有關買村屋的問題

作者: irishuen 發表于 2009-8-17 12:02:41
12223 34
因為鐘意種花, 一直都有留意開樓價
但由好多地方唔明, 所以想請教一下各位

買村屋要注意d咩?
是不是買了就永久的? 我聽人講話咩50年要續一次, 又要有d咩地契....咁即係點?

有沒有過來人可以講下成個程序係點?
八王爺 發表於 2009-8-17 12:24:52 |顯示全部樓層
我家姐嫁咗西貢原居民,只聽見佢地搵發展商起咗樓,自己住番一層,其它就俾發展商出售。
無聽過地契之類的事喎!
回復

gege188 發表於 2009-8-17 13:26:58 |顯示全部樓層
住村屋..仲要花園有理大草地...會好開心架!!!!
可惜我家花園....唉add5icon

朋友話住村屋有蛇...而且好多人家門口會放流黃..
養小狗就一定要小心d add12icon
回復

irishuen 發表於 2009-8-17 13:45:50 |顯示全部樓層
我家姐嫁咗西貢原居民,只聽見佢地搵發展商起咗樓,自己住番一層,其它就俾發展商出售。
無聽過地契之類的事喎!
八王爺 發表於 2009-8-17 12:24

咁其他人買的時候沒有地契?? (原居民果d 好似有丁契定唔知咩)
咁會唔會好冇保障呢? 如果日後有地產/其他發展商話收咁點算?
咁冇理由買左成百萬既樓賠返十幾廿萬架??
回復

irishuen 發表於 2009-8-17 13:48:35 |顯示全部樓層
住村屋..仲要花園有理大草地...會好開心架!!!!
可惜我家花園....唉add5icon

朋友話住村屋有蛇...而且好多人家門口會放流黃..
養小狗就一定要小心d add12icon ...
gege188 發表於 2009-8-17 13:26

蛇我又唔係好驚呀, 將來搬出去住未必會養狗
因為太忙了, 冇時候理佢, 成日得佢自己(狗)係屋企會好慘(自己都唔安樂), 所以唔會養狗

見到有d村屋好靚又有天台, 所以很心動
回復

八王爺 發表於 2009-8-17 14:42:23 |顯示全部樓層
唔.... 如果講住,各層有各層的優點同缺點。

1. 頂樓 - 有天台,但熱,少啲蛇虫鼠蟻。
2. 中間層 - 只有露台,沒有花園,也沒有天台。但最好住。
3. 地下 - 有花園,但真的很多虫蟻,若地勢低還會水浸!
回復

Dennis 發表於 2009-8-17 15:10:22 |顯示全部樓層

如果賣家係有丁權, 咁妳買的話就要補地價, 簡單而言, 因為丁係有特別優惠以較平價擁有該物業, 而其他人是沒有這優惠的, 所以要補地價

但係而家好多村屋都有發展商去起, 佢地一早已買斷了丁權, 所以唔洗補地價

最好妳買之前問吓地產

另外如果要同銀行借錢的話, 該物業唔可以有潛建物, 否則銀行唔會做Mortgage, 落訂前一定一定要搞清楚!!
回復

Kiann 發表於 2009-8-17 15:40:42 |顯示全部樓層
唔.... 如果講住,各層有各層的優點同缺點。

1. 頂樓 - 有天台,但熱,少啲蛇虫鼠蟻。
2. 中間層 - 只有露台,沒有花園,也沒有天台。但最好住。
3. 地下 - 有花園,但真的很多虫蟻,若地勢低還會水浸! ...
八王爺 發表於 2009-8-17 14:42

頂樓仲有漏水的問題.同埋唔好買孖屋.隔離天台防水做得唔好,會滲過黎.一般人為左免責,實話唔關佢事.但您係您自己間屋做乜又都解決唔到.睇住自己間屋被滲水為禍,好心痛.
回復

Kiann 發表於 2009-8-17 15:48:02 |顯示全部樓層
如果賣家係有丁權, 咁妳買的話就要補地價, 簡單而言, 因為丁係有特別優惠以較平價擁有該物業, 而其他人是沒有這優惠的, 所以要補地價

但係而家好多村屋都有發展商去起, 佢地一早已買斷了丁權, 所以唔洗補地價

最好 ...
Dennis 發表於 2009-8-17 15:10

如果您有意思想買,問地產攞floor plan,影相,俾銀行估價,查冊,將資料俾律師幫您睇,計晒數ok先至同對方講您想買.唔好咁快俾訂.我買時銀行派人實地考察,當時天台都有間玻璃屋(movable,上手業主種蘭花),但銀行無因為咁唔做mortgage.我諗視乎個別個案啦.不過息率會高d,當時普遍私樓做p-2.5,銀行offer 我p-2.4.
回復

Kiann 發表於 2009-8-17 15:53:16 |顯示全部樓層
如果買地下連花園,要問清楚是否入契,我聽過的個案係地產話有花園可泊車,點知冇耐個花園俾人起樓,原來個花園唔入契.個事主都好慘,冇左個花園,前面仲有幢樓阻住景觀.
回復

Kiann 發表於 2009-8-17 15:53:22 |顯示全部樓層
如果買地下連花園,要問清楚是否入契,我聽過的個案係地產話有花園可泊車,點知冇耐個花園俾人起樓,原來個花園唔入契.個事主都好慘,冇左個花園,前面仲有幢樓阻住景觀.
回復

mandm 發表於 2009-8-17 16:13:00 |顯示全部樓層
如果你要做按揭的話,最多只可借七成,除非係發展商自已做按揭,就可以做九成。一般村屋如果樓齡去到20年的話,好多銀行都唔做,未到20年的話二線銀行好多都做,如果村屋係有管理嘅又會容易d。我發覺如果你自已揾銀行的話,好多時估值會唔到價,但你如果經地產攪,一般都可以到價,利率大概係p-2.4至p-2.8左右。你最緊要留意你要買的村屋有冇三張豁免證明書(建築工程、平整工程及渠務工程豁免證明書),亦稱為3C紙,缺一都唔好買!如有其他問題可以再問!
回復

irishuen 發表於 2009-8-17 17:01:34 |顯示全部樓層
八王爺
完全冇諗過會水浸既問題, 我就想買天台

Dennis
原來丁權係咁解, 咁有玻璃屋係唔係冇咁易Mortgage???佢會唔會叫你拆玻璃屋架?
Kiann
謝謝你的意見, 咁間屋唔係會有地契? 如果有花園, 就張契會講埋有?

mandm
按揭方面就不算太擔心,
我最擔心係契既問題, 會唔會左之後, 突然有人話拆, 咁我d 錢咪凍過水.....
回復

Dennis 發表於 2009-8-17 17:26:45 |顯示全部樓層
八王爺
完全冇諗過會水浸既問題, 我就想買天台

Dennis
原來丁權係咁解, 咁有玻璃屋係唔係冇咁易Mortgage???佢會唔會叫你拆玻璃屋架?
Kiann
謝謝你的意見, 咁間屋唔係會有地契? 如果有花園, 就張契會講埋有?

mandm
...
irishuen 發表於 2009-8-17 17:01

我2年前買嘅時候, 好多銀行都唔做, 得中銀同大新比我選擇, 2間銀行都要搵公正行驗樓, 我當時真係唔敢買有玻璃屋, 同埋我睇樓時問D業主, 佢地個個都收到屋宇處D信, 即係話就算唔洗拆, 田土廳都已經有Record, 如果間玻璃屋有咩事, 包括第三者責任, 業主要負全責, 所以銀行批唔批真係好難講

我買嗰間係冇人住過, 所以比較易批, 驗樓費都係由銀行自己比

三樓連天台唔漏水就幾好, 不過都好熱, 係超熱! 同埋買傢俬好煩, 一定要比搬運費, 我自己買7包英泥搬上樓, 真係腳都震埋!
回復

jellyfishy 發表於 2009-8-17 17:58:28 |顯示全部樓層
我2年前買嘅時候, 好多銀行都唔做, 得中銀同大新比我選擇, 2間銀行都要搵公正行驗樓, 我當時真係唔敢買有玻璃屋, 同埋我睇樓時問D業主, 佢地個個都收到屋宇處D信, 即係話就算唔洗拆, 田土廳都已經有Record, 如果間玻璃屋有咩事, 包括第三者責任, 業主要負全責, 所以銀行批唔批真係好難講

我買嗰間係冇人住過, 所以比較易批, 驗樓費都係由銀行自己比

三樓連天台唔漏水就幾好, 不過都好熱, 係超熱! 同埋買傢俬好煩, 一定要比搬運費, 我自己買7包英泥搬上樓, 真係腳都震埋!Dennis 發表於 2009-8-17 17:26

我有幾個朋友都係住三樓連天台, 間間都超熱, 冷氣費好甘~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-8-17 18:33:12 |顯示全部樓層
仲要搞清楚返屋企條路係政府路定私人路,萬一係私人路,人地有權唔比路你行返屋企~
而且如果係私人路(其他人擁有),我問過匯豐,佢地話唔會按,因為驚消防車入唔到去~
回復

BOBO 發表於 2009-8-17 19:13:42 |顯示全部樓層
我都喺住村屋,住3樓連天台,都唔喺熱得咁緊要~ 冷氣費都係千多元嘟(3台冷氣)
不過,天台好多都會有漏水問題
還有,村屋好難賣噃出去,我有個朋友間村屋放咗盤5年~現時還住緊
回復

irishuen 發表於 2009-8-17 22:23:07 |顯示全部樓層
Dennis
聽你咁講搬都搬得幾係野.....

jellyfishy
如果天台有玻璃屋, 再加d隔熱野應該冇咁熱架?

ChrisTsui
唔會連路都冇得行架, 謝謝你的意見

BOBO
冷氣費還可接受, 最擔心是賣唔賣到出去

------------------------------------------------
宜家我住緊樓, 其實間屋係好好住, 風涼水冷, 景觀又好
但衰就衰在每日都要行大斜坡!!! 我又好想有天台/花園
所以就留意住先, 搞清楚邊樣打邊樣, 買樓喎, 唔係買菜
多謝各位的意見~

我都係想問一下, 買左村屋既大人,
買左樓應該會有d 咩係手? (only 屋契?)
回復

jellyfishy 發表於 2009-8-17 23:20:31 |顯示全部樓層
屋契.... 要供樓喎, 乜都係銀行度, 除左間屋條大門key, 乜都無~
回復

Kiann 發表於 2009-8-18 00:15:24 |顯示全部樓層
水母您真係攪野.
供樓的期數 + 您自己的年齡, 不可以超過55
買三樓搬傢俬可以係問題,又可以唔係.好視乎間商舖.我買電器,雪柜,洗衣機等共五件,只收我200上樓費,IKEA唔收上樓費.但係土瓜灣D加俬傢舖,續件計,每件收$50,床頭柜細細件都收$50,加加埋成四五百蚊.套SOFA本來話唔收.但送貨個師父咋形,話轉唔到上樓梯(其實1/F個業主好好人,己經開門俾我地偷位,但D搬運工人係都要話唔夠位),要係露台吊上去,臨時加200.
如果您天台個地台未做過防水,可以一次過做埋隔熱.我好好彩,上手業主自己本身係做裝修,佢全部做晒,所以我間屋唔漏水又唔係太熱,放工上天台淋下花兼酒下水咁,夜晚開三個鐘冷氣就OK.如果您話整間玻璃屋,都隔到下架.不過我間屋係孖屋,隔離天台漏水,滲到過黎.話佢又唔認.所以我提您千祈唔好買孖屋.
屋宇署都係紙老虎,我附近好多家都裝左玻璃屋,有D仲整埋個廁所,攞埋床,直頭好似加多層咁,好誇張.但咁耐都唔見佢俾人charge喎.
我未買過地下,不過我買天台,查冊時寫明係2/F & ROOF,即係張契包天台.(我之前係好straight forward認為2/F實包Roof,估唔到佢地會咁寫)我都聽過有人買村屋冇天台,不過間村屋應該平房,本身無天台.所以我想像買地下,如果有花園或車位,張契應該寫G/F & XXX SQ FT GARDEN / CAR PARK咁卦.
反正您睇樓唔止睇一間,even您講明要買天台,D地產都會帶您睇埋D地下單位.您問下佢地無妨架.不過千祈唔好信到十足.問律師最好.我查冊時,都有寫撻地係193X年,50年期,當時我好驚,但律師話係咁架.全部都到期架啦!宜家俾差餉裏面您地咪俾緊地租囉!大概係這樣吧!我都唔係十分了解.但我睇過幾個單位,個個單位我都要地產俾查冊我睇,咁事實張張的年期都係咸豐年.
仲有D地產會先帶您睇D比較差的,等您睇到有D煩,就會帶您去D好好的,您心理上會好鐘意個單位,咁就中計喇!
回復

12下一頁