返回列表 發新帖

睡眠時間調查

作者: jellyfishy 發表于 2009-10-15 11:14:35
6438 28
cklife 發表於 2011-4-12 19:37:56 |顯示全部樓層
我足八個鐘,但中午如果再訓多半個鐘至一個鐘呢....就會更加好...

最近睇一本有關瑜伽飲食既書,書裡面將人分成幾種唔同既體型(體質),裡面提到,唔到體型既對睡眠既要求會唔同,主要係因為唔同體型既人既睡眠質素唔同....

其中風型人(我屬風型),係好容易緊張,容易有睡眠問題,所以好多時就算訓好長時間都無乜用。反而中午補眠半小時至一小時,比連續訓好長時間更加精神。

中午訓覺時間不能太長,否則訓醒會頭痛或者呆下呆下咁....

其實,如果中午習慣左午睡,即容易立刻入睡,唔一定要訓足一小時。
我之前係一間中資公司度做野,全公司既人都有午睡習慣,佢地都係番宿舍食飯,我同另一女同事留守寫字樓。差唔多夠鐘就去叮飯,食飯用左15分鐘,之後我地兩個就會鎖大門,入會議室鎖門訓覺,每日午睡時間大約半小時至40分鐘,一樣有效。(我果時有反夜校,午睡幫助好大。)

因為全公司有午睡文化,所以我將睡袋同鬧鐘放係會議室無人會話我,有閙鐘可以安心訓覺,咁先訓得[林]。
回復

cklife 發表於 2011-4-13 16:19:42 |顯示全部樓層
今日午睡訓左一個鐘...個頭好脹...我諗緊係咪曬親呢?

唔理咁多,拍幾粒霍香正氣丸先....
回復

八王爺 發表於 2011-4-13 15:33:48 |顯示全部樓層
我起得早,都要午睡,但一般30分鐘或以內。
咁就成個下午都好精神。
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-13 14:13:28 |顯示全部樓層
我都剛午睡,嘻~~ 
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-14 08:33:40 |顯示全部樓層
今日好sleepy....
回復

擔泥 發表於 2011-4-14 10:33:59 |顯示全部樓層
依輪屋企出面D雀仔早咗叫我起身,於是我六點未夠就起身去跑步,沒有午睡,晚上十點鐘左右聽住音樂,拉一陣筋同埋做D放鬆運動就去訓。感覺都幾好。

午睡我就真係唔得,訓左仲差。
回復

catina 發表於 2011-8-3 08:34:38 |顯示全部樓層
返工的日子, 如果可以有4個鐘訓到, 已經好幸福...
所以當週末或唔使返工的日子, 我會盡量在家補眠, 大約夜晚8個鐘 + 晏覺2-4個鐘
不過, 如果真係比我晏覺訓足4個鐘... 之後o個晚我就會... 眼光光, 到天光... 架喇... >"<
回復

ernestng 發表於 2011-8-5 10:57:56 |顯示全部樓層
我平均係6個鐘

家有隻狗成日會整醒我 -_-
回復

ernestng 發表於 2011-8-5 11:02:19 |顯示全部樓層
無比仔 發表於 2009-10-21 00:14
我之前完全係劣質睡眠, 近排先改善番

想問係點方法改善? 我買左空氣清新機希望可以好訓小小
回復