Jesation 的「花」園

作者: Jesation 發表于 2009-10-17 12:55:49
35190 256
Jesation 發表於 2011-2-18 11:59:12 |顯示全部樓層

家居廚餘箱自製營養土

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=14987007

可以o係度訂http://www.greeners-action.org/modules/AMS/
回復

金剛 發表於 2011-2-18 19:24:55 |顯示全部樓層

回復 Jesation 的帖子

推廣利用廚餘製作堆肥係好事  減少垃圾量!
我都有做堆肥  材料用:蔬菜果皮  雞蛋紙盒 落葉/花  泥 環保酵素 水
回復

tomBEE 發表於 2011-3-2 19:59:01 |顯示全部樓層
Jesation你好!
偶爾用search engine搜尋"paul's scarlet", 認識了你既ト同呢個網.
請問你D belgium climbing rosces開花未?
我上年尾响賓賓都買咗D belgium climbing rosces(paul's scarlet同blossom time), 長了2個月葉子便停止. 都唔知幾時先有花睇.  
回復

Jesation 發表於 2011-3-3 09:30:47 |顯示全部樓層
tomBEE 發表於 2011-3-2 19:59
Jesation你好!
偶爾用search engine搜尋"paul's scarlet", 認識了你既ト同呢個網.
請問你D belgium cl ...

你好,paul's scarlet一早歸西。new dawn 生到好長冇死,但我諗怕熱冇花。但我總算成功插生咗一枝。

btw,呢排覺得d品種好,David Austin 同 Rosen Tantau 等培植者果d英國 / 歐洲玫瑰好好種,比起比利時 d 種 狀好多。我棵比利時queen elizabeth都應該死咗,根苗放幾個月都唔出葉。
回復

tomBEE 發表於 2011-3-4 06:23:42 |顯示全部樓層
keithlee 發表於 2011-3-3 23:14
好同意jesation的說法, 比利時的玫瑰真的不要買, 活的機會一半而已, 另外活了也未必開花, 特別是他們的 ...

謝謝解說. 咁請問香港有冇climbing ER賣呢?
btw, belgium climbing roses唔買都買咗, 只好當草繼續種罷. 如有突破再會報.
回復

Jesation 發表於 2011-3-4 08:50:30 |顯示全部樓層

HA, 係我俾keith d ER 毒死就真。

其實一路都想搵人直接向David Austin團購,但好似儲唔夠花友。咁就只有等bunbun同森記大發慈悲lor。
回復

keithlee 發表於 2011-3-3 23:14:52 |顯示全部樓層
好同意jesation的說法, 比利時的玫瑰真的不要買, 活的機會一半而已, 另外活了也未必開花, 特別是他們的藤本是完全不開花的!白養啊!

所以ER 是非常好的, 畢竟 ER 研究了這麼多年, 出來的品種大多都是抗病, 多花, 當然也要好好挑適合香港炎熱天氣的。

另外 ER 有幾個climbing, 但是在香港的話可能會是一季節, 也未必多花, 因為我們這裡太熱了。
回復

keithlee 發表於 2011-3-4 11:23:35 |顯示全部樓層
Jesation 發表於 2011-3-4 08:50

其實一路都想搵人直接向David Austin團購,但好似儲唔夠花友。咁就只有 ...

奧斯丁不出口香港的, 所以沒法直接跟他們談。 所以今年 BUNBUN 及森X 可以入到荷蘭場的英國玫瑰已經是我們的福氣, 不過款式不多, 另外的問題是奧斯丁在荷蘭的苗場的根是非常非常小的, 比英國和德國的苗場小1倍起碼, 所以養起來沒那麼快長大, 當然看見大家的苗也養得很好。

如果 BUNBUN 及 森X 可以挑選一些適合香港的苗就比較好, 我懷疑他們完全沒挑選, 只是荷蘭佬給他們就賣什麼。基本他們挑選的品種只有 莎士比亞2000及heritage 是適合香港的, 其他的苗表現非常非常一般和開花性不好。

回復

keithlee 發表於 2011-3-4 11:25:53 |顯示全部樓層
tomBEE 發表於 2011-3-4 06:23
謝謝解說. 咁請問香港有冇climbing ER賣呢?
btw, belgium climbing roses唔買都買咗, 只好當草繼續種 ...

Climbing ER 未必全部適合香港, 而且起碼要養2,3 年才會開始有些成績給你看, 花海基本上在香港是沒可能的,比利時的我扔掉了, 刺多不開花。
回復

tomBEE 發表於 2011-3-3 15:13:37 |顯示全部樓層
Jesation 發表於 2011-3-3 09:30
你好,paul's scarlet一早歸西。new dawn 生到好長冇死,但我諗怕熱冇花。但我總算成功插生咗一枝。

btw ...

謝謝, 收倒. 其實我都比阿Keith, 你及其他花友的posts毒到瘟瘟沌沌 , 好想玩吓ER, 尢其是David A.的. 唔知他的ER有冇climbing類型呢? 因為現時家裏的迷你庭園設計需要用到climbing roses, 所以之前才買了paull's scarlet同blossom time.
回復

Vienne 發表於 2011-3-4 12:07:29 |顯示全部樓層
我有盆未死o既paul's scarlet,其中一條枝條已經生到五尺幾長,但係我仲未得閒搞佢,呢個星期日應該會有時間做誘引,整體黎講佢生得奀同弱,易病,d葉成日黃同生到畸形,雖然有四五條枝條,但最粗個條都粗唔過一枝鉛筆,我會同佢大搞一次,睇下佢會唔會有改善。

我棵new dawn 20呎長,咪又係冇料到。  發表於 2011-3-7 09:26
回復

keithlee 發表於 2011-3-4 14:29:19 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2011-3-4 12:07
我有盆未死o既paul's scarlet,其中一條枝條已經生到五尺幾長,但係我仲未得閒搞佢,呢個星期日應該會有時 ...

我玫瑰還未開始剪枝條, 希望來得及, 因為很忙碌。
回復

Vienne 發表於 2011-3-4 14:48:18 |顯示全部樓層
keith,heritage剪枝剪幾多先夠?我盆有兩枝生到好長,我唔敢大剪。 (sorry呀 jesation,借你個post問一問野。)

隨便,忽然咁熱鬧真好。  發表於 2011-3-7 09:28
回復

keithlee 發表於 2011-3-5 21:42:59 |顯示全部樓層
tomBEE 發表於 2011-3-5 06:03
Jesation, 大發慈悲, 超搞笑.

Keith, 聽君一席話, 可能要學財爺作出微調.  btw, 請問shakespear200 ...

hakespear2000同heritage是灌木, 跟climbing沒關係。
回復

Vienne 發表於 2011-3-6 00:18:41 |顯示全部樓層
未開過,舊年秋天先開始種,呢個品種聽講一年先開一次花,我都唔知呢個春天開唔開,我仲未做誘引,唔做的話就多數唔開。
回復

tomBEE 發表於 2011-3-5 23:46:39 |顯示全部樓層
keithlee 發表於 2011-3-5 21:42
hakespear2000同heritage是灌木, 跟climbing沒關係。

Thx, Keith!
回復

tomBEE 發表於 2011-3-5 06:03:23 |顯示全部樓層
Jesation 發表於 2011-3-4 08:50

其實一路都想搵人直接向David Austin團購,但好似儲唔夠花友。咁就只有 ...

Jesation, 大發慈悲, 超搞笑.

Keith, 聽君一席話, 可能要學財爺作出微調.  btw, 請問shakespear2000同heritage係咪climbing架?

Vienne, 請問你的paul's scarlet五尺高開過花未? 種左幾耐?
回復

keithlee 發表於 2011-3-4 23:09:53 |顯示全部樓層
回復 Vienne 的帖子

剪去3分一的枝條, 留3分2高。 但是你們的heritage是去年秋天才種的, 所以不能剪,因為一年只可以大剪一次, 否則會加速枝條老化。
回復

mahubia 發表於 2011-3-6 06:45:19 |顯示全部樓層
keithlee 發表於 2011-3-3 23:14
好同意jesation的說法, 比利時的玫瑰真的不要買, 活的機會一半而已, 另外活了也未必開花, 特別是他們的 ...

我所有玫瑰苗種落一年.. 真係只有比利時無花開過.
以為我用錯方法, 原來大家都係同一境況

PAUL SCARLET 舊年成年體弱多病. 就算一齊噴藥, 我其他玫瑰就有好轉,
唯獨呀PAUL姐仲係死下死下

但最呢一個星期又係咁標芽. 仲有一支既粗既基芽.
就俾多年機會佢...
回復

Jesation 發表於 2011-3-7 09:32:11 |顯示全部樓層
而家candelight有新冧,Mister Licoln有新冧,期待有真黃同深紅花。
回復