2009 - Monse的酢醬草秋播篇

作者: Monse 發表于 2009-10-5 01:46:54
37356 326
ivylyan 發表於 2009-12-27 15:15:13 |顯示全部樓層
烂盆那几棵应该无乜大碍的,是时候等酢酱草发挥杂草精神啦.
回復

RIO 發表於 2009-12-29 09:21:04 |顯示全部樓層
唉!今早被人惡意破壞的酢醬草Oxalis pes-caprae(雀斑)一盆四棵連花盆都爆埋,晨早7:20被隔居看到嘈醒 ...
Monse 發表於 2009-12-24 11:03

會唔會係比d貓狗破壞呢?
回復

JicJicmom 發表於 2009-12-29 11:56:22 |顯示全部樓層
回復 226# Monse

邊個咁衰呀???? 唔緊要呀MONSE , 一定會種得生的~~ 上星期我搬酢醬草時, 唔小心"KICK" 住其中一盤一塊葉, 連根帶葉扯哂出黎,喇喇林種番入泥, 放陰涼地方幾日, 家下無哂事了 ~~
回復

joke_k_d 發表於 2009-12-31 07:06:24 |顯示全部樓層
唉!今早被人惡意破壞的酢醬草Oxalis pes-caprae(雀斑)一盆四棵連花盆都爆埋,晨早7:20被隔居看到嘈醒 ...
Monse 發表於 2009-12-24 04:03

Monse
我今日出去逛,晌一個有古跡山頭見到好多雀斑,post 兩張幫你果盆打打氣

回復

小閒 發表於 2009-12-31 09:20:55 |顯示全部樓層
Monse
我今日出去逛,晌一個有古跡山頭見到好多雀斑,post 兩張幫你果盆打打氣  

...
joke_k_d 發表於 2009-12-31 07:06

好靚
第一次見咁多雀斑。
回復

Monse 發表於 2010-1-1 19:23:38 |顯示全部樓層
烂盆那几棵应该无乜大碍的,是时候等酢酱草发挥杂草精神啦.
ivylyan 發表於 2009-12-27 15:15

ivylyan
你講得無錯, 雀斑已重新站起來了, 不過不是每個品種的酢醬草都有雜草特性啊.

重新站起來的雀斑

重新站起來的雀斑
回復

Monse 發表於 2010-1-1 19:29:37 |顯示全部樓層
會唔會係比d貓狗破壞呢?
RIO 發表於 2009-12-29 09:21

回復  Monse
邊個咁衰呀???? 唔緊要呀MONSE , 一定會種得生的~~ 上星期我搬酢醬草時, 唔小心"KICK"  ...
JicJicmom 發表於 2009-12-29 11:56

RIO / JicJicmom,
應該不是貓狗所為喇, 個花盆係比人用力踩爛的, 唔緊要喇果幾棵雀斑又重新站起來了, 唔知我貼出這個貼後會否再次遭破壞呢.......哈哈, 那就試試看了.
回復

Monse 發表於 2010-1-1 19:36:25 |顯示全部樓層
Monse
...
joke_k_d 發表於 2009-12-31 07:06

joke_k_d,
多謝您的打氣.
祝你新年快樂啊, 盡快適應西班牙的生活啊 .
"晌一個有古跡山頭見到好多雀斑" 想問吓"雀斑"係西班牙係咪隨處可見就好似野草一樣啊, 成遍咁多咪好壯觀........流口水啊 .
回復

Monse 發表於 2010-1-1 19:39:26 |顯示全部樓層
今日拍的 Oxalis lateala glauce, 生長得好好的.

Oxalis Lateala Glauce

Oxalis Lateala Glauce
回復

Monse 發表於 2010-1-1 19:46:22 |顯示全部樓層
我最仲意就係 oxalis braziliensis 肥嘟嘟既葉, 肥料足呢啲葉就深色啲, 唔夠肥呢就淡色啲.

這盆是今年播的, 基肥好所以靚好多啊.

這盆是今年播的, 基肥好所以靚好多啊.

這盆是從舊年的盆長出來的

這盆是從舊年的盆長出來的
回復

Monse 發表於 2010-1-1 19:52:29 |顯示全部樓層
這盆 Oxalis simplex 也是從去年的舊花盆長出來的, 今日開花了, 可能啲種子掉左落盆度則邊還長出2棵"草民兄"牌芫荽....

Oxalis simplex 開花喇

Oxalis simplex 開花喇
回復

Monse 發表於 2010-1-1 19:55:14 |顯示全部樓層
今年最後種落盆的 Oxalis bowiei 都生得非常好啊.

Oxalis bowiei

Oxalis bowiei
回復

Monse 發表於 2010-1-1 19:58:25 |顯示全部樓層
Oxalis purpurea Pink & Oxalis purpurea white 唔知係呼我掉亂左呢 Oxalis purpurea Pink這款酢醬草今年得2棵咋.
回復

Monse 發表於 2010-1-1 20:01:22 |顯示全部樓層
查番個名呢個先啱 Oxalis lateata, 插牌仔寫的是錯的, 會開黃色花的啊.

Oxalis lateata

Oxalis lateata
回復

Monse 發表於 2010-1-1 20:04:58 |顯示全部樓層
本來以為 Oxalis glabra 自舊年後已死晒, 點知係舊盆度再重新長出來.

Oxalis glabra

Oxalis glabra

Oxalis glabra 相片影得唔好啊.

Oxalis glabra 相片影得唔好啊.
回復

Monse 發表於 2010-1-1 20:08:53 |顯示全部樓層
今年播的Oxalis simplex生得好濃密呀 .

Oxalis simplex

Oxalis simplex
回復

cherrylwy 發表於 2010-1-2 05:35:08 |顯示全部樓層
真好羡慕你有太陽的地方來種酢, 我的都種到死下死下咁~
回復

擔泥 發表於 2010-1-2 08:52:59 |顯示全部樓層
Monse, 你個度咁易俾人入嚟偷野/破壞, 最好裝番d圍欄同cam保障吓好d喎. 如果唔係今日1盆他日唔知幾多盆啊!
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-2 09:29:38 |顯示全部樓層
回復 256# Monse

MONSE ~~ 新年快樂~~~~ SIMPLEX 好密呀~~~
你D  braziliensis 落左咩肥呀 ?
回復

Monse 發表於 2010-1-2 23:39:25 |顯示全部樓層
真好羡慕你有太陽的地方來種酢, 我的都種到死下死下咁~
cherrylwy 發表於 2010-1-2 05:35

cherrylwy
種酢醬草有太陽當然會好啲喇, 但我見到好多花友在陽光不充足的環境也種得好好啊, 你的成績也不俗啊我地一起努力吧.

Monse, 你個度咁易俾人入嚟偷野/破壞, 最好裝番d圍欄同cam保障吓好d喎. 如果唔係今日1盆他日唔知幾多盆啊! ...
擔泥 發表於 2010-1-2 08:52

擔泥
多謝您的意見啊.
住左係度咁耐, 這些事好少發生, 暫時唔會為左單一事件而大費周章, 除非"偷竊/惡意破壞"繼續發生就要正視了.

回復  Monse
MONSE ~~ 新年快樂~~~~ SIMPLEX 好密呀~~~
你D  braziliensis 落左咩肥呀 ? ...
JicJicmom 發表於 2010-1-2 09:29

JicJicmom,
基肥係"雞屎肥", 之後每隔一段時間會落"有機海藻肥", 兩隻都幾好用但"雞屎肥"好嗅用完唔會再買, 會嘗試第二隻肥料.
回復