返回列表 發新帖

第一次係淘寶買樹苗

作者: bwflcsas 發表于 2009-10-31 02:40:54
14380 57
ChrisTsui 發表於 2009-11-4 15:51:23 |顯示全部樓層
唔止係圓通啦,上次用過間叫「音勻」達,hold 咗我件o野成個星期tim~ 最後都冇收到......我朋友幫我响番禺掉咗。
個人都係比較鍾意順豐,可惜呢d唔到我o地揀。 ...
Jesation 發表於 2009-11-4 11:44

其實可以問o下個賣家,有冇你想要o既快遞公司~
我幫襯過好多淘寶買家,試過幾次唔想用佢地指定o既快遞公司,賣家都肯幫我搵過另一間~
可以o係旺旺同賣家傾好晒至bid~
回復

legend06jmh 發表於 2009-11-4 21:39:45 |顯示全部樓層
啱啱同春绿花友之家傾完,佢話佢要搬喇,叫我明春再搵佢,2月先出品種list,3月發貨,感覺上幾交帶。
Jesation 發表於 2009-11-3 11:56

嗯,如果係騙子嘅話,一定話咩都有,賺你錢先講。
回復

bwflcsas 發表於 2009-11-5 03:11:26 |顯示全部樓層
唔止係圓通啦,上次用過間叫「音勻」達,hold 咗我件o野成個星期tim~ 最後都冇收到......我朋友幫我响番禺掉咗。

我都係鐘意順豐多d~順豐速度快~服務好~不過唔係度度都有順豐~

今日下午突然收到了~半粒鐘前打去圓通仲話香港無收到有呢件貨的記錄~半粒鐘後件野就送到黎~都唔知佢地點搞

不過講翻d苗,雖然比圓通搞左5日,打開仲好新鮮,d泥仲濕濕地,雪松無黃,無甩,其他睇落都無咩大問題~

睇黎呢個買家無扼我,值得信,佢話如果d苗種唔生可以免費補比我,不過我見d苗的狀況都幾好,都應該唔使~anyway要種翻幾個星期先知~

睇黎宿遷都有好賣家的,遲下再買棵杏桃+藍莓種下先~今日係花墟見到藍莓要$138~佢賣廿雞only~
回復

Jesation 發表於 2009-11-5 13:51:01 |顯示全部樓層
我都係鐘意順豐多d~順豐速度快~服務好~不過唔係度度都有順豐~

今日下午突然收到了~半粒鐘前打去圓通仲話香港無收到有呢件貨的記錄~半粒鐘後件野就送到黎~都唔知佢地點搞

不過講翻d苗,雖然比圓通搞左5日,打開仲 ...
bwflcsas 發表於 2009-11-5 03:11

嗯,我下次試吓你呢間shop先。thanks
回復

Jesation 發表於 2009-11-5 13:52:22 |顯示全部樓層
其實可以問o下個賣家,有冇你想要o既快遞公司~
我幫襯過好多淘寶買家,試過幾次唔想用佢地指定o既快遞公司,賣家都肯幫我搵過另一間~
可以o係旺旺同賣家傾好晒至bid~ ...
ChrisTsui 發表於 2009-11-4 15:51

都係,不過我淘寶經驗尚淺,而家打死都唔用果間x達。
回復

Jesation 發表於 2009-11-5 13:55:49 |顯示全部樓層
嗯,如果係騙子嘅話,一定話咩都有,賺你錢先講。
legend06jmh 發表於 2009-11-4 21:39

係,下年再contact佢試吓。
回復

kerorozIL 發表於 2009-11-5 20:04:32 |顯示全部樓層
有冇賣泥(大包,幾十升既)的賣家介紹一下呢?
回復

亞實 發表於 2009-11-5 21:49:25 |顯示全部樓層
可唔可以介紹下淘寶賣果樹我賣家, 請PM我, THANK YOU
回復

bwflcsas 發表於 2009-11-5 22:55:56 |顯示全部樓層
有冇賣泥(大包,幾十升既)的賣家介紹一下呢?
kerorozIL 發表於 2009-11-5 20:04

買泥唔抵呀~佢按重量計運費~30人仔一kg~就算d泥唔晒錢送比你都無用~花墟最貴果d泥可能都唔使$30 1kg~
回復

bwflcsas 發表於 2009-11-5 23:03:34 |顯示全部樓層

比圓通折騰左5日的雪松~好彩仲係好綠無乾到~
回復

擔泥 發表於 2009-11-6 09:29:02 |顯示全部樓層

順風聽講唔收植物. 唔知係唔係真?
回復

Jesation 發表於 2009-11-6 10:20:51 |顯示全部樓層
可唔可以介紹下淘寶賣果樹我賣家, 請PM我, THANK YOU
sifenamok 發表於 2009-11-5 21:49

我整咗個list 放呢度,淘宝响底。
回復

doko 發表於 2009-11-6 10:21:31 |顯示全部樓層
擔泥 發表於 2009-11-6 09:29

剛剛個賣家都係咁話喎
回復

Jesation 發表於 2009-11-6 10:23:22 |顯示全部樓層
擔泥 發表於 2009-11-6 09:29

好似係有泥o既間間都唔收,要搵d肯寄裸根lor,但所謂裸,都係用保鮮紙包住少少泥jima。

另,我話順豐好並唔係用過佢寄植物呀~ 好多大間都列明唔收植物o架。
回復

bwflcsas 發表於 2009-11-6 12:03:35 |顯示全部樓層
54# Jesation

順豐未寄過唔知~其實你唔話佢知係咩,駁大霧佢都唔知~我有時上網買錢幣~都唔會寫明裡面係錢幣~就話係相片~等佢唔好摺曲~

不過~圓通,申通,中通,天天,韻達都無話唔收植物~我見個個賣家都係用呢幾間~~我個賣家仲搞笑~係個盒都寫住"致快遞公司的師傅你好,箱內為鮮活植物,請幫忙優先運送,謝謝"~咁就應該就唔係駁大霧寄
回復

Jesation 發表於 2009-11-6 12:31:38 |顯示全部樓層
我收過圓通係落倒嚟咋,賣家都係寫植物。

但佢係博大霧lor……應該寫標本ahma。
回復

raymond17 發表於 2010-2-22 13:30:55 |顯示全部樓層
hi bwflcsas,

現在d樹苗長得好唔好呀!有無變到種呢!
回復

夜魔 發表於 2010-2-22 14:54:40 |顯示全部樓層
內地 d 快遞送野咁暴力...唔怕咩 ?_?
大家知唔知淘寶邊個賣家可以寄球根落黎香港呀? 請告之, 謝謝.
回復