第一次係淘寶買樹苗

作者: bwflcsas 發表于 2009-10-31 02:40:54
14381 57
gtrnismo 發表於 2009-11-2 10:59:11 |顯示全部樓層
平到真係得人驚
係買禁多樹美金都差不多

你地個step by step tutorial好實用, 好應該加分
回復

Jesation 發表於 2009-11-2 13:50:11 |顯示全部樓層

1# bwflcsas

你d樹苗都算多葉lu,我果d藤本月季,well,希望佢真係藤本,種咗成個幾禮拜都仲係光禿禿。唉~

講教學我响自己blog都整咗個。
回復

Jesation 發表於 2009-11-2 14:22:21 |顯示全部樓層
又,果樹苗又有邊d seller較有誠信呢?
回復

Jesation 發表於 2009-11-2 14:26:05 |顯示全部樓層
介紹一個淘寶店你,這個可以放心購買。
大陸的人都與她買。
http://shop10511409.taobao.com
legend06jmh 發表於 2009-11-2 02:16

佢寫本店「带塑料软盆发货」,有泥寄唔倒落嚟噃。
回復

legend06jmh 發表於 2009-11-2 19:21:07 |顯示全部樓層
又,果樹苗又有邊d seller較有誠信呢?
Jesation 發表於 2009-11-2 14:22

果樹與月季,這個信得過。
http://shop36517414.taobao.com/
回復

kerorozIL 發表於 2009-11-2 19:25:41 |顯示全部樓層
富士苹果花墟$120
春绿花友之家先10個人仔
平到冇人有
回復

akwok 發表於 2009-11-2 22:28:18 |顯示全部樓層
19# legend06jmh

多謝你的介紹, 我剛與他們聯絡, 唸住訂玫瑰花苗, 但是他們說未送過去香港, 所以唔知道運費多少, 要再check 吓
回復

bwflcsas 發表於 2009-11-3 01:08:37 |顯示全部樓層
22# gtrnismo

便宜係祖國的優勢 ~
回復

bwflcsas 發表於 2009-11-3 01:26:10 |顯示全部樓層

23# Jesation

我未試果咁樣買花~所以都係試試下~唔知種唔種得生

我棵桂花已經種生左啦 ,今日見佢有三粒新芽....

其中一棵蘋果d葉開始豎起~另一棵少葉我索性剪乾淨晒佢,我一切都係嘗試~

山楂的葉都係乾乾地,仲要睇多幾日,要比d心機,我打算落d生根粉刺激下佢生長,人地話咁會易種生好多~

比圓通激死~本應今日收到雪松+紅樹梅~佢唔知做咩delay左一日,而家先到廣州收件中心 ~~包裝起運到現在~已經3日啦~聽日係第四日~唔知會唔會侷死d花呢~

最緊要係郵包裡面有包生根粉....d果樹苗等住要用~

個賣家話如果死左有得賠~是但啦~都唔理得咁多啦~有時唔係錢的問題~

其實比佢厄晒都係兩舊水~係d植物死左會令我傷心同失望~山長水遠黎到死左.....
回復

legend06jmh 發表於 2009-11-3 02:00:15 |顯示全部樓層
30# bwflcsas
到时死咗你再叫佢赔,佢就会装聋扮哑
回復

bwflcsas 發表於 2009-11-3 02:12:55 |顯示全部樓層

31# legend06jmh

唔買都買左啦,所以我都無打算要佢賠~佢話可以寄過比我不過要我出郵費(其實郵費係貴過d植物)~死左就當我唔好彩啦~d樹苗黎到果陣都係生~睇d根都幾壯~~只不過係侷乾左少少~賣野果個人暫時應該都無扼我~我諗宿遷都唔係全部壞人既~起碼佢無將白果當蘋果比我先 ~不過聽日睇埋雪松同樹梅點先~可能佢係拋磚引玉~而家有兩樣野種生左~其他種唔種得生都係未知數~暫不下定論~

多謝你介紹~呢個買家好似仲平D ~搞掂呢單野先~遲下先去佢度入貨~
回復

Jesation 發表於 2009-11-3 09:13:09 |顯示全部樓層
果樹與月季,這個信得過。
http://shop36517414.taobao.com/
legend06jmh 發表於 2009-11-2 19:21

唔該晒。

我自己訂果d,越嚟越懷疑係俾人呃,有乜理由返咗嚟成個星期,一d生長跡像都冇,一塊葉都冇o既繼續一塊葉都冇,但又唔爛唔發臭,其實,係咪浸咗防腐劑?我唔通買咗標本……唉,等多排睇吓點。
回復

Jesation 發表於 2009-11-3 09:20:25 |顯示全部樓層
23# Jesation

我未試果咁樣買花~所以都係試試下~唔知種唔種得生

我棵桂花已經種生左啦 ,今日見佢有三粒新芽....

其中一棵蘋果d葉開始豎起~另一棵少葉我索性剪乾淨晒佢,我一切都係嘗試~

山楂的葉都係乾乾地, ...
bwflcsas 發表於 2009-11-3 01:26

從你一兩日已經出返新葉睇嚟,我應該係俾人呃ed,冇法,單睇信用度對植物呢類o野似乎冇乜幫助。

我較早前訂咗再分享俾d網友o既種子都未發過芽,有人仲話發臭tim。唉,如果我係賣o野,實俾人blacklist。你間起碼有o野生過,ok o卦。

另外,寄o野delay 係經常發生o既事,尤其我呢d要星期六上午先得閒收貨o既仲衰,一delay 就一個星期,星期六、日你肯打IDD都冇人肯聽,收標本就冇所謂,新鮮o野死得。但問過上面d友,話保鮮裝keep 一星期內「應該」冇問題,所以通常我預星期三、田寄到香港,寧願遲一兩日收,好過delay one week。
回復

bd_fan 發表於 2009-11-3 10:49:53 |顯示全部樓層
我都想去淘寶買嘢,多謝指點!
回復

Jesation 發表於 2009-11-3 11:56:58 |顯示全部樓層
啱啱同春绿花友之家傾完,佢話佢要搬喇,叫我明春再搵佢,2月先出品種list,3月發貨,感覺上幾交帶。
回復

bwflcsas 發表於 2009-11-4 01:10:15 |顯示全部樓層
34# Jesation

死人圓通 ,今日都未收到~ 已經5日啦 ,我打去問,佢地話香港未收到件貨wor,每遲一日,植物的存活率就低一d!!!!!!!!

就好似地震被壓係瓦礫下既人咁,生命要同時間競賽
回復

Jesation 發表於 2009-11-4 11:44:59 |顯示全部樓層
唔止係圓通啦,上次用過間叫「音勻」達,hold 咗我件o野成個星期tim~ 最後都冇收到......我朋友幫我响番禺掉咗。

個人都係比較鍾意順豐,可惜呢d唔到我o地揀。
回復

Jesation 發表於 2009-11-4 11:47:31 |顯示全部樓層
又,你問親賣家佢實話冇問題o架,唔會死o架咁lor,少d心血都俾佢o地激死。

建議淘宝d賣家要多睇劉華廣告。
回復

greener 發表於 2009-11-4 12:20:50 |顯示全部樓層
唔怕會在運送途中死掉嗎?
回復