你地仲有無聽新的粵語流行歌?

作者: tommysze8 發表于 2009-12-29 15:15:37
3325 51
這幾年唔知點解愈嚟愈唔喜歡聽 新的粵語流行歌,一聽到就轉台。真係唔知佢唱乜,非常口話化,東一句西一句,都無上文下理,曲同詞都唔夾,亂嚟。唱嘅又無氣,又走音,又去唔到要去D key。  真係佩服D歌手點記住D歌詞。

可能係我己經 outdate 啦,但 無氣,走音,走key D基本嘢都要守住呀嗎。唱片業沒落,自己都要反省,仲叫人唔好買番版;其實有D歌差到連番版都唔番啦,人地都要成本嫁。一到年尾,見到D 乜乜金曲大獎,乜乜大獎 就眼火爆,真係揀D無咁爛就當OK?真係香港D水準就是這樣嗎? D作曲、作詞、唱歌的還互讚賞,真的(毛管動)。   有D大陸歌手的CD已經貴過香港的,就算係十幾蚊的CD,曲詞唱 都遠遠在香港CD之上。

當然以上係我的主觀感受,並非惡意。愛之深,責之切,粵語流行歌就嚟被邊緣化啦。
八王爺 發表於 2009-12-29 15:49:31 |顯示全部樓層
老實講,已經無聽本地流行曲很久很久了。
70-90 年代都可以聽下,夾埋聽歐美和日本流行曲。
90後已多聽台灣歌,千禧年後真係乜都唔聽了。
回復

cross 發表於 2009-12-29 23:07:00 |顯示全部樓層
UM...最近都少聽歌
回復

新仔 發表於 2009-12-29 23:10:41 |顯示全部樓層
都好少聽, 最近覺得好聽嘅係 Eason 嘅 crying in the party
回復

cross 發表於 2009-12-29 23:39:04 |顯示全部樓層
都好少聽, 最近覺得好聽嘅係 Eason 嘅 crying in the party
新仔 發表於 2009-12-29 23:10

UM佢國語歌我麻麻
不過路‧一直都在就幾鐘意
回復

sosxxx12 發表於 2009-12-30 13:53:35 |顯示全部樓層
我主要係日文+英文~
回復

KATY 發表於 2009-12-30 13:55:24 |顯示全部樓層
究竟tvx個"超甩巨星"幾時先做完o架 ???
明明out左大堆人, 之後又有d五湖四海既人o黎踢館,
都吾玩到幾時 ?????
回復

KandT 發表於 2009-12-30 16:57:19 |顯示全部樓層
Eason沙龍幾好喎
sammi既新碟亦唔錯.  其他新人, 好少聽...
回復

KandT 發表於 2009-12-30 16:59:29 |顯示全部樓層
都吾玩到幾時 ??? ...
KATY 發表於 2009-12-30 13:55

我覺得e個節目好悶.  從未試過坐底睇/聽完一集.  睇英文台/早d瞓好過.
回復

tommysze8 發表於 2009-12-30 17:54:40 |顯示全部樓層

tvx個"超甩巨星"   係一個表現節目,並非比賽,係介紹新歌星,out 完又番生 ......等你曰見夜見。部份人會係啇場出現同唱歌,咁你明啦。
話係比賽,其實係介紹新歌星:同 46樓變88樓  一樣,都係亂嚟。真真假假,假假真真,你估打仗咩! 告佢!
回復

KandT 發表於 2009-12-30 18:01:25 |顯示全部樓層
tvx個"超甩巨星"   係一個表現節目,並非比賽,係介紹新歌星,out 用又番生 ......等你曰見夜見。部份人會 ...
tommysze8 發表於 2009-12-30 17:54

out 用又番生?? 我終於明白點解d人成日熟口熟面, 我以為重播o添.
用咁hardsell既方法介紹新星, 通常都唔work.
回復

八王爺 發表於 2009-12-30 20:51:34 |顯示全部樓層
Eason沙龍幾好喎
sammi既新碟亦唔錯.  其他新人, 好少聽...
KandT 發表於 2009-12-30 09:57

sammi 把聲勁難聽。
多多得罪。
回復

KandT 發表於 2009-12-30 21:35:57 |顯示全部樓層
sammi 把聲勁難聽。
多多得罪。
八王爺 發表於 2009-12-30 20:51

it's ok, 蘿蔔青菜, 各有所好, 冇乜所謂.
回復

Monse 發表於 2009-12-31 00:02:08 |顯示全部樓層
都吾玩到幾時 ??? ...
KATY 發表於 2009-12-30 13:55

開頭都覺得幾有睇頭, 睇睇吓都唔對路既, 夾梗拖長黎做, 明明out左下一集又可以出返黎唱"咁都得"成個幾月無睇囉.
回復

tommysze8 發表於 2009-12-31 16:27:35 |顯示全部樓層
請問有無人喜歡聽新的本地流行曲,尤其係新歌星唱的,講吓你的意見。
我想睇吓是我地過時,還是其他原因。
回復

cross 發表於 2009-12-31 18:27:06 |顯示全部樓層
請問有無人喜歡聽新的本地流行曲,尤其係新歌星唱的,講吓你的意見。
我想睇吓是我地過時,還是其他原因。 ...
tommysze8 發表於 2009-12-31 16:27

-.- 說不出有甚麼新人
陳柏宇算嗎
陳柏宇我OK.
回復

tommysze8 發表於 2010-1-3 22:40:06 |顯示全部樓層
回復 16# cross
…… 陳柏宇算嗎 陳柏宇我OK …...
我想請問可否就 陳柏宇 的曲、詞、唱  講吓你的OK是什麽, 同埋是否可以代表新一代, 我想睇吓是否自己 have outdated,如果係,是否可以接受D新嘢囉。謝!
回復

cross 發表於 2010-1-4 08:37:26 |顯示全部樓層
回復  cross
…… 陳柏宇算嗎 陳柏宇我OK …...
我想請問可否就 陳柏宇 的曲、詞、唱  講吓你的OK是什麽 ...
tommysze8 發表於 2010-1-3 22:40

無特別原因
只係香港其他都麻麻地
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-1-4 19:09:05 |顯示全部樓層
我好久好久都冇聽新歌啦,我停左向 2000
回復

cross 發表於 2010-1-4 23:08:04 |顯示全部樓層
http://www.youtube.com/watch?v=tQaoVzp6xkc
在我腦中最新=.=
不過都不是粵語

張智霖好似都有新碟
回復

123下一頁