Billy嘅種植記錄---學校篇(29/9 updated)

作者: fnv234 發表于 2009-11-27 22:00:25
93395 1047
fnv234 發表於 2010-11-19 19:10:07 |顯示全部樓層
長筒就開啦
kdk_2697 [1024x768].jpg
玫瑰種落地
kdk_2698 [1024x768].jpg
kdk_2699 [1024x768].jpg
紫藤
唔識剪
kdk_2700 [1024x768].jpg
毛地黃
kdk_2702 [1024x768].jpg
kdk_2703 [1024x768].jpg
kdk_2704 [1024x768].jpg
六倍利
kdk_2705 [1024x768].jpg
kdk_2706 [1024x768].jpg
葡萄風信子
kdk_2707 [1024x768].jpg
Achimenes 'Ambrose Verschafein'
From小白
kdk_2708 [1024x768].jpg
kdk_2710 [1024x768].jpg
長筒比蟲咬
kdk_2709 [1024x768].jpg
Oxalis purpurea White
From 小寶
kdk_2711 [1024x768].jpg
kdk_2712 [1024x768].jpg
Oxalis fabaefolia
From Cherrylwy
kdk_2713 [1024x768].jpg
kdk_2714 [1024x768].jpg
Lecojum aestivum
kdk_2715 [1024x768].jpg
Leucojum aestivum 'Gravetye Giant'
kdk_2716 [1024x768].jpg
回復

newearth 發表於 2010-11-19 19:42:38 |顯示全部樓層
fnv234你好!

有咁大塊泥地種花真係好,我買泥都買窮,唔好講重要搬番屋企...

始終覺得D花種地會生得快D好D,我都想好似你種得咁多咁靚!
回復

vincentma 發表於 2010-11-19 20:17:49 |顯示全部樓層
長筒就開啦

玫瑰種落地

紫藤
唔識剪

毛地黃

六倍利

葡萄風信子

Achimenes 'Am ...
fnv234 發表於 2010-11-19 19:10

Billy, 你既大軍整裝待發喇!
回復

fnv234 發表於 2010-11-19 20:54:40 |顯示全部樓層
fnv234你好!

有咁大塊泥地種花真係好,我買泥都買窮,唔好講重要搬番屋企...

始終覺得D花種地會生得快D好D, ...
newearth 發表於 2010-11-19 19:42

我習慣用盆種
黃泥落完雨會一pad野咁,而且翻土都好晒時間架
回復

fnv234 發表於 2010-11-19 20:55:32 |顯示全部樓層
Billy, 你既大軍整裝待發喇!
vincentma 發表於 2010-11-19 20:17

我嘅大軍仲未出晒
到而家都仲播緊
回復

newearth 發表於 2010-11-19 23:10:14 |顯示全部樓層
我習慣用盆種
黃泥落完雨會一pad野咁,而且翻土都好晒時間架
fnv234 發表於 2010-11-19 20:54

明白!
如果塊地D泥靚D,
我會揀種地多D,
因為植物會生長得快D靚D,
始終花盆的空間有限會局限植物的生長嘛!
回復

fnv234 發表於 2010-11-19 23:12:33 |顯示全部樓層
明白!
如果塊地D泥靚D,
我會揀種地多D,
因為植物會生長得快D靚D,
始終花盆的空間有限會局限植物的生長嘛! ...
newearth 發表於 2010-11-19 23:10

我揀盆嘅主要原因係因為可以搬
有咩颱風暴雨都可以收入有瓦遮頭嘅地方
局限嘅話,用個大D嘅盆咪得囉
回復

spinnet 發表於 2010-11-20 15:05:32 |顯示全部樓層
長筒就開啦

玫瑰種落地

紫藤
唔識剪

毛地黃

六倍利

葡萄風信子

Achimenes 'Am ...
fnv234 發表於 2010-11-19 19:10

隻長筒Achimenes 'Ambrose Verschafein' 好靚呀.....有蟲仔分享或交換通知聲呀..add6icon
回復

fnv234 發表於 2010-11-20 18:24:45 |顯示全部樓層
隻長筒Achimenes 'Ambrose Verschafein' 好靚呀.....有蟲仔分享或交換通知聲呀.. ...
spinnet 發表於 2010-11-20 15:05

ok
回復

fnv234 發表於 2010-11-20 21:49:33 |顯示全部樓層
種野嘅地方
仲係好亂
DSC_0007 [1024x768].JPG
花圃
DSC_0009 [1024x768].JPG
DSC_0010 [1024x768].JPG
天台
DSC_0018 [1024x768].JPG
DSC_0019 [1024x768].JPG
波斯菊---貝殼
DSC_0012 [1024x768].JPG
喜蔭
好似係Blue Nile?
DSC_0016 [1024x768].JPG
Oxalis adenodes
DSC_0031 [1024x768].JPG
DSC_0032 [1024x768].JPG
長筒
DSC_0036 [1024x768].JPG

評分

查看全部評分

回復

spinnet 發表於 2010-11-20 21:59:57 |顯示全部樓層
ok
fnv234 發表於 2010-11-20 18:24

謝謝.......
回復

esmonhk 發表於 2010-11-20 22:14:30 |顯示全部樓層
咁多花,要花好時間同心機low
回復

fnv234 發表於 2010-11-20 22:19:08 |顯示全部樓層
咁多花,要花好時間同心機low
esmonhk 發表於 2010-11-20 22:14

係架,有時假期都番去種花,不過好開心
回復

Carcar 發表於 2010-11-20 23:52:26 |顯示全部樓層

天台擺得都好整齊ar!
你啲葡萄風信子好強壯, 啲葉好粗!
回復

fnv234 發表於 2010-11-20 23:54:33 |顯示全部樓層
天台擺得都好整齊ar!
Carcar 發表於 2010-11-20 23:52

因為有學生行,所以要執到貼埋牆
不過都有人話阻住佢行,可能佢黐住牆行啦
回復

金盞花 發表於 2010-11-21 00:27:50 |顯示全部樓層
黐住牆行~~~好好笑add12icon

d人唔鍾意你一盆盆, 梗係咩野理由都講一餐啦!
回復

fnv234 發表於 2010-11-21 00:56:20 |顯示全部樓層
黐住牆行~~~好好笑

d人唔鍾意你一盆盆, 梗係咩野理由都講一餐啦!
金盞花 發表於 2010-11-21 00:27

好彩唔鐘意嘅人好少
不過有時D人會話盆栽放得亂,發泡膠箱又樣衰咁
但係地下果個位有其它Club放野,又唔肯執,我地好難只係執自己D野
回復

BBBQQ 發表於 2010-11-21 13:49:17 |顯示全部樓層
Billy,  棵大樹波羅係咪你種架? 俾多d肥..俾多d太陽(要剪緊d遮住佢既樹枝)..好快就開花有果食.....我見你學校都幾多樹....你有冇試過綁d蝴蝶蘭上去?
回復

fnv234 發表於 2010-11-21 19:34:17 |顯示全部樓層
Billy,  棵大樹波羅係咪你種架? 俾多d肥..俾多d太陽(要剪緊d遮住佢既樹枝)..好快就開花有果食.....我見你學 ...
BBBQQ 發表於 2010-11-21 13:49

係校工種架,佢種5咗幾棵,不過有D種盆,生得好慢
要種幾耐先有果架?
我唔係好識種蘭花咋,要點整架?
回復

fnv234 發表於 2010-11-21 21:29:44 |顯示全部樓層
玫瑰
kdk_2719 [1024x768].jpg
蝴蝶花
kdk_2721 [1024x768].jpg
秋番紅花
kdk_2722 [1024x768].jpg
kdk_2723 [1024x768].jpg
六倍利
kdk_2724 [1024x768].jpg
野薑花
16:15仲未開
不過已經好香