Sinningia~ 公主駕到

作者: flower 發表于 2010-1-29 14:24:32
16849 230
flower 發表於 2011-7-18 18:38:20 |顯示全部樓層
蕙蕙 發表於 2011-7-18 18:28
好多sinn都種唔到開花, 連球都溶埋呀
開花既都只是得個兩、3盆咋, 邊有你咁多靚品種丫  ...

開唔到花 ~~ 可以落d花肥 ....
連球都溶埋 ~~迷岩好易種, 只要搵出原因, 花花就可以健康成長, 不要灰心呀 .....
回復

蕙蕙 發表於 2011-7-18 18:46:12 |顯示全部樓層
flower 發表於 2011-7-18 18:38
開唔到花 ~~ 可以落d花肥 ....
連球都溶埋 ~~迷岩好易種, 只要搵出原因, 花花就可以健康成長, 不要灰心呀 ...

其實我都有落花肥同平均肥, 但有時d葉生生下又突然成棵軟哂, 好沮喪
我呢個夏天check過, 起碼溶左over 10個球呀
回復

flower 發表於 2011-7-18 19:01:59 |顯示全部樓層

你 AV 都種到 ..... 點解迷岩種唔到 ????
水多, 水少, 太熱, 太晒 ???? 會不會你種的品種本身比較難種, 而你又未能完全掌握她的喜好呀 ??? 我睇吓有 D 易種 D 的品種給你試吓吧 !
回復

quen 發表於 2011-7-18 23:04:29 |顯示全部樓層
Nora's Cheerful Rose好靚好多花
每盆花都有好多花冧未開~~
請問迷岩種幾耐先換泥??
回復

strawberry 發表於 2011-7-19 10:08:19 |顯示全部樓層
公主又大朵又多點點,真是一位大美人!!
回復

flower 發表於 2011-7-19 10:48:49 |顯示全部樓層
quen 發表於 2011-7-18 23:04
Nora's Cheerful Rose好靚好多花
每盆花都有好多花冧未開~~
請問迷岩種幾耐先換泥?? ...

謝謝賞花 !
迷岩通常我都係半年至一年換泥, 如果覺得佢個球好大又或者開完花, 間屋巳經唔夠往, 就會同佢換屋同換泥 .....
回復

flower 發表於 2011-7-19 10:50:04 |顯示全部樓層
strawberry 發表於 2011-7-19 10:08
公主又大朵又多點點,真是一位大美人!!

你的頭像都是位大美人喔 ......
回復

quen 發表於 2011-7-19 20:03:35 |顯示全部樓層
flower 發表於 2011-7-19 10:48
謝謝賞花 !
迷岩通常我都係半年至一年換泥, 如果覺得佢個球好大又或者開完花, 間屋巳經唔夠往, 就會同佢 ...

換泥時球根的根是否要剪走晒,魔肥係咪一齊落
Thanks!
回復

flower 發表於 2011-7-20 10:38:53 |顯示全部樓層
quen 發表於 2011-7-19 20:03
換泥時球根的根是否要剪走晒,魔肥係咪一齊落
Thanks!

根剪唔剪晒都無所謂既, 兩樣我都試過, 肥會一齊落 ....
回復

flower 發表於 2011-7-20 14:22:06 |顯示全部樓層
flower 發表於 2011-7-18 17:40
公主駕到 ...... 要多貼幾張 .......
Nora's Cheerful Rose, 花花開不停, 又貼兩張 ........
Nora's Del Wa ...

嘻嘻.... Candy 駕到, 有分加 ....
回復

candyafr 發表於 2011-7-20 14:24:52 |顯示全部樓層
flower 發表於 2011-7-20 14:22
嘻嘻.... Candy 駕到, 有分加 ....

haha........靚花自然有分加
回復