大家有無响街上見過港產電動車My Car?

作者: tommysze8 發表于 2010-2-2 10:41:28
1538 4

大家有無响街上見過港產電動車My Car?
我咁耐都好以未見個一架,我覺得叉電同埋有D高速路段唔行得係問題。
我有朋支响科學園試揸過,話D油門脚制位置偏左唔好,如果個司機高大,有機會脚踏脚。其實因為油門脚制要避右邊輪軚,所以要偏左,右軚車就唔好啦,可能啱左軚車。 車價唔平同埋換電池好貴。究竟My Car有無香港市場?

另外朋友有架 (油/電)車,話好慳油,啱香港多D,但係如果要換電池,計起可能都差不多。
軒軒 發表於 2010-2-2 11:03:59 |顯示全部樓層
暫時都未見過!
回復

alansing 發表於 2010-2-2 11:11:27 |顯示全部樓層
運輸處都唔發牌佢比, 係街上係無可能見到佢踨影
但反而輸入日本仔個 d 電動車, 而唔係支持香港工業
問你死未
回復

tommysze8 發表於 2010-2-2 11:23:43 |顯示全部樓層
運輸處都唔發牌佢比, 係街上係無可能見到佢踨影
但反而輸入日本仔個 d 電動車, 而唔係支持香港工業
問你死 ...
alansing 發表於 2010-2-2 11:11

好似發左牌佢比:  2009年08月20日 (蘋果日報) 【本報訊】第一部港產環保電動車「 MyCar」通過運輸署審批註冊為私家車,可在本港路面行走,車商將於下月舉行銷售儀式。 MyCar充電後可行走 80至 100公里,但最高時速僅為 64公里,不能行走限速 50公里以上的道路;燃料費則只是普通汽油車的 15%,每公里毫半,連電池車價僅 9.7萬元,並可免繳首次登記稅。記者:呂焯均

另外問題 - 上斜坡度只有 20度,買家可要求更換有低波的波箱,可上斜,但會令最高車速減低幾公里。
點解愈講愈似D大學生project?

不過,雖然 my car唔會好普及,但就意義重大 。
回復

alansing 發表於 2010-2-2 11:59:07 |顯示全部樓層
但問題係, 無人買呢, 又無宣傳, 真係鬼知道有佢存在
反而好多歐洲訂單就真

你唔講mycar, 我個腦就只會記得三零個台電動車
回復