究竟(2012雙普選)同(2020達至雙普選)有乜唔同?

作者: tommysze8 發表于 2010-1-27 14:36:12
1662 16

最近常聽見  <五區總辭, 變相公投 , 爭取2012雙普選 >,

究竟(2012雙普選)同(2020雙普選)有乜唔同?
唔明點解要(2012雙普選),漸漸的(2020雙普選)唔得?

後加 - 因為 2017普選行政長官, 2020全民普選立法會 ,(2020雙普選) 改成 (2020達至雙普選)。
擔泥 發表於 2010-1-27 14:45:12 |顯示全部樓層
乜有人話你聽2020一定可以實行雙普選咩?
回復

比得大帝 發表於 2010-1-27 15:03:48 |顯示全部樓層
乜又出現個2020咩?
唔係 2012 + 5 = 2017
2017 + 5 = 2022 咩
回復

tommysze8 發表於 2010-1-27 16:26:05 |顯示全部樓層
港府響應美國人權報告:2020年實現雙普選
【星島網訊】香港特區政府發言人26日回答傳媒查詢關於美國國務院2008年度人權報告中涉港評論一事時表示,香港致力保障人權,也有廣泛的機制架構保障各種人權和自由。
香港已經訂下普選時間表,2020年將實現行政長官和立法會雙普選。
回復

比得大帝 發表於 2010-1-27 17:27:09 |顯示全部樓層
乜唔係五年一任咩
回復

tommysze8 發表於 2010-1-27 17:58:59 |顯示全部樓層
乜唔係五年一任咩
比得大帝 發表於 2010-1-27 17:27

其實問題唔係 2020, 2017, 2022 ..... 而係點解一定要(2012)?
回復

擔泥 發表於 2010-1-27 18:11:57 |顯示全部樓層
每個人對雙普選有唔同o既渴求.
人對某樣東西或事物有很大渴求的時候就會很自然想快些得到.
回復

nwss54510 發表於 2010-1-27 22:09:12 |顯示全部樓層
我想講, 港府訂出既時間表係 :
2017普選行政長官
2020全民普選立法會

並唔係你所說咁, 2020雙普選囉~
回復

tommysze8 發表於 2010-1-27 22:25:55 |顯示全部樓層
我想講, 港府訂出既時間表係 :
2017普選行政長官
2020全民普選立法會

並唔係你所說咁, 2020雙普選囉~ ...
nwss54510 發表於 2010-1-27 22:09

2012年雙普選,是指香港人要求特區政府在2012年的香港特別行政區行政長官選舉以一人一票選出行政長官,同時於立法會選舉中全數立法會議席由普選產生。
如果政府係 2017普選行政長官,2020全民普選立法會,  是否等於2020達至雙普選囉,同一齊係2020雙普選 有乜唔同?
回復

sammy 發表於 2010-1-27 22:27:21 |顯示全部樓層
既然2012雙普選和2020雙普選沒乜唔同,
唔明點解要(2020雙普選),早D的(2012雙普選)唔得?!
回復

nwss54510 發表於 2010-1-27 22:33:24 |顯示全部樓層
2012年雙普選,是指香港人要求特區政府在2012年的香港特別行政區行政長官選舉以一人一票選出行政長官,同 ...
tommysze8 發表於 2010-1-27 22:25

有, 因為2020年根本沒有行政長官選舉, 你如此表達只會令不知情況的友花們認為2020年會舉行兩個選舉的
回復

tommysze8 發表於 2010-1-27 22:39:24 |顯示全部樓層
有, 因為2020年根本沒有行政長官選舉, 你如此表達只會令不知情況的友花們認為2020年會舉行兩個選舉的 ...
nwss54510 發表於 2010-1-27 22:33

啊! 我以後會講  2020達至雙普選。
回復

tommysze8 發表於 2010-1-27 22:59:15 |顯示全部樓層
既然2012雙普選和2020雙普選沒乜唔同,
唔明點解要(2020雙普選),早D的(2012雙普選)唔得?! ...
sammy 發表於 2010-1-27 22:27

唔明點解要(2020雙普選),早D的(2012雙普選)唔得! 邏輯上係得,if and only if 既然2012雙普選和2020達至雙普選沒乜唔同。

但最後 究竟(2012雙普選)同(達至2020雙普選)有無D唔同?
回復

MK 發表於 2010-1-28 01:46:31 |顯示全部樓層
唔明點解要(2020雙普選),早D的(2012雙普選)唔得! 邏輯上係得,if and only if 既然2012雙普選和2020達至雙普選沒乜唔同。

但最後 究竟(2012雙普選)同(達至2020雙普選)有無D唔同?
tommysze8 發表於 2010-1-27 22:59

除了時間的分別,沒有人能告訴你有什麼不同,因為兩個都是末落實,還沒有定案的東西。
主要是因為中央認為他可以對普選有其獨突的解釋權,無需理會普世價值對普選的定義。

現在的情況就像:-
小孩子向家長要求購買一部電腦,因為對學業有幫助。
家長說:你現在還小,待你升上中學才可以買。

小孩即將升上中學時,家長改口說:待你上大學才可以買。

於是小孩問:我大學時是不是一定可以買,確實時間是大學第幾年?
家長說:待你升上大學我們才再討論,不過,何謂電腦是由我說了算。

你認為小孩何時才可買到一部電腦?,可否清楚知道到時買到的電腦究竟是什麼東西?
回復

比得大帝 發表於 2010-1-28 09:49:57 |顯示全部樓層
回復 14# MK

讚成, 甚麼2012 2020 2046 都係一個拖字
今日諗唔掂嘅嘢留番後人去諗
回復

nwss54510 發表於 2010-1-28 13:31:52 |顯示全部樓層
所以現在根本唔係爭辯是否2012雙普選問題, 因為根本沒可能在2012年實行到的, 現在爭取的是普選方式和真真正正給予一個明確時間的問題了~
回復

比得大帝 發表於 2010-1-28 14:34:39 |顯示全部樓層
所以現在根本唔係爭辯是否2012雙普選問題, 因為根本沒可能在2012年實行到的, 現在爭取的是普選方式和真真正 ...
nwss54510 發表於 2010-1-28 13:31

時間表?  雖然自己諗唔掂, 都唔想玩死下家

我覺得争取就争取唔到嫁嘞
不過都要做吓嘢, 提醒吓佢
如果唔係一百年佢都唔會諗
回復