返回列表 發新帖

有關買村屋的問題

作者: irishuen 發表于 2009-8-17 12:02:41
12235 34
irishuen 發表於 2009-8-18 09:16:46 |顯示全部樓層
jellyfishy
我都想想快d 供完(幻想中....)

Kiann
咁佢過左50年洗唔洗再搞d咩續架??
很多謝你的意見, 非常有用
回復

yoyo2002 發表於 2009-8-18 10:42:23 |顯示全部樓層

其實我都好想知到行情,之前留意過吓啲村屋,但發覺價錢可以差距好大,究竟用咩價錢可以買到咩貨色呢? 我見有啲無咩管理仲好舊吓既啲業主叫價仲高過大型屋村,地產叫我去睇吓,我話咁既價錢我無興趣喎,佢就比翻說話我聽話間間都要咁貴,呢啲屋可遇不可求,你唔睇吓轉個頭無埋添呀,咁我唯有話留翻比有緣人啦,因為真係買唔起無謂浪費大家時間。
回復

irishuen 發表於 2009-8-18 13:26:59 |顯示全部樓層
22# yoyo2002

唔好咁信d 地產佬, 一定報貴俾你~
如果佢話轉下眼就冇, 咁我一定同佢講, 咁我唔睇啦, 有得佢冇
回復

八王爺 發表於 2009-8-19 11:10:56 |顯示全部樓層
22# yoyo2002

唔好咁信d 地產佬, 一定報貴俾你~
如果佢話轉下眼就冇, 咁我一定同佢講, 咁我唔睇啦, 有得佢冇
irishuen 發表於 2009-8-18 06:26

哈哈 ... 點會無唧! 你估係交通方便,開揚,無敵海景,裝修一流的單位咩? 村屋周圍都有空置,差在真係有無緣,啱唔啱心水。
回復

Kiann 發表於 2009-8-19 13:38:11 |顯示全部樓層
jellyfishy
我都想想快d 供完(幻想中....)

Kiann
咁佢過左50年洗唔洗再搞d咩續架??
很多謝你的意見, 非常有用
irishuen 發表於 2009-8-18 09:16

呢個我真係唔識喎.不過我係咁諗,香港有得咁耐歷史,好多地都係年期久遠的,就算係新起的樓,也不代表起建年份就是地契的年份,因為前身可能是農地或政府的官地,發展商改變土地用途.除非是填海的地,無中生有,咁或者就會有2009+50年的可能卦.以上只是我自己亂諗,唔知啱唔啱,如果其它花友有這方面的專業知識,請賜教.我都好想知道.
回復

Kiann 發表於 2009-8-19 14:05:46 |顯示全部樓層
哈哈 ... 點會無唧! 你估係交通方便,開揚,無敵海景,裝修一流的單位咩? 村屋周圍都有空置,差在真係有無緣,啱唔啱心水。
八王爺 發表於 2009-8-19 11:10

絕對贊同,真係好講緣份.有時見到附近有村屋大裝修,向鄰居的原居民八下,就會好慨嘆點解d咁好的野輪唔到自己囉!
叫得做村屋,好多都是依山傍海而建,傍海的靚野,晨早俾發展商收購建豪宅毒辣屋,剩低的都係依山而建,所以Iris您要有心理準備交通唔會太方便,最好自己識揸車,會有多d選擇,但如果家中有長者,您便要經歷好痛苦的搵屋過程,您一定要搵d有接駁交通的,平日自己上班,無法開車接送他們,要他們徒步上山,會令您內疚死,儘管您己吩咐他們要坐taxi,但他們就是不聽嘛.
我買村屋前,有朋友的親戚(不是原居民)己在村屋居住,朋友叫我要考慮清楚,因為原居民........(大家都明白吧!)好彩!我住的那條村,原居民都好友善.所以決定買之前,無論用任何方法,都要打聽清楚當地原居民對外人的態度,以免將來自己住得不開心.
回復

八妹仔 發表於 2009-8-23 22:54:36 |顯示全部樓層
睇岩心水村屋真係講彩數,
我而家住緊村屋1樓,好好住.
當年揾樓時差D比个地產害死,
當年(5年前)大住个肚周圍睇屯门,元朗付近D村屋,
睇中左元朗田心村付近既新屋苑,我同老公都好中意,
林住落訂,就叫老豆(佢做三行)同呀媽尼睇下好吾好,
老豆一尼睇就話D房3尖8角,D料好差,
個度地方吾好(其實係吾識D原居民就会差D,
D人麻煩D)佢就當住個地產面前叫我地林清楚.
跟住返到呀媽屋企,老豆先講佢2年前係尼条村
做野時D樓已经起好哂嫁,賣緊,點解到而家2年后都全部
係吉樓(有十几座,無一座有人住嫁)D樓一定有問題,
叫我地睇過其他,到而家尼D樓都重未入到伙,(頭尾有6年啦)
每次坐西鉄都会見到嫁,同个屋苑改左名同D屋外"長"油過第二種色,
跟住約3個月后就買左而家住緊尼住,
700尺連入契車位,都吾洗70萬,買時約10年樓.
交通都好方便,行5分中到輕鐵站,樓下有專線小巴.
可能吾係我老豆尼睇一睇,我地比在訂,上埋車,
個个月供樓又無得住就死啦.
回復

irishuen 發表於 2009-8-24 00:13:37 |顯示全部樓層
27# 八妹仔

700尺, ok 喎~是元朗區嗎?
咁果度係邊度來的? (空置左成7,8年果度)

其實我覺得村屋的價格真的很大差異, 我媽媽有朋友(我都係聽姐), 買左1塊地(咩都冇,得d野草), 面積也不少
自己起屋, 自己住,很大很正, 亦有另一位話只是用左$5x萬就買到了(成橦2層), 當然外形就不是太美啦,很舊
我成日都見到屯門藍地有很多村屋出售, 而且有些仲好靚, 上網看過由$98萬至$150萬不等, 我都唔知合唔合理.....

當然check 樓時要睇睇d質地(廚房用料), 私樓的用料有時都唔係你想像中咁好
回復

八妹仔 發表於 2009-8-24 17:24:48 |顯示全部樓層

我而家住籃地,咁个D起左成十年都入吾到伙既樓係洪水桥
田心村入面,以前个名叫"振鵬花園"而家改左吾知叫咩名,
如果坐西鉄由兆康去天水圍,係洪水桥付近有十几坐淡黄色
既樓,係正西鉄桥下面,有留意就睇到,我問過D識既
地產話个度"正苦"吾批入伙紙,好似係D去水問題,
同買村屋最緊要睇樓齢,銀行古價係25年減樓齡,
同千其吾好買樓花,最怕無入伙紙,
同買D係屋苑式既會好好多,因為大部份都係外面搬入去,
會好商量D,有D係單楝,樓上樓下又係本地人(可能會麻煩D),
佢地會好幫同村人嫁,
籃地有好多吉樓嫁,全新就有你講D價,
你又可以睇下D10,8年樓既,
我當年係04年頭買(沙士之后),年中生左BB先入伙,
真係好正,我老公講想揾多間都無機会呀.
不過而家老公就好後悔當時買樓時無買2樓連天台,
因當年1樓同2樓係一齐放盤,
1樓開價85萬,2樓115萬,一樣係連車住,
自已有廿几万首其,供1樓每月3仟幾,
如果要2樓同問人借多十几万,同每月供成6仟幾蚊,
又得老公做野,買1樓就供得舒服好多(租都要成4000個月)
買2樓就周身債,點知同格離左右熟左,上左人地天台之后
就好后悔啦.
回復

irishuen 發表於 2009-8-25 00:35:02 |顯示全部樓層
果要2樓同問人借多十几万,同每月供成6仟幾蚊
差咁遠既....每月6千都幾吃力(對於我)

田心村好熟, 我好似有朋友住係度

籃地幾好呀, 又不太遠, 附近又有地方買菜, 算係咁
有次我行過見到有人個花園(地下) 種滿了百香果, 又有海豚花, 幾鬼羨慕
回復

MK 發表於 2009-8-25 01:08:44 |顯示全部樓層
買/賣村屋有好多嘢要注意,網上搜尋一下都有好多參考資料。
我以前買過村屋,買時應承側邊空地預留做車位,但當所有單位賣出後,便在空地再起一棟,車位你要在距離遠一些的地方同原村民租。
後來賣出去時都遇過麻煩,總結我的經驗是錯在買屋時沒有自己搵律師,而用賣方同一個律師,所以在賣方有些文件欠缺下,律師沒有盡責保障我而成交。
所以一定要用自己嘅律師。
回復

八妹仔 發表於 2009-8-25 12:52:26 |顯示全部樓層
果要2樓同問人借多十几万,同每月供成6仟幾蚊
差咁遠既....每月6千都幾吃力(對於我)

田心村好熟, 我好似有朋友住係度

籃地幾好呀, 又不太遠, 附近又有地方買菜, 算係咁
有次我行過見到有人個花園(地下) 種滿了百香 ...
irishuen 發表於 2009-8-25 00:35

地下種滿百香果,我有一次同朋友一齐去屯门新村睇村屋,
係個度又係具到有一座地下種滿哂百香果,(我當時吾知尼D係百香果,
只係見到有咁多綠色好以羅漢果既,吾知係咩尼)真係好多,
起碼有一百几+个吊滿哂個架度,又有一次冬天行過,
見度個架干哂,咩都無.
有次同樓上講開,我話"X太,如果你度放盤,一定要通知声呀,
我老公好鬼中意你度呀,點知樓上X太重話,
我老公重話如果樓下放盤通知声呀,買尼比個仔遲D結婚時住,
重叫我地放盤話声比佢知呀,"我地两个係度笑呀.
回復

ming123 發表於 2010-5-17 08:50:47 |顯示全部樓層
請問汀角村好唔好住, 我沒有車, 若早上6:00搭小巴會唔會冇位. 條村治安好唔好.
回復

tommysze8 發表於 2010-5-20 17:46:12 |顯示全部樓層

地契 係人都過期啦,所以要交地租。
村屋 (700呎) 有入伙紙,補埋地價,自由買賣同樓一樣。自己揾律師最好。上會重好,銀行幫你check 埋。
村屋 要睇下有無政府路到門口,如果唔係好煩架。就算屋苑式村屋,因為地段雙連,座座都簽左路權互相比其他人出入。
有D玻璃屋係裝拆式的,方便賣時拆,買完裝番,留意下啦。
如果村屋有化糞池,水費括免排污費架。

仲有,買之前去 查契,幾十蚊之嘛, floor plan呀,入唔入契呀,補左地價未,....前業主用幾多錢買都知,咁殺價咪易之囉!
回復

Fleur 發表於 2010-5-21 11:24:29 |顯示全部樓層
我想問有無人住銀綫灣附近,考慮搬入去,但交通又好似唔喺好便......
回復