求教:提子上結左好多蜘蛛網

作者: bwflcsas 發表于 2009-11-5 23:14:53
3148 15
我棵提子上個星期開始係枝葉上結左好多白色的蜘蛛網,係唔係唔正常,又唔覺佢有蜘蛛係上面,到底係咩黎架??

孖吉 發表於 2009-11-5 23:20:11 |顯示全部樓層
呢 d 唔係蜘蛛喎,睇吓有冇其他蟲!?
回復

zippokovin 發表於 2009-11-6 12:17:48 |顯示全部樓層
我棵番石榴ge葉背都有dd野...
我一見到就撕開佢...入面會有d野係有汁ge....
唔知咩黎....
不過我冧可能係d虫....
e...你都有養提子...
你試過生出提子未呀?
我果棵6月先種到依家生左三米...
但係唔見有果
回復

bwflcsas 發表於 2009-11-6 14:35:43 |顯示全部樓層
我棵番石榴ge葉背都有dd野...
我一見到就撕開佢...入面會有d野係有汁ge....
唔知咩黎....
不過我冧可能係d虫....
e...你都有養提子...
你試過生出提子未呀?
我果棵6月先種到依家生左三米...
但係唔見有果 ...
zippokovin 發表於 2009-11-6 12:17

係呀,提子係5月開始種的,翻黎果陣已經有提子,大約有1米高,d藤有5-6呎長,咁我就搭棚比佢上,過左一個月生到大約10呎上到棚頂,我就揀左2支最強狀的做主支,其他都剪晒佢,佢一路生我就引導佢盤係個棚頂,到九月頭佢已經爬滿成個棚成到蔭啦,都生得幾快,主枝我估計有25呎長,咁十月尾開始佢d葉就開始乾,我估計係入冬落葉,我都唔知,第一次種,其實我純粹係種佢有樹蔭夏天唔使個天台咁熱,不過我發現有個提子棚都幾好,可以係下面擺d唔可以太曬的植物,例如茶花呀,小苗呀,效果比遮陽網好好多~

5月時的提子~

買翻黎已經有果結左~

而家的提子~

提子棚下的茶花~
回復

fiffy0717 發表於 2009-11-7 01:02:29 |顯示全部樓層
1# bwflcsas

I believed your plant is being invested by 紅蜘蛛.  
蟎類:葉蟎類具有八隻腳,體色大多呈紅色,就是俗稱的紅蜘蛛。
受到危害的葉片上,會有咬痕以及白色點狀痕,紅蜘蛛會以卵越冬,高溫乾燥時世代極短,紅蜘蛛能急速增殖進而引起嚴重的災害,可是紅蜘蛛怕水,夏季時可以常常替植物沖水以減輕受害。

防治方法:由於抗藥性強,所以就以開路生、錫蟎丹、蟎離丹(魔立死)等殺蟎劑輪流施用,以達到防治的作用。

Here is another site you can review: http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=7759705
There are also organic pesticide you can buy at gardening store.  Hope this information is any help to you.
回復

bwflcsas 發表於 2009-11-7 02:23:22 |顯示全部樓層
多謝大家指點~

唉,紅蜘蛛咁大件事,聽講手尾好長~

我而家制定的方案係,聽日首先用水射下葉先,射濕佢~

星期一放工啦啦淋去花墟買藥,聽講有隻野叫苦鍊油除左紅蜘蛛外,仲可以殺好野,唔知效果點呢,同埋花墟邊間有苦鍊油賣,大約幾錢支??

另外我仲有一大包葉癬靈(波爾多液),用黎噴有無用呢,之前夏天d提子起黑點,效果非常好~

其實種提子都考功夫,夏天雨多就發霉起黑點,冬天乾燥就有紅蜘蛛~
回復

kerorozIL 發表於 2009-11-7 10:39:03 |顯示全部樓層
綠油油都ok喎
回復

zippokovin 發表於 2009-11-9 18:12:20 |顯示全部樓層
係呀,提子係5月開始種的,翻黎果陣已經有提子,大約有1米高,d藤有5-6呎長,咁我就搭棚比佢上,過左一個月生到大約10呎上到棚頂,我就揀左2支最強狀的做主支,其他都剪晒佢,佢一路生我就引導佢盤係個棚頂,到九月頭佢已經爬 ...
bwflcsas 發表於 2009-11-6 14:35

強呀....
你用d咩泥比佢呀....
我見到d ching 話唔好用塘泥...
但係我一開始種唔識....
落左好多....
依家d塘泥溶左....
佢d根因為d泥實得際好似生唔到...
但係又多根幫唔到佢換泥....
回復

bwflcsas 發表於 2009-11-10 10:12:41 |顯示全部樓層
強呀....
你用d咩泥比佢呀....
我見到d ching 話唔好用塘泥...
但係我一開始種唔識....
落左好多....
依家d塘泥溶左....
佢d根因為d泥實得際好似生唔到...
但係又多根幫唔到佢換泥....
...
zippokovin 發表於 2009-11-9 18:12

我尋日去花墟買左支苦楝油啦 ,$38大元,個老闆娘話應該唔係紅蜘蛛,不過唔理咁多啦,照噴苦楝油試下啦,橫掂苦楝油係廣譜藥,可以殺好多種唔同既野,尋晚即時噴,D苦楝油有陣味,不過唔係好難聞,有少少似橙味的香精油,黃祿色的,有D似碘酒,但一溝水就變奶白色泡,我記得以前Chem學過好似叫乳化作用,由頭到尾噴紜晒 ,希望有用啦~

聽講提子係生長係好似新疆果d又曬又熱又乾的地方, 最怕濕水,我係用1/4塘泥+1/4河沙+1/2科學泥+少少堆肥的混合泥 ,而用一個好大的膠箱黎種,最底先舖一層好薄的碎石仔層先,再落混合泥,最面就放一d碎塘泥保濕,我就算倒一大桶水落去,過左幾分鐘 ,就會係個底慢慢流翻晒出黎,其實多根都可以換泥,9月果陣我都成棵托出黎換過個大d的膠箱之前係用60L果D膠箱,而家就用75L,即係實惠買到最大過隻有蓋膠廂,不過要兩個人先換到,一個抽起棵樹,一個慢慢移個膠箱出黎,小心D唔好傷到個主幹應該無問題~
回復

LeFarman 發表於 2009-11-11 16:31:44 |顯示全部樓層
我都有種提子.係法國偷運番黎.係muscat用黎做甜白酒的.你棵係邊到買架?

正! 生唔生到?  發表於 2013-5-18 16:33
回復

LeFarman 發表於 2009-11-11 16:33:18 |顯示全部樓層
提子好多蟲害.法國會用流黃防害
回復

kerorozIL 發表於 2009-11-11 22:43:33 |顯示全部樓層
提子現在如何呀?
回復

bwflcsas 發表於 2009-11-12 12:06:27 |顯示全部樓層

11# LeFarman

我棵係花墟買,青提黎架,提子真係幾多病害,可能係香港天氣潮濕多雨,棵提子成日都會起黑班,黑色一點點,其他植物都唔使點打理,最多都係施下肥,淨係提子特別多事,用硫磺防害,係唔係即係點著d硫磺用煙熏d提子,我都聽過二氧化硫可以殺蟲殺菌,你棵係法國黎,好似好正喎,係唔係就係佢地一排排既,唔係好大棵,但係就結好多果,用黎釀酒果d提子~
回復

bwflcsas 發表於 2009-11-12 12:09:16 |顯示全部樓層
提子現在如何呀?
kerorozIL 發表於 2009-11-11 22:43

噴完藥好好多啦,蜘蛛網開始散開,果d黑色一點點少左好多啦~
回復

LeFarman 發表於 2009-11-12 12:22:37 |顯示全部樓層
11# LeFarman

我棵係花墟買,青提黎架,提子真係幾多病害,可能係香港天氣潮濕多雨,棵提子成日都會起黑班,黑色一點點,其他植物都唔使點打理,最多都係施下肥,淨係提子特別多事,用硫磺防害,係唔係即係點著d ...
bwflcsas 發表於 2009-11-12 12:06

提子有分食同釀酒的.好食的提子因為多糖所以好食,而釀酒的提子要有character的. 我棵提子生得好慢,雨水一多就黃葉啦. 硫黃是沈落泥同釀酒時燒d barrel 的. 其實我唔係好識,邊種邊學的.
回復

bwflcsas 發表於 2009-11-14 01:24:15 |顯示全部樓層
15# LeFarman

我都係半途出家,邊學邊種,其實有好多果樹都唔適合亞熱帶生長,不過我諗未至於會死既,最多係產量低d~我另外有試種蘋果&紅樹莓~都係溫帶植物~
回復