花卉世界買泥 一問

作者: breadtree825 發表于 2009-10-30 00:33:41
1364 11
去過兩次花卉世界
次次都買左唔同色的rose,
見到d 泥好便啊, 但又拿唔到落來, 好重..

但唔知點計運費
有花友可告知嗎

又或者我們一齊夾埋大量買, 同一運費運來hk,
甘會花算嗎?

好多種子都未種...等泥中....
cookie20002005 發表於 2009-10-30 07:37:31 |顯示全部樓層
我去開5號鋪買野,佢個運輸都幾架,而且都唔貴,但係運費最低消費$200,如果你買大量泥就抵d囉,不過你同其他人一齊夾就會好麻煩,因為係送去一個地方,如果係買泥,d泥送到嚟,到時一樣要
call車送去其他花友屋企,咁會唔會唔係好化算呀?,因為d泥咁重好難攞架.
回復

breadtree825 發表於 2009-10-30 13:44:28 |顯示全部樓層
謝謝你啊~cookie~
我唸住買好多泥, 最low 消費 有限幾重的嗎? $200 可運幾多kg 野?
如果base on 重量, 我運泥米更唔值?

我唸住甘做:
買好多泥, 跟住賣畀上水區花友
因為我同你一樣住上水架

但要找架車自己車去
(我考左車, 兩年冇"ja" 哈哈~~)
甘樣會好d 嗎?
回復

cookie20002005 發表於 2009-10-30 13:51:46 |顯示全部樓層
佢係遂件計,唔係計重量架,上次有個農友買左20包泥同埋好多其他野都係收2百蚊咋,所以好抵架
回復

亞實 發表於 2009-10-30 15:48:50 |顯示全部樓層
我買20包泥+好多野, 佢收$350人仔
回復

ChrisTsui 發表於 2009-10-30 16:16:00 |顯示全部樓層

5# sifenamok
阿實~
係咪20包80lit靚土呀?

不是, 是每樣10包
回復

LeFarman 發表於 2009-10-30 16:16:17 |顯示全部樓層
我去開5號鋪買野,佢個運輸都幾架,而且都唔貴,但係運費最低消費$200,如果你買大量泥就抵d囉,不過你同其他人一齊夾就會好麻煩,因為係送去一個地方,如果係買泥,d泥送到嚟,到時一樣要
call車送去其他花友屋企,咁會唔會唔 ...
cookie20002005 發表於 2009-10-30 07:37

冇錯, 好唔方便. 我call van大埔去大埔佢夠膽死收我100蚊. 我兩包泥加埋都係$40. 你要諗清楚.
回復

farfeifar 發表於 2009-10-30 16:31:45 |顯示全部樓層
如果買好多咪抵law~買到20包80L靚土咩都抵返晒返來LA~
回復

LeFarman 發表於 2009-10-30 17:05:41 |顯示全部樓層
其實而家市價大約$120一包70L.
北上交通來回加雜項費(經濟型): $100
運輸費: $200
泥/包: $20
個BREAK-EVEN POINT係: 3包 ($100+$200+$20 X 3包) = $120/包.
買多過3包(唔計花去的時間) 已經抵番.
回復

袓兒菜園 發表於 2009-10-30 18:12:57 |顯示全部樓層
其實而家市價大約$120一包70L.
北上交通來回加雜項費(經濟型): $100
運輸費: $200
泥/包: $20
個BREAK-EVEN POINT係: 3包 ($100+$200+$20 X 3包) = $120/包.
買多過3包(唔計花去的時間) 已經抵番. ...
LeFarman 發表於 2009-10-30 17:05

你都好好數口喎
回復

breadtree825 發表於 2009-10-30 22:57:21 |顯示全部樓層
多謝大家甘詳細的建議啊~感動啊

好有用!!
我會買好多包泥架啦!!村屋好多位種, 只不過屋企附近d 泥唔靚~
回復

LeFarman 發表於 2009-10-30 23:12:48 |顯示全部樓層
你都好好數口喎
袓兒菜園 發表於 2009-10-30 18:12

i m an accountant ar
回復