你贊成起高鐵嗎?

作者: tommysze8 發表于 2010-1-12 11:08:33
5004 50
你贊成起高鐵嗎?
近日高鐵之風風雨雨,究竟為何?
點解無人坐底分折下原因拆解,例如:太貴,拆村,車站起係邊處,政府無問個香港每一個人?,、、、
咁話要起又有乜原因、、、、

如果唔起 高鐵 會被邊緣化,影響將來發展,多多錢都要起,好似新机場,當初小貓三隻,話英國人亂嚟,宜冢無左唔得。
我贊成起高鐵,唔反對係市區起,但希望可以係新界區加一分站,咁就全香港人都得益。

今日中國一曰千里,我地(就算今天開始起)高鐵要遲人地3年完成, 你計下3年有幾遠?  就算7OO億元俾人貪哂去又如何,將來一定塭番,泛民唔好玩嘢啦。
jellyfishy 發表於 2010-1-12 11:17:02 |顯示全部樓層
造價真係太高,成條深西通道或者落馬洲支線造價都唔洗佢一半,起香港機場都唔洗高鐵的三分一造價,點解要咁貴呀? 唔問個明白真係唔好俾佢上馬!
d precast items 全部會係內地做,香港工人拿到四分一都唔知有無.
菜園村四面都有咁多臨時停車場和貨櫃場,點解條線唔行個d地方,死都要行菜園村?
回想以前領匯上市事件,我當時都好反對,實迫死d小商店,攪到所有商場一式一樣=無特色,個市場俾大型chain stores 控制.
今次高鐵事件,真係希望可以有個好d的安排.唔係唔讚承,而係唔可以俾大商家話晒事.
回復

八王爺 發表於 2010-1-12 12:24:25 |顯示全部樓層
改善中港交通的方法有好多,高鐵只是其中之一。
做價高係利益問題,唔係做唔做的問題。
奸商當道,你要做就係要俾人劏,但係俾同胞劏就 坳坳聲,俾外國人劏就無人出聲。

高鐵不設太多站其實效益是正面的。
例如 香港 往 武漢 往 北京,中間只停一站 武漢,咁樣真係會好快。
另一條 係香港 往 上海 往 北京,最多人搭,應該唔浪費資源。

當年係法國搭TGV往南部,都只係停 全程中間的 里昻 一個站,上午發車,旁晚到真係好方便架。而且無搭飛機咁多手續和咁貴!

全國春節火車交通好差,高鐵都可以幫輕下。
回復

Vinia 發表於 2010-1-12 13:47:46 |顯示全部樓層
我不太讚成起高鐵,因造價真係太高. 那麼將來票價亦會高,未必咁多人捨得或負擔得起去搭.好似機鐵.
回復

juju0268 發表於 2010-1-12 15:19:05 |顯示全部樓層
老老實實高鐵起硬架喇, 問題係幾時起同幾貴. 唔起香港一定唔夠其他區內城市競爭
香港地小, 人又唔夠人多, 又無生產, 連尼d基本野都無第時就真係唔好埋怨人
致於做價高, 鬼o羊, 收地賠償都佔幾十億啦, 大陸唔使賠償咁多做價咪唔使咁貴囉
回復

擔泥 發表於 2010-1-12 16:02:10 |顯示全部樓層
你贊成起高鐵嗎? 我贊成.

高鐵站設於西九龍還是錦上路好呢? 其實真的各有各優點. 我個人傾向選址西九龍. 因西九現有配套設施較好. 同埋位處市區, 相信較受使用者歡迎. 畢竟這條高鐵不只是興建給香港市民使用的.

選址錦上路會便宜一點嗎? 會拆少一條村嗎? 我不知道. 因沒有詳細設計及數據說明. 但確實那麼遲才提出...

財務審議方面, 真的一班立會議員係咁問問題就可以輕易判斷係平係貴? 可知估價是要由大量數據支持及基於很多因素決定的. 機場鐵路假如是高鐵三份一做價的話, 那是至少十多年前的事了. 現在很多東西已不只當時的三倍價錢吧.

我反而擔心的不是這一次過的支出, 而是經常性的營運虧損. 就如其他國家的高鐵一樣.
回復

八王爺 發表於 2010-1-12 16:35:05 |顯示全部樓層
依家有人係我 office 門口搞 反高鐵遊行!
打鑼打鼓!
回復

擔泥 發表於 2010-1-12 16:43:44 |顯示全部樓層
好多時反對o既人係大聲過支持o既人.
正正常常支持o既人好少話走出嚟支持.

高鐵撥款例外, 我怕造成分化.
回復

tommysze8 發表於 2010-1-12 17:53:59 |顯示全部樓層

起香港機場係1400億,高鐵係650億元。
就算官商勾結,俾人貪哂650億去又如何?五年後再起就會高過香港機場。仲未計中間五年收入。

選址錦上路 不如唔起。我上得錦上路,就去左羅湖啦。

仲有 機場鐵路 同 高鐵技術上要求不同?
回復

cross 發表於 2010-1-12 17:56:53 |顯示全部樓層
菜園村我個人覺得不是問題
香港一向地少
每處都要保留又怎發展
如果早一百幾十年說集體回憶
你猜香港會變成怎麼樣

如果清楚交代錢的去向我是支持
回復

juju0268 發表於 2010-1-13 13:53:03 |顯示全部樓層
"選址錦上路 不如唔起。我上得錦上路,就去左羅湖啦"
同意同意
回復

ht333147 發表於 2010-1-13 14:39:12 |顯示全部樓層

昨天回國内工作, 同事喜形於色告訴我, 高鐵開通了, 真的十分方便, 他們是湖南人, 以往回家要6-7小時, 現在高鐵只1小時20分, 今後不用等長假才可以回家, 即日來回都非常快捷方便, 而且班次更多, 比以往更易買票.(班次多加上所停站數少了, 炒賣價值便降低), 按此推算, 如果香港的也有高鐵, 日後國內人來香港即日或短遊的機會多了, 對推動經濟是非常大的, 但這不是我最關心. 而是:
很多同事及親友來過香港, 都讚歎我們非常自律, 令環境清潔, 交通方便, 治安良好, 為何兩地的對比這麼大?
原來我們只是默默的好好自已本份, 已是開始對自已的國家民族起著潛移默化的作用.
雖然在國內大城市如北京上海等, 當地人來港之前, 是認為香港只是一個小地方, 跟他們是沒得比, 但到過香港之後, 他們也要讚香港. 也同意有很多他們可以學習之處
如果更多同胞可以來香港, 是不是對國內的影響力會加大?

這是純個人觀察所得, 希望反對人土不要為反對而反對!
回復

EddieOR 發表於 2010-1-14 20:51:45 |顯示全部樓層
菜園村我個人覺得不是問題
香港一向地少
每處都要保留又怎發展
如果早一百幾十年說集體回憶
你猜香港會變成 ...
cross 發表於 12-1-2010 17:56

菜園村只係做安全站,日本有 1 條比香港段既鐵路長 4 倍
但係個安全站比菜園村個面積細一倍,加上日本係地震帶,
唔知點解香港要哂成個菜園村咁大既面積黎做安全站
原來好簡單,而家同你話起鐵路,第朝同你話鐵路上蓋(呢個先係佢地既重點)
事情就係向呢班菜園村朋友開刀,為既係自己既經濟發展,睇死班友唔理佢地意見
回復

EMIRU 發表於 2010-1-14 21:05:56 |顯示全部樓層
其實讚唔讚成都無用  選擇權係佢地度  並唔係我地度 我地點嘈點問 都係當我地發UP風
回復

heiheimama 發表於 2010-1-14 21:19:09 |顯示全部樓層
高鐵香港段只有26公里,去到深圳要12分鐘,平均時速只有130公里,根本稱不上係高速鐵路.

至於點解一定要在西九起總站,好簡單,因為如果起在錦上路,路程實在太短,不足以提速到300公里.所以,除左益地產商外,就係為左要羅威--為提速而提速.

吳志森講得好,如果個女仔自己唔靚,開十個電話都唔會有仔溝.香港如果真係有價值,絕對唔會因為起少左條稱不上高鐵既高鐵而被邊緣化.呢d只係高官妖言惑眾,佢地夠預測西鐵一日有9萬人搭啦,而家呢?
回復

比得大帝 發表於 2010-1-14 21:38:02 |顯示全部樓層
吳志森哩個比喻都幾有趣
香港政府就係懂得駛大錢, 造乜嘢, 買乜嘢都貴過人
你睇唔知幾時又以低價賣咗出去
回復

nwss54510 發表於 2010-1-14 21:38:05 |顯示全部樓層
個人覺得, 起唔係問題, 但點解要6百幾億咁貴者~
1年前都係話3百幾億咋喎=.=..
回復

EddieOR 發表於 2010-1-14 21:53:23 |顯示全部樓層
高鐵香港段只有26公里,去到深圳要12分鐘,平均時速只有130公里,根本稱不上係高速鐵路.

至於點解 ...
heiheimama 發表於 14-1-2010 21:19

試問佢地既邊緣化唔知點定 add3icon
如果起條高鐵就可以解決邊緣化問題,咁又真係弔詭
用條高鐵黎決定香港邊唔邊緣化,點解 ?
回復

ht333147 發表於 2010-1-14 23:29:02 |顯示全部樓層

建高鐵只是避免邊緣化的措施其中一項,
顧名思義, 跟不上大隊便會處於邊緣, 落後.
現在由紅磡到深圳差不多成個鐘, 高鐵12分鐘到,
除了快, 還要跟當地的高鐵系統接軌吧.
總站如果選址錦田, 除要安排大量接駁交通工具, 道路系統及環保都不適合吧
如果政府有錢, 都希望用得其所, 任何形式的投資都會有回報, 總好過放在銀行收息,
應付通貨膨脹, 大家都會投資, 買磚頭, 要買趁早, 政府亦然
回復

比得大帝 發表於 2010-1-14 23:46:29 |顯示全部樓層
邊緣化?  哩d咪同世衛and醫廠誇大豬流感疫情一樣囉
唔嚇死你, 你點會打豬流感針呀
回復

123下一頁