你點睇立法強制回收電器產品呀?

作者: tommysze8 發表于 2010-1-19 00:42:58
2932 20
明報)2010年1月18日 星期一 15:40
繼膠袋徵費後,政府計劃立法強制回收電器產品,包括電視、雪櫃、冷氣機、洗衣機及電腦5種電器。環境局局長邱騰華表示,有關諮詢期3個月,希望透過計劃,諮詢業界及市民,如何處理、回收及重用這些電子廢物。政府會提出不同收費方案,包括國際間普遍採用的預繳方式,即政府先向入口的電器徵費,收入用作聘請回收商收集及處理電器。有電器商會表示,政府曾向業界表示,徵費金額佔電器本身售價不多於5%。

政府話D電器產品係堆填區要處理、、、計劃立法強制回收5種電器產品,我覺得電視及電腦係要,其他雪櫃、冷氣機、洗衣機其本上去哂D五金回收,點會去堆填區。另外自己砌Y電腦又點計?
預繳方式 - D人點會環保呀,已經俾左電器徵費,唔覺肉痛,唔鐘意又買過;我覺得要收,最好係拋棄時收,一來肉痛D就小換機啦,或者俾人算啦,二來回收商逐件收錢,會勤力D,如果聘請回收商收集,即係做又36,唔做又36。
cross 發表於 2010-1-19 00:49:03 |顯示全部樓層
明報)2010年1月18日 星期一 15:40
繼膠袋徵費後,政府計劃立法強制回收電器產品,包括電視、雪櫃、冷氣機 ...
tommysze8 發表於 2010-1-19 00:42

當然肉痛感覺係掉一舊無一舊($)較強烈
但係點樣做到你掉佢先收
你丟曬去垃圾房鬼知係邊個
回復

孖吉 發表於 2010-1-19 00:57:35 |顯示全部樓層
掉先收即係冇得收。呢個好似唔係選擇喎~ add1icon
回復

cross 發表於 2010-1-19 01:05:43 |顯示全部樓層
掉先收即係冇得收。呢個好似唔係選擇喎~
marcuslee 發表於 2010-1-19 00:57

所以又係會比人吠..因為多數一係轉左落消費者一係有好多配套唔岩.
原意係好O既奈何現實...唔係羅力威咁講不重要.係好緊要
回復

tommysze8 發表於 2010-1-19 01:27:48 |顯示全部樓層

你睇下屋企D嘢,現有D點計,自私D來說,預繳方式着數D。
但係預繳左,到時無人收點算?

仲有仲有,下次你估要收乜野稅?空氣稅?無業遊民稅、、、、
回復

孖吉 發表於 2010-1-19 02:26:06 |顯示全部樓層
你睇下屋企D嘢,現有D點計,自私D來說,預繳方式着數D。
但係預繳左,到時無人收點算?

仲有仲有,下 ...
tommysze8 發表於 2010-1-19 01:27

手機稅!等你地換得咁得意丫嗱?!
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-1-19 07:09:27 |顯示全部樓層
我覺得不應該用預繳方式.

ps:我好多時5要既電器產品都會捐去救世軍或送給有需要的人.
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-1-19 07:27:46 |顯示全部樓層
FYI,

這幾個機構都可以幫到有需要的人
- 環境保護署提供的免費社區服務
https://wasteexchange.wastereduc ... outus/objective.php

- 社區二手店
http://www.iri.org.hk/2nd_shop_team.html

- 救世軍平價中心
http://www.salvation.org.hk/common(n)/Recycling/ThriftTable(tc).htm

- 聖雅各福群會
http://www.sjs.org.hk/tc/weee/index.php

評分

查看全部評分

回復

八王爺 發表於 2010-1-19 14:49:46 |顯示全部樓層
又一官商勾結例子。
唔該查吓邊個個親友係做電器嘅!
咁樣搞法,中小型電器鋪真係全部要摺埋。
俾啲大行攏斷晒。
依家啲高官係咪食佨無憂米,專搵啲小市民錢黎嘥......
成人坐係 office 度,冧埋啲 屎橋...真係折墮。
乜哩啲方法可以減少人 掉舊機咩?
睇睇日本同韓國,相信佢地掉舊機的情況比香港嚴重好多好多倍。
回復

比得大帝 發表於 2010-1-19 16:03:38 |顯示全部樓層
單一回收商! 攞到明又係利益輸送啦

一買就收定幾舊水處理費, 即係你唔掉佢就白白俾錢啦, 咁又即係鼓勵人掉嘢啦
回復

semi-alba 發表於 2010-1-19 16:53:05 |顯示全部樓層
我發覺政府最近好鍾意係大眾的必需品加稅
又唔見買BV, Hermes要比稅
回復

比得大帝 發表於 2010-1-19 18:20:28 |顯示全部樓層
我發覺政府最近好鍾意係大眾的必需品加稅
又唔見買BV, Hermes要比稅
semi-alba 發表於 2010-1-19 16:53

哩d通常會去米蘭站
回復

tommysze8 發表於 2010-1-19 19:20:24 |顯示全部樓層
如果我想買個大雪櫃自已抬番大陸俾人,有無退稅先?好多遊客係香港買電腦嫁。

環保處請唔請人呀?
回復

比得大帝 發表於 2010-1-20 10:36:19 |顯示全部樓層
如果我想買個大雪櫃自已抬番大陸俾人,有無退稅先?好多遊客係香港買電腦嫁。

環保處請唔請人呀? ...
tommysze8 發表於 2010-1-19 19:20

可以仿傚外國退VAT, 在關口退稅
回復

maggielawkm 發表於 2010-1-20 12:02:24 |顯示全部樓層
Pollutor pay principle 係國外講左好多年~ 係香港實行唔到姐~
因為收XX稅實好多人嘈~
至於電器產品回~ 亦係歐洲發起~
WEEEs 同Rohs ~ 外國都根據哩2條directive 自行再立法~
只係香港仲未有~~
回復

maggielawkm 發表於 2010-1-20 12:06:08 |顯示全部樓層
單一回收商! 攞到明又係利益輸送啦

一買就收定幾舊水處理費, 即係你唔掉佢就白白俾錢啦, 咁又即係鼓勵人掉 ...
比得大帝 發表於 19-1-2010 16:03

你掉左買過新既~ 又要比另一筆處理費的話~ 又咪係要比~
一件物品點都會有END OF LIFE 既一日~ 點解係鼓勵人掉野哩 ?
其實而家處理唔洗錢咩~ 又咪要錢~ 不過係大家既稅之嘛~ 
回復

kwanyeehui 發表於 2010-1-20 12:16:54 |顯示全部樓層
真煩! 始終都係擾民, 增加消費者負擔.
回復

hcheung 發表於 2010-1-21 15:58:15 |顯示全部樓層
假用環保名義,真翻生銷售稅。膠袋稅是開始,陸續有來!
回復

擔泥 發表於 2010-1-21 17:24:55 |顯示全部樓層
我諗政府今次推呢樣野並不是主要為增加稅收而係諗住環保d. 只不過佢地諗唔到咩野好的方法, 於是就咁抄考外國的做法.

對很多人來說, 那四大電噐根本很少會換的, 除非壞了吧. 要換的也不會計那幾百元環保稅. 在消費者層面來說其實起不了什麼推動環保的作用. 除非那些稅收能真的協助到環保或回收業界吧.

小型或較便宜的電器或許會有些影響呢.
回復

八王爺 發表於 2010-1-21 22:19:53 |顯示全部樓層
手機才是換得最快最多的.....
回復

12下一頁