返回列表 發新帖

花生麩 泥 "ao" 蟲 正常嗎

作者: breadtree825 發表于 2009-10-9 13:38:55
5205 30
花果山 發表於 2010-5-26 02:09:26 |顯示全部樓層
我就用黑色大 ...
alilovebyj 發表於 2010-5-22 10:23 [/quote]
alison,種咁多嘢,咁咪會儲吓儲吓會有好多袋用過既泥囉
你d蕃茄點...白粉病受唔受控制呀add3icon
回復

giveupaguy 發表於 2010-5-26 10:17:03 |顯示全部樓層
回復 18# 小蘑菇

我先在底放泥. 泥之上加上骨粉. 骨粉之上再加一層泥. 之後再澆水囉.... 任由呢盆泥露天...係唔係以上程序有錯呢??
回復

小蘑菇 發表於 2010-5-26 11:59:47 |顯示全部樓層
回復  小蘑菇

我先在底放泥. 泥之上加上骨粉. 骨粉之上再加一層泥. 之後再澆水囉.... 任由呢盆泥露 ...
giveupaguy 發表於 2010-5-26 10:17

你可以參考花園仔前輩的帖, 可能對你有 d 幫助 (#1073 & #11654)

http://www.hkplants.com/viewthre ... ;extra=&page=54
http://www.hkplants.com/thread-11235-583-1.html
回復

giveupaguy 發表於 2010-5-26 13:32:35 |顯示全部樓層
回復 23# 小蘑菇

謝謝你. 呢2個帖我都有看...不過就唔知老師有無加水....
回復

vege 發表於 2010-5-26 16:47:27 |顯示全部樓層
老師帖大約p150  (實際唔記得左, 去埋p.145-155, search下) 好似有講要淋水. 我都係睇左之後淋左水. 但我唔知有冇理解錯老師的意思. 希望有高人解答解答~~~
回復

花園仔 發表於 2010-5-26 18:13:22 |顯示全部樓層
大家好!
嗱, 11654#張圖裡邊所表達有兩種意義嘅:

其一係做基肥泥層, 暫時唔種嘢住等基肥泥層發酵完成至種嘢體上面.
我會淋少少水潤濕泥土, 俾肥料體有濕度環境中加速發酵.
圖中基肥泥層下邊我畫咗流水線格, 表示肥份會經水份帶入底部嘅普通泥層啦.
你亦可以做咗上述動作後密封, 間中開放曝曬吓嘅,
到咗一定日子可以將全部泥土撈勻, 嗰啲咪肥泥囉!

其二係做基肥泥層, 立刻種嘢體泥面上, 並等待基肥泥層發酵完成上面啲根稍後深入吸取.
噉種咗嘢體上面梗要淋水啦, 啲水咪滲落下邊嘅等待發酵基肥泥層度囉,
啲肥料體有濕度環境中咪可以加速發酵啦!
圖中基肥泥層下邊我畫咗流水線格, 表示肥份會經水份帶入底部嘅普通泥層啦!

仲有每人環境做法唔同, 變化吓或參考吓其他網友點做架!

重貼11654#張圖

回復

vege 發表於 2010-5-26 18:40:55 |顯示全部樓層
老師解答得好詳細呀~~~~ 而家清楚晒~~~ 我對我吽果箱野都有返d信心~~~
老師我有野想請教你: 但我想問如果落左好多肥, 到時用其他泥溝稀d係咪都ok呢? 因為落左差不多半袋花生麩, 1/3包骨粉. 唔知係咪重手左.
另外, 要吽幾耐先得? 有聽過10幾日, 有聽過幾個月
謝謝
回復

花果山 發表於 2010-5-26 19:00:19 |顯示全部樓層
大家好!

其一係做基肥泥層, 暫時唔種嘢住等基肥泥層發酵完成至種 ...
花園仔 發表於 2010-5-26 18:13

花老師終於都出手喇
回復

小蘑菇 發表於 2010-5-26 20:27:28 |顯示全部樓層
大家好!

其一係做基肥泥層, 暫時唔種嘢住等基肥泥層發酵完成至種 ...
花園仔 發表於 2010-5-26 18:13

好清楚, 完全明白了, 多謝花前輩解釋
回復

花園仔 發表於 2010-5-26 23:34:30 |顯示全部樓層
回復 27# vege
老師解答得好詳細呀~~~~ 而家清楚晒~~~ 我對我吽果箱野都有返d信心~~~
老師我有野想請教你: 但我想問如果落左好多肥, 到時用其他泥溝稀d係咪都ok呢?
因為落左差不多半袋花生麩, 1/3包骨粉. 唔知係咪重手左.
另外, 要吽幾耐先得? 有聽過10幾日, 有聽過幾個月
謝謝
==========================================
vege,
係咪重手咗就你先清楚, 不過唔緊要嘅, 到時用其他泥溝稀啲都OK架,
我都鍾意噉做嘅! 原因係慳地方囉.
要吽幾耐先至得? 冇一定架, 睇你啲肥料質量及土壤成份架馬!
最簡單方法就係啲肥料溶曬, 變曬色幾乎同泥土一樣咪OK囉!
回復

giveupaguy 發表於 2010-5-27 08:49:27 |顯示全部樓層
回復 26# 花園仔

早晨好.
    這個明白晒.謝謝老師.
    我想到自己有什麼地方不完善. 因我加了骨粉的泥不夠暴曬. 只擺左樹下...可能因此滋生虫虫...
    再次謝謝老師
回復