團購笹之雪付款事宜 (完)貼上JL2008捐贈收據 #112

作者: irishuen 發表于 2009-10-6 23:30:33
8966 111
sam 發表於 2009-10-19 00:51:47 |顯示全部樓層
最後, 多謝各位參與今次的團購, 因為小女子今次第一次搞團購
可能有超級無敵多的地方做得唔好, 如有得罪, 請各位原諒http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(40).gif ...
irishuen 發表於 2009-10-18 01:52

攪得非常好啊!THANKS!
回復

lammanfung 發表於 2009-10-20 23:05:17 |顯示全部樓層
上盆了,你可以到這裡看一看。
http://www.hongkongplants.com/viewthread.php?tid=204&extra=
回復

走得慢 發表於 2009-10-21 00:24:18 |顯示全部樓層
我覺得你攪得好好。
你幫大家買了十分超值的笹之雪。
真的謝謝你!
回復

irishuen 發表於 2009-10-21 00:34:00 |顯示全部樓層
多謝各位, 因為一團入面始終會有些生得好, 有些較差,
如果真的死掉了, 我也沒有辦法....
(最多日後我有小苗, 而我自己又記得既話, 預你地一份啦~)
回復

肥仔文 發表於 2009-10-21 13:51:24 |顯示全部樓層
(最多日後我有小苗, 而我自己又記得既話, 預你地一份啦~)
irishuen 發表於 2009-10-21 00:34

我作為局外人.

覺樓主搞得好好..好盡責了.

購買的係有生命的東東..

唔係百份百死物..

樓主不用介意.
回復

黑仔天 發表於 2009-10-21 15:25:20 |顯示全部樓層
irishuen 發表於 2009-10-21 00:34

其實我覺得呢次團購冇咩問題..只係有d葉出貨商包得唔好爆左..不過成個植株都好壯
就算比著如果我果盆花有事..我都唔會覺係iris問題
(咁平既笹之雪..我係買前都會諗下有冇風險..做定心理準備棵花可能會有病)
因為講真呢次既團購真係極抵...付出既金錢...我諗都係大家既九牛一毛..

有時你去跟團買d蘭花,食蟲..好多平極都唔止呢個數...仲要有時死左冇得怨...
而且我覺得呢個問題唔係攪手造成...係出貨商造成...另外一點亦都同種植者有關
所以iris,唔好太介懷

你已經好盡責了
回復

Magic_Bill 發表於 2009-10-21 16:49:37 |顯示全部樓層

104# irishuen

對啦~ 作為搞手師姐已經做得很好了~
我那棵只是我問題而已~ 不關你事啦... (投資有賺有蝕嘛~ XD)
何況已經問了其他版友看看有沒有方法救救它~

我自己也有在淘寶 acc, 之前也有試過訂花回來種, 出貨商有 D 包得差也見識過了.... <-- 所以o個 D 已經瓜左 = =
不過今次是我第一次遇上感染的問題, 之前也未試過, 所以跟本不關你事吧~
回復

黑仔天 發表於 2009-10-21 17:11:21 |顯示全部樓層
104# irishuen

對啦~ 作為搞手師姐已經做得很好了~
我那棵只是我問題而已~ 不關你事啦... (投資有賺有蝕嘛~ XD)
何況已經問了其他版友看看有沒有方法救救它~

我自己也有在淘寶 acc, 之前也有試過訂花回來種, 出 ...
Magic_Bill 發表於 2009-10-21 16:49

其實呢d係經驗黎...冇遇過當然好...
遇到了解左.下次會小心同識點做..
而且呢個經驗唔係貴~我覺得好值得~

我種花亂咁黎..撞板死花d經驗都好肉痛下
回復

irishuen 發表於 2009-10-21 17:30:01 |顯示全部樓層
108# 黑仔天

咁下次搞的話, 我會再小心d處理佢....
回復

Magic_Bill 發表於 2009-10-21 17:39:36 |顯示全部樓層
108# 黑仔天

是啊~ 很怕種死花 = =
不論價錢, 植物也始終有生命嘛~
始終自己也是新手, 買太貴 / 少見的品種如果種死了我可是會打大擊... (爆!)

所以今次係又抵又買到經驗~ iris 師姐不用太在意~
回復

SirKen 發表於 2009-10-22 01:55:04 |顯示全部樓層
其實趕出貨都可能係原因, 甩完盆冇點風乾就包裹出貨, 加上華南比較熱, 濕焗加上熱容易出事.
回復

irishuen 發表於 2009-11-8 20:43:46 |顯示全部樓層
因為JL2008 未能取笹之雪,轉為給了doko

我收了doko$29,團購價笹之雪,再加回每人所退的$6

共$29+6=$35

已將款項捐至 香港貓咪俱樂部 戶口號碼:033851114001
http://hkcr.org.hk/frontpage/show/payment.php?task=Donation
回復