睡眠時間調查

作者: jellyfishy 發表于 2009-10-15 11:14:35
6403 28

睡眠充足,是第二天精神飽滿的基本要求.
前晚聽收音機,說每晚11pm - 2am 是肝臟排毒最好最快的時間,也是人體內部修護的黃金時間.但每個人體質和習慣都不同,身理時鐘因此可能有所差異也不出奇,另外,一般正常成年人(指已過青春期的人)睡眠時間是8小時,而香港人個個都咁忙,係咪真係咁多人能給自己連續8小時的睡眠? 恐怕...

水母純粹想了解一下各花友的睡眠習慣,看看自己每天有多少連續睡眠時間,比較一下自己和花友們的身體狀態/狀況,或許可以看到一點啟示?

人說一日之計在於早,
水母覺得:
一日之計在於睡~~
睡得夠睡得好, 第二天真係精神百倍,醒目d無咁易出錯,執金都快手d啦~
單選投票, 共有 133 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
wendy_choy_hk 發表於 2009-10-15 11:42:48 |顯示全部樓層

我平均係7個鐘,但我睡覺質數差.所以點睡都唔夠.

我以前住21/F(對著電車路),每天早上都可以比第一班電車嘈醒
回復

八王爺 發表於 2009-10-15 11:51:21 |顯示全部樓層
唔好盡信。
其實人訓4-5個小時已經好夠。
然後中午再訓1-2小時就最好。
因為即使訓8小時,但連續醒著16小時,其實一样係透支!
回復

擔泥 發表於 2009-10-15 11:57:43 |顯示全部樓層
我而家通常六點鬆d起身番工,所以可以的話盡量都會早d休息。
我晚上上床安頓後好快睡著。通常不用一兩分鐘就見周生。
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-10-15 11:58:41 |顯示全部樓層
我只知最緊要11點-1點要訓,因為d機能需要在那時候休息. (N年睇報紙知)
回復

jellyfishy 發表於 2009-10-15 12:01:39 |顯示全部樓層
唔好盡信。
其實人訓4-5個小時已經好夠。
然後中午再訓1-2小時就最好。
因為即使訓8小時,但連續醒著16小時,其實一样係透支!
八王爺 發表於 2009-10-15 11:51

所以我強調係睡得夠睡得好,有充足既連續睡眠時間係好緊要~~
早排重感冒,每日訓十幾個鐘,但個個鐘醒一次,晚晚半夜醒,真係好鬼辛苦~
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-10-15 12:06:28 |顯示全部樓層
我而家通常六點鬆d起身番工,所以可以的話盡量都會早d休息。
我晚上上床安頓後好快睡著。通常不用一兩分鐘就見周生。
擔泥 發表於 2009-10-15 11:57

周小姐好愛你,但周生唔鐘意我>.<
回復

jellyfishy 發表於 2009-10-15 14:36:39 |顯示全部樓層
如果番工時間可以有1-2小時午睡時間就好囉~~ 
到時香港人平均壽命可能會再長d~~add6icon
回復

擔泥 發表於 2009-10-15 14:45:10 |顯示全部樓層
我公司確有人每天中午唔食野,一夠鐘就午睡。
回復

DJ999SAI 發表於 2009-10-19 00:48:46 |顯示全部樓層
好唔平均的 時多時少
回復

jellyfishy 發表於 2009-10-21 00:06:18 |顯示全部樓層
update 下先, 在 yahoo 都有提到睡眠時間, 優質睡眠最重要:
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7006082502109

優質睡眠包括以下條件:
1, 無中斷的睡眠
2, 合適的睡眠時間及長短
3, 適當的睡眠週期
4, 減少睡眠期間內在及外在的騷擾

改善睡眠質素的建議:
a, 養成定時的睡眠習慣;
b, 定期作適量的興趣或減壓活動; (例如:運動、聽音樂等)
c, 睡覺期間要徹底放開日間的壓力;
d, 減少睡眠期間可能的騷擾. (例如:臨睡前少飲水、窗簾的選擇、較大的的床、選用減少振動傳遞的床褥等)
回復

jellyfishy 發表於 2009-10-21 00:08:56 |顯示全部樓層
水母成日打波, 如果之前一晚睡得不好, 或太晚休息, 第二天打波會很明顯打得唔好. 唔知大家睡得唔好或夜瞓時, 會否影響日常運作呢?
回復

vivi 發表於 2009-10-21 00:11:22 |顯示全部樓層
水母成日打波, 如果之前一晚睡得不好, 或太晚休息, 第二天打波會很明顯打得唔好. 唔知大家睡得唔好或夜瞓時, 會否影響日常運作呢?
jellyfishy 發表於 2009-10-21 00:08

梗係會有唔好嘅影響啦
回復

無比仔 發表於 2009-10-21 00:14:15 |顯示全部樓層
我之前完全係劣質睡眠, 近排先改善番
回復

無比仔 發表於 2009-10-21 00:14:18 |顯示全部樓層
我之前完全係劣質睡眠, 近排先改善番
回復

fianfumy 發表於 2009-10-22 01:16:39 |顯示全部樓層
記得最好瞓的日子都是4年幾前剛生完囡囡之後在醫院狂睡 , 睡足4天 , 但現在每晚都會醒, 會看看她有冇 蓋好被子等等.....
回復

doko 發表於 2009-10-29 16:27:29 |顯示全部樓層
通常得5~6小時訓覺時間, 攰到亞媽都唔認得先願訓add8icon, 唔洗五秒就訓著, 但係日頭仲係好攰add9icon
回復

carlo 發表於 2009-12-1 15:12:28 |顯示全部樓層
我夜晚都唔想瞓 !
回復

Nakamura 發表於 2011-4-11 03:01:43 |顯示全部樓層
成日要做野冇得訓...
做完晒d野就透支訓到起唔到身
回復

yeemin 發表於 2011-4-11 03:40:54 |顯示全部樓層
年輕時無10個鐘都唔夠, 而家30幾啦, 只需6小時已很足夠...老啦...老啦...。BTW對我來說, 打坐半小時, 可有相等於睡了個多小時的功效(追更時, 這招用得著)。
回復

12下一頁