有乜新年願望?

作者: tommysze8 發表于 2009-12-31 22:04:09
2713 51
cross 發表於 2010-1-5 00:08:42 |顯示全部樓層
回復  cross

我果時都係好遲先溫書
DJ999SAI 發表於 2010-1-5 00:01

=.=我過左啦
差得離譜見最後一年報中英
報名都要成千

我估都係晒錢=.=
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-5 00:13:55 |顯示全部樓層
日日紅酒A5牛牛算唔算夠用=.=

----------------
話時話我都係夠用就得/ . \
cross 發表於 2010-1-4 23:54

食埋咁多唔健康野,有錢都無命享啦~
回復

cross 發表於 2010-1-5 00:15:25 |顯示全部樓層
食埋咁多唔健康野,有錢都無命享啦~
jellyfishy 發表於 2010-1-5 00:13

過程一秒鐘精彩也是精彩
命長唔長對我黎講無意義
我由有意識開始已經成日諗生死
仲成日想死.==
你話生命存在做咩.
我會答等死
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-5 00:29:42 |顯示全部樓層
我會答,每秒都在尋歡樂~~add6icon
回復

cross 發表於 2010-1-5 00:48:55 |顯示全部樓層
我會答,每秒都在尋歡樂~~
jellyfishy 發表於 2010-1-5 00:29

尋有等待意思
要尋因為一直接不到
有意義在哪?
我會同意我想東西比較鑽牛角尖但同時認為這是有道理的牛角尖
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-5 00:51:00 |顯示全部樓層
尋有等待意思
要尋因為一直接不到
有意義在哪?
我會同意我想東西比較鑽牛角尖但同時認為這是有道理的牛角 ...
cross 發表於 2010-1-5 00:48

等和尋係相對的,前者被動,後者主動.
回復

cross 發表於 2010-1-5 00:53:08 |顯示全部樓層
等和尋係相對的,前者被動,後者主動.
jellyfishy 發表於 2010-1-5 00:51

主動被動但形式是一樣
都是等
就我而言都一樣
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-5 08:38:46 |顯示全部樓層
主動被動但形式是一樣
都是等
就我而言都一樣
cross 發表於 2010-1-5 00:53

係咪介定做等, 其實好subjective, 沒有絕對的定義, 你要被動地想, 無人阻到你.
回復

tommysze8 發表於 2010-1-5 11:28:39 |顯示全部樓層
回復 19# cross
千祈唔好有 陪跑 的心理呀!仲有幾個月嫁。輸人唔輸陣。
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-5 11:47:07 |顯示全部樓層
回復  cross
千祈唔好有 陪跑 的心理呀!仲有幾個月嫁。輸人唔輸陣。
tommysze8 發表於 2010-1-5 11:28

佢不停咁說服自己萬事都係灰. 做人咁唔積極, 有金執都唔識執.
等又好, 尋又好, 其實都係講自己主觀點睇.
就用執舊金做例, 可以咁諗:
1. 有舊金放係路邊等你執,
2. 又可以話你等緊有舊金俾你去執,
3. 甚至可以話你尋找到呢舊金呀, yeah~

想點諗? 我就實會選 3, 因為係自己主動找到呢舊金.
1和2, 守株待兔, 好易失機會. 好多人早已主動找到舊金, 舊金等唔到你.

cross 個人好硬頸, 要點諗係佢自己先知, 我又唔係社工又唔係心理醫生, 只係識得咁講勸佢積極d 開心d. 希望cross 2010 做人正面d 開心d 咪成日諗野負能量.
回復

tommysze8 發表於 2010-1-5 12:43:13 |顯示全部樓層
神話中 天神宙斯 被罰 要推巨石上山頂,原來山頂是尖的,巨石從另一方落下。 原來對宙斯的懲罰,要他不停的推巨石上山。 我們的生活,同宙斯的懲罰一樣,重覆同無義,但宙斯無去等死,佢從推巨石上山過程中,尋我樂趣,又欣賞巨石從另一方落下的壯觀。

生命存在做咩? 我相信自有人類以來,不知多少人想過這問題,其中不乏天才,偉人 …… 如果都無一個答案,咁你同我都唔使成日去諗生死、鑽牛角尖啦。
等和尋 都係過程,過程一秒鐘精彩也是精彩。這就是 <當下> 罷。
無人會將咀嚼過的橙請你食,你係要自已咀嚼,先知道橙的精彩。從某層次睇,生命係等死,過一曰,少一曰。正因如此,我地要積極,你未食過橙,點知橙的精彩。 如果你唔食橙,咪食其它囉!
回復

cross 發表於 2010-1-5 12:54:51 |顯示全部樓層
回復 29# tommysze8
-.-連要溫咩都唔知
等緊黎緊月尾個英文補習囉.
我報左補習英文
中文就無報.(因為成本高.大佬唔見左六千蚊之後又問佢扲多舊錢交學費(讀緊果度.唔係補習.果度好似萬幾)然後又話要補習.我開唔到聲=.=)
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-5 12:58:24 |顯示全部樓層
你睇多d 報紙副刊, 好多散文, 多d 學下佢地的寫法, 用詞, 好有用架.
細個時HKCEE 都係咁溫中文 (作文)~
回復

cross 發表於 2010-1-5 13:12:41 |顯示全部樓層
你睇多d 報紙副刊, 好多散文, 多d 學下佢地的寫法, 用詞, 好有用架.
細個時HKCEE 都係咁溫中文 (作文)~ ...
jellyfishy 發表於 2010-1-5 12:58

我有嫁=.=
不過宜家D文章好似垃圾左..
回復

oneonewe 發表於 2010-1-5 13:14:14 |顯示全部樓層
你隻o野丫
場仗未打先認輸!!!!
你俾得錢重考
就俾心機考好佢啦!
唔好o徒o左D $$同時間!!
回復

tommysze8 發表於 2010-1-5 13:32:53 |顯示全部樓層
回復 32# cross
中文同英文無得(讀),只有(浸)!

英文要錢補習的只有文法,其他可以睇英文雜誌,報紙,TV英文新聞。
1 - 每天從英文雜誌,報紙上找一篇 6、7百字的文章,用手或用電腦鈔一次,當然要查字典,知佢講乜先啦。 跟住寫一篇 1、2百字的 summary。
2 - 可以先睇TV中文新聞先,再睇同台的TV英文新聞,就易明D。

中文同英文差唔多,只係多左D指定課程耍背。

你試下兩、三個月,係唔同D。日日都要做,手/電腦鈔 好重要,D嘢先至過大腦。
回復

cross 發表於 2010-1-5 13:40:21 |顯示全部樓層
回復 36# tommysze8

我覺得實用果D真係無得讀
但係針對考試是非讀不可
考試有考試的技巧

我有同學佢係背曬所有野去考.問佢寫左咩唔知.
佢只係張佢背過O既野填入番題目比果D
錯曬時式錯曬詞類都唔知
但過關
講真佢英文爛
但成功啊
回復

tommysze8 發表於 2010-1-5 14:05:06 |顯示全部樓層
回復 37# cross
考試有考試的技巧,是有用的,例如每題只要攞5分,1O題就5O分,好過每題攞8分,只有時間做得6題只有48分。

張佢背過D既野填入番題目,只有文法有用,其他係無用。 你估佢係唔係真係英文好爛?爛極都要識26個字母,同背過哂D野。
其它科目係唔係 一生受用 就唔知,但係學好中、英文係為自己好嫁,一生受用,唔好理張 cert 啦。
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-5 14:27:01 |顯示全部樓層
我有嫁=.=
不過宜家D文章好似垃圾左..
cross 發表於 2010-1-5 13:12

你睇乜野報章呀?
明報蘋果東方都有副刊,個度d作家大部份十年如一日都係同一班人,我鍾意睇李碧華,醫生哥哥的散文,還有倪匡,etc... 你睇左邊版呀?
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-5 14:28:30 |顯示全部樓層
回復  tommysze8

我覺得實用果D真係無得讀
但係針對考試是非讀不可
考試有考試的技巧

我有同學佢係背曬 ...
cross 發表於 2010-1-5 13:40

你咪講你d同學點做啦,呢度咁多人都同你講,日日要睇英文中文,大家都咁做,都work! 考試都係咁過,無問題.
你試左未先?!
回復