花墟有風信子同埋鬱金香賣啦!(轉左色啦!#48)

作者: evacatcat 發表于 2009-10-15 17:48:30
9451 55
evacatcat 發表於 2009-10-19 12:14:35 |顯示全部樓層
大家好开心喎!
我都係雪住佢地,12月先種。
我用水栽法,所以唔會沾泥,唔會消毒。
八王爺 發表於 2009-10-19 08:04

我都打算一部份用水栽呀
不過如果用水栽,個球養唔養得返下年種架?
回復

hingyinn 發表於 2009-10-19 13:21:37 |顯示全部樓層
我諗唔得架?用滴露可能會死架喎
你去花墟買好易架咋,唔大枝架,可以去買百菌清,係一包粉黎架,唔大包架,我嚮繽繽買$25(繽繽/雅x都有賣)
另外花寶都有賣細枝既殺菌水,一樣可以殺霉菌$12一枝啫,有 ...
evacatcat 發表於 2009-10-19 12:08

thanks evacatcat for answering again!
no method la.....i have to buy a 殺菌水 then......
回復

kwanyeehui 發表於 2009-10-19 13:35:07 |顯示全部樓層
原來要浸百菌清, 再雪藏, 我要向您們學習.
回復

evacatcat 發表於 2009-10-19 18:42:41 |顯示全部樓層
原來要浸百菌清, 再雪藏, 我要向您們學習.
kwanyeehui 發表於 2009-10-19 13:35

我都係第一次種咋
不過呢度有好多高手
我諗嚮度一定會學到好多野
回復

dorcas910 發表於 2009-10-19 23:32:35 |顯示全部樓層
聽老闆話唔使消毒的,我回家就雪了,而家怎算呀!
回復

kok69 發表於 2009-10-20 00:42:11 |顯示全部樓層
我都有問老細唔係要雪左先咩? 佢答我.. 人地係荷蘭黎之前雪過架喇. 你想種咪而家種囉. 唔想種咪雪下囉.
ps "心肌圓" 有兩間架嘛, 一間個老細好串, 一間個老細好好, 都唔明點解爭咁遠.
回復

evacatcat 發表於 2009-10-20 12:30:22 |顯示全部樓層
我都有問老細唔係要雪左先咩? 佢答我.. 人地係荷蘭黎之前雪過架喇. 你想種咪而家種囉. 唔想種咪雪下囉.
ps "心肌圓" 有兩間架嘛, 一間個老細好串, 一間個老細好好, 都唔明點解爭咁遠. ...
kok69 發表於 2009-10-20 00:42

唔係喎
some記個老闆娘同我講,叫我用報紙包住,放入生果隔雪下先好種喎
佢話咁d花會快d出,同埋會靚d
回復

hingyinn 發表於 2009-10-20 12:44:56 |顯示全部樓層

"你想種咪而家種囉. 唔想種咪雪下囉. "-->i think what he said is right ge...but since it is not a good time to plant now, and there's nothing to do, y dont we just put them into the fridge le? ("放入生果隔雪下先好種...d花會靚d..."--->i think it is true.)
but if you put them into the fridge, make sure you check the bulbs from time to time...because i think the bulbs get molded easily....so, to play safe, this year i'll try to sterilize them before i put them into the fridge, and before i plant them (in Dec), i'll sterilize them again......(am i right?)
cos' last year some of my bulbs molded even when they are on the pots!!! (i didn't 消毒 them last year...)
回復

hingyinn 發表於 2009-10-20 12:51:47 |顯示全部樓層
聽老闆話唔使消毒的,我回家就雪了,而家怎算呀!
dorcas910 發表於 2009-10-19 23:32

if you 唔怕麻煩, it's better to take them out, sterilize them first and put them into the fridge again....
回復

carlot 發表於 2009-10-20 13:39:07 |顯示全部樓層
花墟賓賓買番黎d球根好多時都係錯色
尤其係一包包混色, 結果全部都係一隻色
回復

PINK 發表於 2009-10-24 11:18:18 |顯示全部樓層
我都無消毒啊! 我上年係咁都無出事, 全部都發到呀, 我諗ok掛...
回復

modo 發表於 2009-10-26 00:34:41 |顯示全部樓層
10# kok69

I also brought Tulipa Blue Heron (keep in fridge) + Narcissus fortissimo (will plant later) + Crocus Prins Claus (plant today)
回復

evacatcat 發表於 2009-10-26 23:16:41 |顯示全部樓層
我浸完消毒水之後,發現有d bb 球出左芽,係咪應該mit左佢先至雪呢下?
回復

caca826 發表於 2009-10-28 13:19:42 |顯示全部樓層
我浸完消毒水之後,發現有d bb 球出左芽,係咪應該mit左佢先至雪呢下?
evacatcat 發表於 2009-10-26 23:16

我無理佢~照放入雪櫃呢~
回復

Lance 發表於 2009-11-1 23:35:32 |顯示全部樓層
其實想問..
用火酒得唔得
回復

evacatcat 發表於 2009-12-2 02:18:01 |顯示全部樓層
我今日拎左d根球出黎,落左泥啦~ 總共雪左六個星期~
好神奇呀!d球落左黎幾個鐘咋!就已經出根啦!希望佢地快d出芽啦~
回復

childplay 發表於 2009-12-2 06:41:34 |顯示全部樓層
請花友們幫幫手...
剛從花墟買番黎既風信子...
而家大慨5cm高...
想問係咪仍然放係陰涼處?
幾時才可見太陽?幾耐一次及見幾耐?
需要每日淋水?
應該幾耐施一次肥?用邊種肥?
20091201 001r1.jpg
20091201 002r1.jpg
回復

evacatcat 發表於 2009-12-2 11:23:17 |顯示全部樓層
請你睇返舊文章啦~
呢度講得好清楚要點做架
http://hkplants.com/thread-5693-1-1.html

請花友們幫幫手...
剛從花墟買番黎既風信子...
而家大慨5cm高...
想問係咪仍然放係陰涼處?
幾時才可見太陽?幾耐一次及見幾耐?
需要每日淋水?
應該幾耐施一次肥?用邊種肥? ...
childplay 發表於 2009-12-2 06:41
回復

evacatcat 發表於 2009-12-22 23:36:33 |顯示全部樓層
各位花友,你地既風信子種成點呢?
我d風信子暫時ok,但係生得好慢,我放左嚮向北既騎樓度,佢地係咁生根,但而家先至有少少芽出黎~ 當中單個買既根球,生得比袋裝既快,而且好似肥壯d,下年都唔再買袋裝啦!
至鬱金香,嚮雪之前消左毒,但落泥後一樣發霉發到阿媽都唔認得,我唯有挖返晒佢地上黎(已出根)同佢地做手術,又用百菌清照頭淋,又提前放佢地嚮東南窗前晒太陽,呢兩日晒左太陽,d霉少左d,d芽又生長左,希望佢地長得大,而且唔好夾花啦~ >_<
回復

shirleyc 發表於 2009-12-23 11:28:12 |顯示全部樓層
evacatcat
做手術 教下喔我
我個d都發左"毛"
回復