團購笹之雪付款事宜 (完)貼上JL2008捐贈收據 #112

作者: irishuen 發表于 2009-10-6 23:30:33
8964 111
y251070 發表於 2009-10-13 22:45:55 |顯示全部樓層
先在此說聲對不起,因自己忘記所約時間,要師姐浪費寳貴時間。今日收到超值的笹之雪,都是多得漂亮可人的Iris師姐的幫助,在此再三多謝。希望Iris再多辨採購團,惠及我等收入微薄之人。
回復

irishuen 發表於 2009-10-13 23:50:32 |顯示全部樓層
61# y251070

唔好咁講, 我自己都有買,都係個seller 好人給我這麼大的笹之雪, 再搞團購之事, 也是有想的
因為自己又有野想買, 但因為我始終對生石花/牡丹的認識是零....品種都分唔清,  市價又唔清楚(只知自己睇開果d)
一來怕被騙, 二來我很怕照顧不周, 也有看過一些seller出售的多肉, 再想想吧....
回復

doko 發表於 2009-10-14 09:34:33 |顯示全部樓層
Iris,

後補有機嗎?, 如團購生石花請預埋一份
回復

JL2008 發表於 2009-10-14 09:43:27 |顯示全部樓層
49# GOODluck20x
師兄, 你咁樣既話會令好多女花友即刻想飛吻你....http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(115).gif
(女花友們快d俾個飛吻師兄, 等師兄真係唔記得返屋企條路)

各位網友如果  ...
irishuen 發表於 2009-10-13 20:16

Iris
I must have missed the post.....how am I going to collect the plant ?
回復

irishuen 發表於 2009-10-14 09:48:20 |顯示全部樓層

64# JL2008

yes ar, I wanna to call you today, because you haven't ask me when you are convenient to receive the plant.......

doko,
暫時冇後補了, 有的話再通知, 生石花的話, 再等等....等我搵到個好既seller 先
回復

gege188 發表於 2009-10-14 10:05:02 |顯示全部樓層
真係辛苦曬你啦~~

叫ge仔比個熱情的kiss你先..唔好唔要呀!!哈哈add6icon
回復

irishuen 發表於 2009-10-14 11:25:29 |顯示全部樓層
66# gege188

做你家狗狗真幸福, 有個咁錫佢既主人, 辛苦? 還可以啦~
可以的話, 我還是想即刻俾返晒d 花各位花友呢.....

其實郵寄也很便宜(應該每人加$2就可以), 是關今次的團購, 每棵笹之雪只需$$29!!, 每人有$6找回, 面交的花友記得問我拎返錢!
我是想郵寄俾大家, 但....我冇咁多material包呢....而且棵野都唔細, 包一棵都很麻煩
回復

gege188 發表於 2009-10-14 11:31:07 |顯示全部樓層
你今晚交收OK唔OK呀...不過要6:45-7點喎..
回復

irishuen 發表於 2009-10-14 11:48:23 |顯示全部樓層
68# gege188

可唔可以早點呀? 我今日4點就出到去了....
回復

gege188 發表於 2009-10-14 12:04:16 |顯示全部樓層
68# gege188

可唔可以早點呀? 我今日4點就出到去了....
irishuen 發表於 2009-10-14 11:48

我最快都要6:30 -45 呀.... >"<
回復

irishuen 發表於 2009-10-14 12:05:55 |顯示全部樓層

我其實都是第一次種笹之雪, 搵左d 資料俾大家參考一下...........

名称:笹之雪
别名:箭山积雪|鬼脚掌|雪簧草
拉丁名:Agave victoriaereginae
科名:龙舌兰科
属名:龙血树属

形态特征:
    年生肉质草本。植株无茎,肉质叶呈莲座状排列,株幅可达40厘米;大型植株叶片可达100多枚,叶三角锥形,长10~15厘米,宽约5厘米,先端细,腹面扁平,背面圆形微呈龙骨状凸起;叶绿色,有不规则的白色线条,叶缘及叶背的龙骨凸上均有白色角质,叶顶端有0.3~0.5厘米坚硬的黑刺。植株生长30年左右才能开花,松散的穗状花序高达4米,小花淡绿色,长约5厘米;花后结籽,植株则枯萎死亡。其种名"victoriae-reginae"是纪念维多利亚女王,国外也称之为维多利亚龙舌兰、女王龙舌兰、皇后龙舌兰。

生长习性:
    性强健,喜阳光充足和温暖、干燥环境,耐干旱,稍耐半阴和寒冷,怕水涝。

园林用途:
    家庭栽培欣赏,或布置沙漠植物景观都很适宜。

繁殖培育:
    以分株为主,可结合春季换盆时,将老株基部萌发的幼苗取下,直接上盆栽种。也可在春季播种,用土要高温消毒,播后在20~25℃条件下,2~3周种子发芽,待长出2~3片真叶时,分苗移栽。

AGAVACEAE 龍舌蘭科:
(1)Agave 龍舌蘭屬
龍舌蘭 強光(可直射)/表土乾後才澆水/高溫/疏水性土壤/冬眠型/須要強光使植物正常生長
雷神   強光(可直射)/ 表土乾後才澆水/高溫/疏水性土壤/冬眠型
        瀧之白絲. 笹之雪      (同上)

龙舌兰是有毒植物,其毒性为叶汁有毒,可刺激皮肤,产生灼热感。兔每天口服100ml叶汁,第三天出现厌食、活动减少、后肢麻痹等中毒症状,如不治疗可致死;解剖检查有胃粘膜充血和肝脏缺血。羊食后可出现中耳炎、紫绀、呼吸困难和心率加快等症状。还可毒鱼。

盛夏時要遮陰,怕曬傷, 曬黃了的話建議可放回較暗的地方看看會不會變回綠色, 會的話表視陽光過強了

有毒?? 大家還小心點好....
回復

cindyyiu 發表於 2009-10-14 22:24:24 |顯示全部樓層
收到了,謝謝。
可惜.......底層有幾塊瓣爛了>_<
回復

lammanfung 發表於 2009-10-14 22:43:56 |顯示全部樓層
謝謝。今天已領取了。很美,也很健康。我會拿回中山種植,晚點貼幅相給大家看看。
回復

GOODluck20x 發表於 2009-10-14 23:04:40 |顯示全部樓層
多肉男你咁樣"樹大招風",小心你個 PM mail box 水浸呀!
lameric 發表於 2009-10-13 13:17

我d粗野黎遮...
回復

GOODluck20x 發表於 2009-10-14 23:05:25 |顯示全部樓層

多肉師兄原來都收納唔少花猫.
PINK 發表於 2009-10-12 23:22

有興趣話我知
回復

GOODluck20x 發表於 2009-10-14 23:10:47 |顯示全部樓層
師兄, 你咁樣既話會令好多女花友即刻想飛吻你....http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(115).gif
(女花友們快d俾個飛吻師兄, 等師兄真係唔記得返屋企條路)

各位網友如果  ...
irishuen 發表於 2009-10-13 20:16

冇記性系我缺点~~哈哈哈哈哈~ add4icon
回復

irishuen 發表於 2009-10-14 23:19:51 |顯示全部樓層
72# cindyyiu

其實有幾棵係seller包得差了點, 葉尖係撞爆左, 底有爛葉唔出奇喎, 我自己果3棵都有啦~我果3棵絕對不比你的好呀
這個價錢, l講真, 已是極度抵啦, 相比其他這個價錢只可以買到不足8塊葉的超小苗, 現在這個szie在花墟也要賣成$138-$300
我都未見過你果棵(根本冇拆過), 得閑post張相上黎睇下
回復

irishuen 發表於 2009-10-14 23:20:10 |顯示全部樓層
還有花友們真的不可以揀花, 要揀的話揀我果2棵, 1棵撞爆左幾隻角既, 1棵細1個size既~要揀的話就只有這2棵, 不設再換!!
再換退錢啦~
回復

GOODluck20x 發表於 2009-10-14 23:26:24 |顯示全部樓層
收到了,謝謝。
可惜.......底層有幾塊瓣爛了>_
cindyyiu 發表於 2009-10-14 22:24

不喜歡讓給我~ 謝!
但要 22/10 後才可過數比你~
回復

Magic_Bill 發表於 2009-10-15 01:18:51 |顯示全部樓層
先謝過 Iris 師姐~ m(_ _)m
有少少爛是很正常啦~ 不過這個價錢已經是物有所值了~

btw, 回到家把它修剪一下, 才發現家中的盆太小了.... \(~_~)/
回復