團購返黎既朱頂蘭 - Flaming Peacock (已開花!)

作者: evacatcat 發表于 2010-12-27 10:23:36
1639 8

唔該晒 11v 幫我團購既朱頂蘭,取貨果陣其中一個球既花菖已經生到好高,返到屋企拿拿臨落泥種左先。不過因為太忙+病左,屋企無合適既泥,唯有用種蘭花用果d泥+蘭石種住先,等我病好再去花墟買過大d既盤同埋啱既泥啦~

其他鬱金香根球都仲未整,希望我快d病好可以種佢地入泥啦~

kenny1017 發表於 2010-12-27 13:13:37 |顯示全部樓層
其實應該用乜泥先岩?  我用仙人掌泥種, 不過都唔知岩唔岩
回復

evacatcat 發表於 2010-12-27 14:25:27 |顯示全部樓層

團購返黎既朱頂蘭 - Flaming Peacock

我會去花寶買根球專用果種泥囉~

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

kenny1017 發表於 2010-12-28 19:28:33 |顯示全部樓層
花寶根球專用泥已經好耐都無貨, 都唔知點算
回復

evacatcat 發表於 2010-12-29 17:20:20 |顯示全部樓層
kenny1017 發表於 2010-12-28 19:28
花寶根球專用泥已經好耐都無貨, 都唔知點算

係啦, 前日去到原來已經斷左貨
唯有買培養土溝蘭花泥種住先啦......
sales 話遲下會返貨, 不過會轉包裝, 到時順便換埋盆啦~
回復

八王爺 發表於 2010-12-29 17:33:43 |顯示全部樓層
我的 temptation 都快要开了。
回復

kenny1017 發表於 2010-12-30 08:03:58 |顯示全部樓層
乜會返貨咩, 我由今年5月等到現在都唔見仍返, 個個星期日仲去望下睇下佢地返未, 都唔知仍地想點, 希望佢地真係會入番貨啦.
回復

evacatcat 發表於 2010-12-31 13:07:26 |顯示全部樓層
第一朵花終於開左啦~

回復

evacatcat 發表於 2011-1-1 01:46:14 |顯示全部樓層
今晚收工返黎,見到開多左兩朵啦!仲有兩朵未開~

回復