有人種過茶花嗎?(依家開花既?)

關閉 [複製鏈接]
作者: everydayfan 發表于 2007-11-28 17:15:33
4148 16
上星期買左棵茶花, 佢有好多花芯呀, 但就未知花是什麼色~
回家後發現盆裡的不是泥, 是好像種蘭花的水苔, 如果我想幫它換大些的盆, 應該加泥或是加水苔?
回家已經一個星期, 但仍然沒有動靜, 平時是否應該多淋水? 室外半日晒可以嗎?
網上好像很難找種植資料呀~~
有些後悔一時貪得意,買回來卻不懂得照顧...
我仲聽講冬天開花, 但係點解近排會開花呢?

羊咩咩 發表於 2007-11-28 22:13:12 |顯示全部樓層
開花過後至揾盆會唔會好d呢?只係得水苔....淋水可能怕佢過濕喎,到時加泥比佢囉~記得加埋基肥(放一粒粒肥料0係盆邊)
現時唔好淋過多水,咪唔開花及少花,可以半日晒
種下種下就易架啦!!加油!!!!!!!!
回復

everydayfan 發表於 2007-12-3 16:34:47 |顯示全部樓層
原來我睇錯左~
盆茶花係用塘泥種, 只不過唔知點解泥面會有水苔
對我又一大考驗喇, 第一次接觸塘泥.. .都唔知點搞...
回復

famoon 發表於 2007-12-4 13:43:03 |顯示全部樓層
泥面d水苔應該係防止水份流失得太快.

我都試過買茶花擺天台, 開完花之後, 唔識搬佢去陰涼地方, 結果夏天未過就曬死咗...
回復

sandy 發表於 2007-12-4 15:41:20 |顯示全部樓層
我年幾前買左一盆 . 買時. 當然有花出. 跟住過左整整一年. 夏天天氣太熱. 所以都瓜瓜地. 但都捱得過. 但係事實上茶花唔太適合太熱既天氣生長的.  所以不可以放於太晒地方. 同埋今年我睇番. 都乾乾地lu. d lum好多時都係葉lum來的.  突然會長新葉. 但我自己本人發覺基本上我買左回來. 開完花後 . 直至依家好似處於睡眠狀態一樣. 沒有任何異動.   結果我將佢由盆中. 移於花園種了. 但仍然沒有特別大既進展 , 但又未死... 都想睇下有冇師兄提點一下.
回復

everydayfan 發表於 2007-12-4 19:02:51 |顯示全部樓層
係呀, 買左咁耐一直都無變過, 又唔係死WOR~  同假花有得揮
回復

everydayfan 發表於 2007-12-4 19:07:25 |顯示全部樓層
回復

sandy 發表於 2007-12-5 02:43:32 |顯示全部樓層
嘩咁正. 成個討論區都係講茶花. 等我詳細read read先
回復

everydayfan 發表於 2007-12-6 12:09:33 |顯示全部樓層
但係...我睇完都唔係太明白,又好多字呀
回復

阿晴 發表於 2007-12-23 07:52:55 |顯示全部樓層
日本山茶網頁:資料齊全~

www1.sphere.ne.jp/ando
回復

阿晴 發表於 2007-12-23 08:02:24 |顯示全部樓層
山茶d花我個人覺得要好耐先會開,我的茶花出左蕾計埋計埋都有個多月都未開,由其是而家天氣時涼時暖。

仲有山茶中意清涼陰中有陽同微濕。山茶係'夏眠'植物,夏天會休眠,唔會有生長,唔使施肥咁濟,去到冬季先會出葉開花,所以此時才是生長期先好施肥,所以山茶0係日本係代表冬季ge花草黎ga~~~
(日本Yahoo!圖片)
山茶除左初冬時出個d d葉之外,其餘時間都唔會有乜"動靜",但又死唔去,都幾似假花~~~

回復

阿晴 發表於 2007-12-23 08:05:51 |顯示全部樓層
塘泥種花木反而好過科學泥同易管理,又唔使成日淋水~~~有花蕾時唔好同佢換盆住ar~~
回復

everydayfan 發表於 2008-3-26 19:26:19 |顯示全部樓層
update @ 26 March 2008
回復

sandy 發表於 2008-3-26 22:34:27 |顯示全部樓層
我屋企. 有一棵都陸續咁開緊花. 之前咪話唔開. 前個幾月落左d開花肥. 結果慢慢咁開啦.
回復

everydayfan 發表於 2008-3-27 10:45:40 |顯示全部樓層
係law~ 前2日落完雨, 今朝見到佢開得仲勁添呀!
但之前開的只維持一個星期左右, Sandy的是否差不多?
回復

sandy 發表於 2008-3-27 11:05:02 |顯示全部樓層
係呀. 開得幾天左. 如果落雨. 謝得特別快. 大為本身茶花既花掂左水. 會梅得好快. 呢排續朵咁開.
回復

everydayfan 發表於 2008-3-27 12:37:49 |顯示全部樓層
我放佢係陰既地方, 有瓦遮頭, 好彩...
回復