你如果係特首會否與斷食的年輕人見面?

作者: tommysze8 發表于 2010-1-15 18:05:59
1127 16

【明報專訊】特首曾蔭權在立法會答問大會主動談到近期參加社運的年輕人,表示政府要對他們有更好的理解及聆聽他們的心聲,正研究從不同渠道加強接觸青年人。當泛民主派議員要求曾蔭權到立法會門外與為高鐵項目斷食的年輕人見面,曾蔭權卻馬上拒絕,指現時群情高漲,未必是最好場合,要找個適當的場合溝通。
斷食青年:曾蔭權假惺惺 - 立法會今日會再商議高鐵撥款。正於立法會門外參與斷食的黃衍仁形容,曾蔭權在會上表示關注80後青年的態度「假惺惺」,認為他強調青年的不滿,是刻意把高鐵爭議收窄成「80後」與上一代的矛盾。23歲的Vicky則指出,若曾蔭權真的願意與青年人溝通,絕對可即時走出議會直接對話。

你如果係特首會否與斷食的年輕人見面?
我覺得 特首馬上拒絕是對的,如果咁都得,我都去約特首飲茶。同埋開緊会丫嗎,點可以走出議會直接對話。
sosxxx12 發表於 2010-1-16 23:16:43 |顯示全部樓層
我都唔會,d人有第一次就有第二次,個個斷食咁特首不如去做陪客,有d野順得哥情就失嫂意,有不滿應平心靜氣去反映,下下硬碰硬,叫人下台,我係特首都唔聽你枝笛,做乜反乜,最好d泛民五區總辭輸晒,係香港人自己自大,以為偏激就可以達到目的,又唔諗下自己冇上貢中央,中央益下香港,d人一黎又乜又物,有野未慢慢拆掂,我係中央會心淡,一心搞上海,以上都係胡言一派,不用理會!
回復

比得大帝 發表於 2010-1-19 15:44:17 |顯示全部樓層
如果我係特首, 跟本唔會發生咁嘅事, 唔使搞到對話 add7icon
回復

tommysze8 發表於 2010-1-19 19:28:35 |顯示全部樓層
樣樣嘢都入你數,攪得呢樣死第二樣,點可能"跟本唔會發生咁嘅事, 唔使搞到對話"。

做人難,為君更難,不如退隱看風雲。
回復

cross 發表於 2010-1-19 19:45:57 |顯示全部樓層
【明報專訊】特首曾蔭權在立法會答問大會主動談到近期參加社運的年輕人,表示政府要對他們有更好的理解及聆 ...
tommysze8 發表於 2010-1-15 18:05

無用.班友係要政府改到佢地滿意先叫有聽民意
咁支持果邊點
係唔係要做多次鬧劇
HOLD到永遠阿門咁?
回復

corina 發表於 2010-1-19 20:58:31 |顯示全部樓層
如果我係特首, 跟本唔會發生咁嘅事, 唔使搞到對話
比得大帝 發表於 2010-1-19 15:44

我爸爸成日對政策有好多意見,我媽咪就會同佢講:你做特首,天下太平!
回復

sammy 發表於 2010-1-19 21:10:55 |顯示全部樓層
特首唔係民選未做過政客就係唔識做騷。台灣馬英九明知會被災民罵仍去巡視災區;相反,就算係落區食飯,一聽到有人要向佢抗議,曾蔭權卻寧願取消訂台也要掉頭走。佢唔見係有自知之明,因為知道自己冇胸襟冇幽默感去應付尷尬的場面,只係識演前呼後擁千歲萬歲的「親民騷」。
回復

tommysze8 發表於 2010-1-19 21:38:08 |顯示全部樓層

台灣馬英九明知會被災民罵仍去巡視災區,因為耍為遲救災而民望大大下跌止血。
D災民話俾馬英九知爸爸於災難中死,馬英九話自己的爸爸去年也去左,吓!九唔搭八。
回復

sammy 發表於 2010-1-19 21:53:12 |顯示全部樓層
台灣馬英九明知會被災民罵仍去巡視災區,因為耍為遲救災而民望大大下跌止血。
D災民話俾馬英九知爸爸於災 ...
tommysze8 發表於 2010-1-19 21:38

呢個咪就係有民主同冇民主的分別
回復

tommysze8 發表於 2010-1-19 22:21:23 |顯示全部樓層

係囉,之唔係show一場,大家受落咪ok咯。

做特首好淒涼嫁,做落先知唔係一份朝9晚5工,放過佢啦。大家去天安門示威,搭高鐵去平D。
回復

比得大帝 發表於 2010-1-20 09:44:13 |顯示全部樓層
如果唔係朝9晚5就淒涼, 香港有邊個唔淒涼, 邊個人老闆會放過你呀

反問佢有邊方面值得叫人放過佢呀
回復

cross 發表於 2010-1-20 09:57:59 |顯示全部樓層
如果唔係朝9晚5就淒涼, 香港有邊個唔淒涼, 邊個人老闆會放過你呀

反問佢有邊方面值得叫人放過佢呀 ...
比得大帝 發表於 2010-1-20 09:44

傳說董伯伯七十一
回復

比得大帝 發表於 2010-1-20 10:16:50 |顯示全部樓層
董伯伯做得唔好, 不過佢個人唔乞人憎
回復

cross 發表於 2010-1-20 10:26:02 |顯示全部樓層
董伯伯做得唔好, 不過佢個人唔乞人憎
比得大帝 發表於 2010-1-20 10:16

老實講我喜歡董伯伯
時勢做政積...
回復

tommysze8 發表於 2010-1-20 20:04:14 |顯示全部樓層
老實講我喜歡董伯伯
時勢做政積...
cross 發表於 2010-1-20 10:26

我都喜歡董伯伯,佢係我地嘅出氣袋,出完氣,舒服哂。
回復

tommysze8 發表於 2010-1-20 20:54:42 |顯示全部樓層

反問佢有邊方面值得叫人放過佢呀 ...
比得大帝 發表於 2010-1-20 09:44

個D係反話。  師父,我都係朝9晚8、9、、、、、通頂都有啦,7時走得都偷笑,香港只有政府工唔淒涼,9to 5。
回復

nwss54510 發表於 2010-1-20 22:57:05 |顯示全部樓層
高鐵去北京真係會比飛機平嗎..?? 時間又長喎..
回復