發場開放

作者: 小雷子 發表于 2019-2-14 10:30:46
17756 535
chestnut007 發表於 2019-3-16 20:52:07 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-16 20:14
你唔係去過咩?
有neko係度,冇嘢做唔到!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

我上次在粉嶺火車站,帶了我的小狗,坐的士入去。今次一個人,要留些金錢買花,所以坐小巴。今天已經破産了!
回復

小雷子 發表於 2019-3-16 21:03:52 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-16 20:52
我上次在粉嶺火車站,帶了我的小狗,坐的士入去。今次一個人,要留些金錢買花,所以坐小巴。今天已經破産 ...

發場依加係咪仲有好多苗未買出?
你收左D咩靚嘢?最貴應該係十字葉?
回復

powergun 發表於 2019-3-16 21:32:26 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-16 20:52
我上次在粉嶺火車站,帶了我的小狗,坐的士入去。今次一個人,要留些金錢買花,所以坐小巴。今天已經破産 ...

區區幾百蚊又點會破產, 下星期再掃過
回復

nekotoro 發表於 2019-3-16 21:46:40 來自手機 |顯示全部樓層

小雷子 發表於 2019-3-16 20:14
你唔係去過咩?
有neko係度,冇嘢做唔到!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

今日有好多花友掃貨,不過掃完仍然是一片緑色的海!
回復

chestnut007 發表於 2019-3-16 21:47:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-16 21:03
發場依加係咪仲有好多苗未買出?
你收左D咩靚嘢?最貴應該係十字葉?

對,十字葉最貴,是義賣,無折扣。其他15盆是:
S704+ polar star
S742 Ko’s Sundance (紫色有白邊,好似我上次拍的那盆)
S759+ psychedelic show (那盆超大,G大大把她分為幾盆)
S823+ Ma’s blue penguin
S840+ moonbeams
S850+ peppermint carousel
S905+ psychedelic moon
S906+ patchwork pink
S945+ parisienne
S949+ Ness’ spring Blush
S965+ Geyser of colour
J42 Le-Julia
J143 Helga
J159 Flowerian via Lactea
粉紅喜蔭
回復

nekotoro 發表於 2019-3-16 21:49:56 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-16 21:47
對,十字葉最貴,是義賣,無折扣。其他15盆是:
S704+ polar star
S742+ Ko’s Sundance (紫色有白邊,好 ...

太好啦!你帶咗咁多靚花回家!
回復

powergun 發表於 2019-3-16 21:51:28 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-3-16 21:46
今日有好多花友掃貨,不過掃完仍然是一片緑色的海!

下星期繼續
回復

chestnut007 發表於 2019-3-16 21:51:40 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-16 21:32
區區幾百蚊又點會破產, 下星期再掃過

吾只幾百元呀,就算有錢買,也沒有地方放啦。今日來回坐了五個小時車,下星期日沒有時間再去了。
回復

chestnut007 發表於 2019-3-16 21:53:29 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-3-16 21:49
太好啦!你帶咗咁多靚花回家!<span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f3fc"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span>
回復

nekotoro 發表於 2019-3-16 21:56:00 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-16 21:53
多謝妳幫忙啦。不過我忘記了那盆十字葉叫什麼名字,請問可否幫忙問一問G大大?<span class="emoji emoji1f605"></span>[emoj ...

估計是Rob’s  Lucky Penny 或者Rob’s Lucky Number, 葉很相似,花不同,你可以google 看看,希望早日開花!
回復

powergun 發表於 2019-3-16 22:03:04 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-3-16 21:56
估計是Rob’s  Lucky Penny 或者Rob’s Lucky Number, 葉很相似,花不同,你可以google 看看,希望早日開 ...

唔使google了, 本論壇已有, google 好多時都係指返落黎呢度
回復

小雷子 發表於 2019-3-16 22:09:19 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-16 21:51
吾只幾百元呀,就算有錢買,也沒有地方放啦。今日來回了五個小時車,下星期日沒有時間再去了。 ...

有咁多靚花,羨慕C人!
如果唔係冇位,真係停唔手啦!
回復

chestnut007 發表於 2019-3-16 22:15:32 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-16 22:03
唔使google了, 本論壇已有, google 好多時都係指返落黎呢度

請問大大,這盆是什麼?
回復

chestnut007 發表於 2019-3-16 22:16:52 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-16 22:03

又想請教大大,這盆怎樣種?
回復

chestnut007 發表於 2019-3-16 22:19:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-16 22:09
有咁多靚花,羨慕C人!<span class="emoji emoji1f60a"></span>
如果唔係冇位,真係停唔手啦!<span class="emoji emoji1f631"></span> ...

雖然盆盆都不太貴,AV有成千上萬個品種,怎可能把她們買光?要適可而止,我已經很瘋狂。
回復

powergun 發表於 2019-3-16 22:25:07 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-16 22:15
請問大大,這盆是什麼?

neko大大咪話左囉, 可能係Rob’s  Lucky Penny 或者Rob’s Lucky Number嘛, 可能睇埋開乜色花就知啦
回復

powergun 發表於 2019-3-16 22:26:29 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-16 22:16
又想請教大大,這盆怎樣種?

呢棵係十字葉AV 還是喜蔭來的?
回復

chestnut007 發表於 2019-3-16 22:38:24 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-16 22:26
呢棵都似係十字葉來的

這盆是粉紅喜蔭啊!
回復

powergun 發表於 2019-3-16 22:42:17 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-16 22:38
這盆是粉紅喜蔭啊!

oh, 係泰蔭, 當普通喜蔭咁種就得了, 天熱又夠光佢就會變成粉紅色
回復

chestnut007 發表於 2019-3-16 22:45:32 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-16 22:42
oh, 係泰蔭, 當普通喜蔭咁種就得了, 天熱又夠光佢就會變成粉紅色

大大真勁,一眼就認出來。想請教泰蔭與粉紅喜蔭有什麼分別?
回復