Billy嘅種植記錄---學校篇(29/9 updated)

作者: fnv234 發表于 2009-11-27 22:00:25
92907 1047
fnv234 發表於 2010-11-30 17:42:05 |顯示全部樓層
回復  fnv234

如果你只Achimenes 'Ambrose Verschafein'有蟲蟲, 可否留俾我呀?
蕙蕙 發表於 2010-11-30 15:41

可以呀
佢今日又開咗一朵,唔知幾時先會休眠
回復

Aalon 發表於 2010-11-30 18:13:31 |顯示全部樓層
食得架
我之前都唔覺佢有花,因為其它都唔係呢個季節開
今個星期佢變埋色我先發現到 ...
fnv234 發表於 30-11-2010 17:40

點食?
回復

fnv234 發表於 2010-11-30 18:17:28 |顯示全部樓層
點食?
Aalon 發表於 2010-11-30 18:13

加果汁咋
有時比野咬都會搽下
回復

蕙蕙 發表於 2010-11-30 18:46:27 |顯示全部樓層
回復 780# fnv234

咁咪等多一陣羅, 買夠盆未呀?
回復

蕙蕙 發表於 2010-11-30 18:47:15 |顯示全部樓層
回復 781# fnv234

多謝先
我d A Tiny Red都猛咁開, 好正
回復

fnv234 發表於 2010-11-30 18:50:26 |顯示全部樓層
回復  fnv234

咁咪等多一陣羅, 買夠盆未呀?
蕙蕙 發表於 2010-11-30 18:46

未呀,呢排買得太多花
同埋就考試啦
考完試先種多D
今日睇過新買果包泥發咗霉
好大陣酸「縮」味
回復

fnv234 發表於 2010-11-30 19:19:13 |顯示全部樓層
長筒又開多咗
kdk_2820 [1024x768].jpg
kdk_2837 [1024x768].jpg
kdk_2838 [1024x768].jpg
回復

蕙蕙 發表於 2010-11-30 22:04:33 |顯示全部樓層
回復 786# fnv234

咁等考完試至慢慢搞啦
你包發霉泥邊度買架?
回復

蕙蕙 發表於 2010-11-30 22:05:21 |顯示全部樓層
回復 787# fnv234

兩只都開得好靚丫, 多花d一齊開特別正
回復

fnv234 發表於 2010-11-30 22:28:07 |顯示全部樓層
回復  fnv234

咁等考完試至慢慢搞啦
你包發霉泥邊度買架?
蕙蕙 發表於 2010-11-30 22:04

喺花墟買架,之前買開另一隻牌子
不過今次轉咗,可能佢包泥又keep得唔好啦
晒下佢應該都用得
回復

蕙蕙 發表於 2010-12-1 16:15:51 |顯示全部樓層
回復 790# fnv234
下次去第二間買啦, 不是繽繽丫嘛?
回復

fnv234 發表於 2010-12-1 20:06:52 |顯示全部樓層
回復  fnv234
下次去第二間買啦, 不是繽繽丫嘛?
蕙蕙 發表於 2010-12-1 16:15

唔係呀
下次都係買第二隻
今日一晒泥個天就陰咗,次次都係咁
回復

蕙蕙 發表於 2010-12-1 21:55:29 |顯示全部樓層
回復 792# fnv234

咁黑仔呀……過幾日好天再曬過啦
回復

Aalon 發表於 2010-12-2 11:05:21 |顯示全部樓層
長筒又開多咗
fnv234 發表於 30-11-2010 19:19

紫色網紋長筒好靚 另外你之前比我o既燈籠已有花苞, 多謝你!!!
回復

fnv234 發表於 2010-12-5 22:51:29 |顯示全部樓層
啱啱先出芽嘅長筒
kdk_2847 [1024x768].jpg
苗都出蟲準備過冬
kdk_2850 [1024x768].jpg
珍珠菜&艾草
From 積媽
珍珠菜有咩用架?
kdk_2851 [1024x768].jpg
kdk_2852 [1024x768] [800x600].jpg
回復

fnv234 發表於 2010-12-12 20:11:50 |顯示全部樓層
DSC_0001 (2) [1024x768].JPG
DSC_0002 (2) [1024x768].JPG
DSC_0003 (2) [1024x768].JPG
臘梅
DSC_0004 [1024x768].JPG
紅蘿蔔
DSC_0005 [1024x768].JPG
燈籠扶桑
DSC_0006 [1024x768].JPG
夜牽牛
DSC_0007 [1024x768].JPG
玫瑰
DSC_0008 [1024x768].JPG
喜蔭
DSC_0009 [1024x768].JPG
百日草
DSC_0010 [1024x768].JPG
蝴蝶花
DSC_0015 [1024x768].JPG
藍星花
DSC_0021 [1024x768].JPG
大天鵝
DSC_0022 [1024x768].JPG
長筒
DSC_0023 [1024x768].JPG
皮草
DSC_0025 [1024x768].JPG
DSC_0026 [1024x768].JPG
毛地黃
DSC_0027 [1024x768].JPG
釣鐘柳
DSC_0028 [1024x768].JPG
車厘茄s
DSC_0033 [1024x768].JPG
DSC_0035 [1024x768].JPG
DSC_0040 [1024x768].JPG
DSC_0041 [1024x768].JPG
DSC_0042 [1024x768].JPG
薯仔
DSC_0036 [1024x768].JPG
DSC_0037 [1024x768].JPG
木香
DSC_0038 [1024x768].JPG
百合
DSC_0039 [1024x768].JPG

DSC_0043 [1024x768].JPG
白茄子
DSC_0044 [1024x768].JPG
鐵樹
DSC_0045 [1024x768].JPG
花韭
DSC_0047 [1024x768].JPG
洋紫荊
DSC_0049 [1024x768].JPG
馬纓丹
DSC_0050 [1024x768].JPG
DSC_0051 [1024x768].JPG
DSC_0052 [1024x768].JPG
同朋友一齊整嘅架
DSC_0046 [1024x768].JPG
回復

mandywowo 發表於 2010-12-12 20:56:14 |顯示全部樓層
Achimenes 'Ambrose Verschafein' 真係好靚呀,
如果有蟲可唔可以比條我呀
嘩, 你發左好多苗呀, 真勤力
我咩花都無發過剩係種左十幾球掘出黎嘅劍蘭咋
你種唔種菜呀? 我有一d種子可以比你
回復

fnv234 發表於 2010-12-12 21:00:57 |顯示全部樓層
mandywowo 發表於 2010-12-12 20:56
Achimenes 'Ambrose Verschafein' 真係好靚呀,
如果有蟲可唔可以比條我呀
嘩, 你發左好多苗呀, 真勤力

可以呀
我播剩咗D種子,遲D帶嚟分
菜種我都未播晒呀
回復

mandywowo 發表於 2010-12-12 21:16:54 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2010-12-12 21:00
可以呀
我播剩咗D種子,遲D帶嚟分
菜種我都未播晒呀

你有無紅菜頭呀, 我無地方種得9棵咋, 仲有好多種子呀  
咁燈籠扶桑有無種子呀?
成日post d咁靚嘅野上黎引人...

珍珠菜我只識切碎用黎煎蛋咋
回復

fnv234 發表於 2010-12-12 21:27:47 |顯示全部樓層
mandywowo 發表於 2010-12-12 21:16
你有無紅菜頭呀, 我無地方種得9棵咋, 仲有好多種子呀  
咁燈籠扶桑有無種子呀?
成日post d咁靚嘅野上黎 ...

紅菜頭難唔種架?
燈籠扶桑要插枝呀,到時剪比你
回復