發了根也沒長葉

作者: cherrysm 發表于 2011-5-5 23:33:22
1354 7
個多月前用葉插在珍珠岩的方式繁殖,出了些根後種回落泥土。過了個多月還沒有長葉,是正常的嗎?

cherrylwy 發表於 2011-5-6 01:04:17 |顯示全部樓層
你沒說是甚麼葉喎~
回復

george 發表於 2011-5-6 01:51:14 |顯示全部樓層
兩位 Cherry 的對答....如今加進一個路過的佐治~

相信是說非洲紫羅蘭的葉片?
如是,個多月不是太大問題,耐心、耐心~
回復

sunsunsun 發表於 2011-5-6 08:52:06 |顯示全部樓層
standard 的話, 一個月至個半月是會見到葉芽, 但迷你的, 我插葉兩個月還沒有見到有葉, 一長出葉芽生長就會快好多, 插葉不要用太老的葉, 只要葉沒有軟下來, 比點耐性, 就會有收成
回復

pkq 發表於 2011-5-6 11:04:51 |顯示全部樓層
我舊年10月頭插葉, 上個月先見到有2盆出咗bb葉, 有d仲係無起色, 我要等..................有一天實比我等到. 努力加油.   
回復

eve3313 發表於 2011-5-6 11:34:07 |顯示全部樓層
我的AV情況跟你差不多,  我終於忍不住, 在葉柄旁邊挖開一層厚泥, 看見了一些BB芽, 當BB芽暴露光線及空氣中, 好快(對比下) D芽就強壯起來, 看見綠葉! 整過程由插葉(無芽只有一大束根)至見葉苗(挖泥後)大約花了近3個月時間啦!
回復

cherrysm 發表於 2011-5-6 18:21:08 |顯示全部樓層
如等幾個月咁耐??? 真係要畀啲耐性呢!

是非洲紫羅蘭葉...我以為貼在呢區唔駛講...

因為濕了水有兩枚葉片霉了...只餘下兩棵繼續等生葉仔...
回復

joycewsm 發表於 2011-5-6 18:31:27 |顯示全部樓層
我都等左好耐喇
如果讓新葉見光同空氣係可以令它們快D大
等我都試下抓開D泥先
回復