我棵羅勒仲有冇得救

作者: siu茹 發表于 2009-12-13 14:38:04
4364 30

我買左番屋企一個星期就變成咁‥
我放左係龐中間!冇太陽哂入黎..我呢家擺左去人地屋企到哂太陽
我剪左好多葉同枝!有冇方法令佢再次開枝散葉??
請各位台兄幫幫手
小寶 發表於 2009-12-13 21:59:19 |顯示全部樓層
羅勒好粗生, 俾足夠陽光和水份就夠了~
回復

gunbuster363 發表於 2009-12-14 01:04:57 |顯示全部樓層
圖太細啦.............
回復

siu茹 發表於 2009-12-14 18:37:39 |顯示全部樓層
回復 3# gunbuster363

我屋企陽光吾多咁點!同埋哂左太陽都死哂
回復

gtrnismo 發表於 2009-12-14 21:25:36 |顯示全部樓層
請問陽光吾多意思係有幾多個鐘有陽光直射呢?
回復

siu茹 發表於 2009-12-15 17:12:39 |顯示全部樓層
一個鐘到!平時都冇乜太陽哂入黎!
回復

chambee 發表於 2009-12-16 17:50:15 |顯示全部樓層
羅勒係一定要夠陽光, 要直接曬, 因為我之前租左塊細田黎種, 只係間中落少少肥, 佢都生得好好, 但我在公司種既就好似你果d咁, 好弱~ 所以如果你種既地方冇陽光到, 都係唔好種羅勒~
回復

gtrnismo 發表於 2009-12-16 23:11:46 |顯示全部樓層
羅勒係一定要夠陽光, 要直接曬, 因為我之前租左塊細田黎種, 只係間中落少少肥, 佢都生得好好, 但我在公司種 ...
chambee 發表於 2009-12-16 17:50

大部份香草都需要大量陽光

如果無乜光, 要細心考慮應唔應該開始
回復

小羅勒 發表於 2010-4-5 18:56:05 |顯示全部樓層
除左陽光之外,我想問下樓主用咩泥黎種? 我之前用科學泥黎種=_=生長速度極慢,前兩個月換左塘泥就好返好多了!
回復

peter1953 發表於 2010-4-5 19:51:44 |顯示全部樓層
回復 9# 小羅勒
睇怕同泥無乜關係,應該同太陽最大關係,我係第一次種,又係用科泥,不過係放在太陽下,早前三月二十四仲細細棵,三月廿九,相差五日就可以食啦!

因為用一包種子,所以有好多盆,真係 食極都有喎!

1-3-24 (15).jpg

1-3-29 (1).jpg
回復

HappyLeo 發表於 2010-4-6 02:34:55 |顯示全部樓層
我買左番屋企一個星期就變成咁‥
我放左係龐中間!冇太陽哂入黎..我呢家擺左去人地屋企到哂太陽
我剪左好 ...
siu茹 發表於 2009-12-13 14:38

有5、6塊葉就摘心。會出多D側芽。不過你無物太陽就...^^"
回復

HappyLeo 發表於 2010-4-6 02:36:10 |顯示全部樓層
回復  小羅勒
睇怕同泥無乜關係,應該同太陽最大關係,我係第一次種,又係用科泥,不過係放在太陽下,早前 ...
peter1953 發表於 2010-4-5 19:51

Peter~你食極都有咁正?~到底你種左幾多架 ?~
回復

peter1953 發表於 2010-4-6 19:42:51 |顯示全部樓層
Peter~你食極都有咁正?~到底你種左幾多架 ?~
HappyLeo 發表於 2010-4-6 02:36

二月二十用一包種子(唔記得係十圓定十五圓)落種,張相係一星期後拍攝的發芽照片,實際一共有四盆咁多,現在唔只一個人食極都有,睇怕一個四人家庭都可以 食足一季?

回復

HappyLeo 發表於 2010-4-6 22:09:28 |顯示全部樓層
二月二十用一包種子(唔記得係十圓定十五圓)落種,張相係一星期後拍攝的發芽照片,實際一共有四盆咁多,現 ...
peter1953 發表於 2010-4-6 19:42

咁正?^^請問你個隻係咩羅勒呀?等我又種下先~haha^^~你通常會點食ka?~
回復

寶頤 發表於 2010-4-7 09:03:11 |顯示全部樓層
唔知係唔係甜羅勤黎呢???

我都有種丫/...但係唔知點解佢d葉好似硬係怪怪的皺皺地
我一開始買苗返黎果陣都好似你果d咁架..."
請問知唔知問題出左響邊丫
回復

HappyLeo 發表於 2010-4-7 13:40:00 |顯示全部樓層
唔知係唔係甜羅勤黎呢???

我都有種丫/...但係唔知點解佢d葉好似硬係怪怪的皺皺地
我一開始買苗返黎果陣都 ...
寶頤 發表於 2010-4-7 09:03

你係戶外定定內種呀?
回復

peter1953 發表於 2010-4-7 20:22:17 |顯示全部樓層
咁正?^^請問你個隻係咩羅勒呀?等我又種下先~haha^^~你通常會點食ka?~
HappyLeo 發表於 2010-4-6 22:09

種子係咁嘅,超易種,同九層塔一樣,味道也一樣,食法就簡單,煮完任何食物灑上面當荵咁用,不過味道當然唔同啦!

因為我一次用好多,所以味道很濃,所以我無食佢地,只係食當時的 味道咋!

回復

peter1953 發表於 2010-4-7 20:29:08 |顯示全部樓層
你係戶外定定內種呀?
HappyLeo 發表於 2010-4-7 13:40

戶外的陽光充足處,反正門外有塊空地,所以種 幾多都得!
回復

寶頤 發表於 2010-4-7 21:36:30 |顯示全部樓層
你係戶外定定內種呀?
HappyLeo 發表於 2010-4-7 13:40

戶外架...所以應該都夠陽光...
真係古怪"add5icon
回復

HappyLeo 發表於 2010-4-9 00:21:18 |顯示全部樓層
種子係咁嘅,超易種,同九層塔一樣,味道也一樣,食法就簡單,煮完任何食物灑上面當荵咁用,不過味道當然 ...
peter1953 發表於 2010-4-7 20:22

^^~D味係點ka?~
正la~可以係正門口~^o^~羨慕ing~
我都有塊地可以種,
不過比較遠~
唔易打理^^"
回復

12下一頁