Jesation 的「花」園

作者: Jesation 发表于 2009-10-17 12:55:49
34910 256

寫在前頭:

新手想知我响淘宝邊度訂貨唔該睇呢度最底。
點用淘宝可以睇呢度

冇曬d相?!好在自己有host好o即。

嚴格嚟講,係唔見花o既……( 野花除外) 早前白蘭同苿莉都開完謝埋lu。

呢邊係發展商整好咗o既,好想郁佢但又太浪費喇。

左起羅漢松 (原有),白蘭 (花墟),之前未有花,返嚟開咗一朵,節瓜 (種子同eddieor買),向日葵(種子同eddieor買,之後d種子冇特別注明都係同佢買),好似係龍柏(原有),好似有病,但仲未諗點搞佢,又唔知點解有少少想佢屎咗就多個位心態。

全部泥冇郁過,亂咁種的節瓜同向日葵,應該差唔多有一個月o卦。

就因為d泥冇搞過,左邊d羅白苗半死不活,右邊係苿莉from花墟,返嚟時好多花,好快謝咗。

前年買落o既日本海棠,當時冇葉谷晒花出嚟,一個冬天凍死晒,慢慢先長返少少葉,好粗生。

向上水廣場對面停車場買入o既荔枝,話係糯米滋兼有果o既,但一返到嚟俾我曬同乾到佢甩晒d葉,而家開始出返d。家陣早晚淋水。

左起檸檬薄荷,好粗生,中間小麥草(貓草),買時有人話好易發霉,我諗我度全日照,所以冇事,但唔多覺佢有長大,右邊薰衣草,又係種得麻麻o地。all from 花墟。

呢d好似係洋蔥,不過d泥唔掂,我估佢都係會失敗。

左邊係怕醜草 (野生), 好玩,中間又係lemon balm, 檸檬香蜂草,我開頭唔知檸檬薄荷係同一樣o野,所以又買咗種子,而家有100+ 苗仔,由佢爆盤算。右邊應該係茄子,好多地圖蟲,但d苗咁細,mung 好唔mung 好,苦惱中~

成盤蕃茄,又係地圖蟲...... 如果唔理佢係咪會食晒成棵植物呢?

希望遲d會有多d花果~

評分

查看全部評分

fnv234 發表於 2009-10-17 19:09:15 |顯示全部樓層
怕醜草應該寫野生
有地圖蟲嘅葉剪咗佢就得
vincentma 發表於 2009-10-18 19:38:07 |顯示全部樓層
好大地方!可以種好多野喎!
Jesation 發表於 2009-10-19 09:59:15 |顯示全部樓層
怕醜草應該寫野生
有地圖蟲嘅葉剪咗佢就得
fnv234 發表於 2009-10-17 19:09

係噃,想寫原有,變咗原生,如果剪倒佢得返條「crown」(2),都冇事?定等佢生多兩塊葉先剪好呢?
Jesation 發表於 2009-10-19 10:00:26 |顯示全部樓層
好大地方!可以種好多野喎!
vincentma 發表於 2009-10-18 19:38

不過我冇乜plan,亂種,多多指教。
Dennis 發表於 2009-10-19 11:30:13 |顯示全部樓層
Hello Jesation, 妳個花園仲有好多地方種野噃~
(妳個sation內容好好呀, 已bookmark!)
Jesation 發表於 2009-10-19 12:05:52 |顯示全部樓層
謝謝留意,有咩心得得閒交換吓。
Jesation 發表於 2009-10-25 10:46:08 |顯示全部樓層

update 一下新成員

據聞五盤都係十字花,又據聞十字花不可以用葉浸根,出嚟會變返單色。

香茅

終於成功於淘宝訂到一些苗木,但據講……d品種都係唔好信最好

求其溝咗d泥同肥插起咗o既藤本月季

早前種落的

送o既

yuwaiman 發表於 2009-10-25 19:08:05 |顯示全部樓層
咁多棵藤本月季種埋一齊, 驚唔驚佢冇位生啊
黃太 發表於 2009-10-25 19:16:30 |顯示全部樓層
support!!!`
vincentma 發表於 2009-10-25 19:41:29 |顯示全部樓層
係喎!月季多 D 位好 D !
Jesation 發表於 2009-10-26 09:09:05 |顯示全部樓層
咁係咪一盤一棵好d呢?
yuwaiman 發表於 2009-10-26 09:11:55 |顯示全部樓層
係 呀, 同埋聽其他花友講藤本大咗好難換盆架
Jesation 發表於 2009-10-26 09:16:50 |顯示全部樓層
icic, 等我盡快搞搞佢~

但仲未諗掂去邊度抬泥。 ^^
Jesation 發表於 2009-10-30 11:50:43 |顯示全部樓層

9月頭下種的向日葵

第一朵由種子而嚟o既花開咗,真係幾有滿足感,難怪會中毒。
Dennis 發表於 2009-10-30 12:02:12 |顯示全部樓層
Jess, 中毒好Y, 妳個花園仲有好多空間比妳繼續沉淪add12icon
Jesation 發表於 2009-10-30 12:07:59 |顯示全部樓層
哈哈,沉淪毒海……唔怕,我有彼岸花,陪我早登極樂。
格子 發表於 2009-10-30 16:03:39 |顯示全部樓層
Jesation  你個花園好有潛質有排折騰
花草之家 發表於 2009-10-30 16:04:22 |顯示全部樓層
Jesation,你個花園有好多發展空間,不過你想一次過種好晒d植物而又令自己滿意,係冇可能架要時不時將d植物搬來搬去(我講盆栽),咁先至係樂趣
彼岸花我都有,係冇效ge照沉淪add4icon
Jesation 發表於 2009-11-2 14:02:26 |顯示全部樓層
之前响花墟60蚊買咗一袋翠筠靚土,前日去咗屋企附近苗圃擔泥、溝泥,一百蚊一大個兩個人先拖得郁o既黑色垃圾袋o既泥炭土,好努力咁耕咗3、4個鐘,發覺……

我只係整靚咗約2個花盤o既泥,將月季分咗3個盤,表面上佢o地仍然係光禿禿,但我mung起咗之後……見倒有一兩條好幼、白色俾我扯斷咗o既根,應該冇事o卦。

原來做農夫真係好辛苦o架。