴蝶蘭怕凍架...
回復

cherrysm 發表於 2011-2-11 20:10:23 |顯示全部樓層
多謝高人指點! 咁低個十度係唔係夜晚搬回室內好些?我平時是種在向西北的露台,間中會轉吓角度(同一位置),驚佢生埋一邊,係唔係唔好呢?
回復