急救豆角

作者: breadtree825 發表于 2009-9-26 23:31:43
2122 7

豆角開始"攀"時己開始有呢d 黑色一點點的小昆蟲連埋蟻, 呢d 係米蚜蟲
我用過辣椒水和綠油油, d 野即時死左, 但第二日又係甘多

宜家有豆角bb, d 野係甘"纏"住佢...就來死
有d 花開左都畀佢"纏"到跌哂, 冇豆角結

大家有冇辨法救下佢啊~~萬分謝謝~
龍姑娘 發表於 2009-9-27 07:41:39 |顯示全部樓層
1# breadtree825

我早排D無架白豆都俾蚜蟲侵襲,打過蒜頭水同番皂水都無用,最後要出到魚藤先至清得到!
你試下得唔得啦
回復

學種植 發表於 2009-9-27 11:53:00 |顯示全部樓層
睇個樣好恐怖下@@"
比著我1定成棵唔要><"
回復

breadtree825 發表於 2009-9-27 12:09:11 |顯示全部樓層
魚藤? 好! 試下先, 但係係買魚藤返來自己 浸定買 現成的d 好?

唔會唔要佢架, 由種子種起, 睇住佢大~~
回復

學種植 發表於 2009-9-28 17:46:32 |顯示全部樓層
唔會唔要佢架, 由種子種起, 睇住佢大~~
breadtree825 發表於 2009-9-27 12:09

都係既~
睇到佢大會好感動架
回復

gtrnismo 發表於 2009-9-28 23:55:56 |顯示全部樓層
可以zoom埋去比大家欣賞一下嘛?
回復

breadtree825 發表於 2009-9-29 23:51:59 |顯示全部樓層
zoom 埋去?
宜家甘樣己好得人驚
update: 冇用魚藤, 因為宜家結豆豆, 怕對人有害, 宜家見佢仲惡怖, 有好多種昆蟲,
仲有好長又多腳的蟲, 唯有加重份量打"綠油油"  呢幾日ot , 冇理佢, 唔知佢變成點
回復

breadtree825 發表於 2009-10-1 14:37:34 |顯示全部樓層
噴左好多好多濃濃的綠油油後, 今日發現冇哂d 牙蟲, 好開心啊...
但d 豆角變左"啡"色, 好似蘋果擺得耐左個只色, 我唸係畀蟲侵略完後的結果..
又見到一d 新生出的芽有d 螞蟻了...可能後來又會出現蚜蟲, 要睇緊d 才得了
回復