出芽唔難, 由芽菜到成長撐到最難

作者: CCCLLL 發表于 2009-7-22 23:38:48
2402 14
  由種子開始種起 都唔記得有幾多次LU.
次次都係種到好似芽菜咁既SIZE就唔識再大.慢慢撐唔住自己就"瓜"埋.
現時只有"吉慶果"由新鮮果實種出黎到依家年幾兩年,
種到手掌咁大, 有明顯粗既莖...(唔知出面有埋果實LOOK要種多幾多十年 )
add5icon  但係香草類... add5icon
一係就芽都唔發, 一係就過唔到"超幼苗期"(比買返黎既幼苖仲細)
結果...... 香草類種子...全軍覆没...add12icon
add2icon 請各大大指點 add8icon 要注意乜.
草民 發表於 2009-7-22 23:41:18 |顯示全部樓層
夏天種羅勒,保證有成就感。
回復

CCCLLL 發表於 2009-7-22 23:51:18 |顯示全部樓層
add14icon 由種子 開始 種 都OK?!
回復

草民 發表於 2009-7-23 00:00:49 |顯示全部樓層
add14icon 由種子 開始 種 都OK?!
CCCLLL 發表於 2009-7-22 23:51

ok!羅勒依家變左入侵性野草!要拔除做堆肥。
回復

CCCLLL 發表於 2009-7-23 00:07:04 |顯示全部樓層
add6icon 試試先 THX
回復

farfeifar 發表於 2009-7-23 14:59:59 |顯示全部樓層
ok!羅勒依家變左入侵性野草!要拔除做堆肥。
草民 發表於 2009-7-23 00:00

係, 個羅勒盆生到一腳都係, 趁佢嫩,
連根拔起食, 好鬼正
回復

CCCLLL 發表於 2009-7-24 21:52:36 |顯示全部樓層
岩岩今日 又 死左盆 羅勒 同 "子so"
有水 有陽光 架啦 add8icon 都唔知衰乜
回復

草民 發表於 2009-7-24 22:06:27 |顯示全部樓層
大盆多泥,點會咁易死呢?
回復

katherine2009 發表於 2009-7-24 23:12:00 |顯示全部樓層
我D薄荷同洋甘菊都死O左...唔知係唔係曬得滯...好似枯哂...@ @
回復

momoko1128 發表於 2009-7-25 15:21:07 |顯示全部樓層
我盆檸檬香草都係...呢期我既花園真係死左好多花..av 個邊又死..香草又死..真係唔知佢地想點..努力努力..add10icon
回復

BanbieChan 發表於 2009-7-26 23:13:52 |顯示全部樓層
夏天種羅勒,保證有成就感。
草民 發表於 2009-7-22 23:41

x2種咗1個月咋~

回復

katherine2009 發表於 2009-7-29 23:50:39 |顯示全部樓層
x2種咗1個月咋~

BanbieChan 發表於 2009-7-26 23:13

= [ ] = 由種子到發芽到相入面咁樣?!?!?!?!!!?!?!
好厲害!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 我d小苗死得7788...............T T|||||
回復

蠍子仔 發表於 2009-8-1 12:36:50 |顯示全部樓層
香草小苗早死
水份太多為主因
芽菜咁大時已可等土乾再淋水
大乾大濕之法最有利
回復

CCCLLL 發表於 2009-8-4 02:24:55 |顯示全部樓層
add4icon 種 BASIL 係勁喎!!! 落左幾盆種子...
暫時 係得BASIL 跑出, 仲好多苖仔添add6icon
今次試下等乾D先淋, 希望過到"芽菜關"啦
add5icon 今日死"分"衣草....add2icon
ROSEMARY 都好似有一半黑左
屢敗屢戰 屢死屢種~繼續努力add10icon
( 心口有個"勇", 背脊寫個"種")
回復

jack872184 發表於 2009-8-9 15:33:53 |顯示全部樓層
add4icon 種 BASIL 係勁喎!!! 落左幾盆種子...
暫時 係得BASIL 跑出, 仲好多苖仔添add6icon
今次試下等乾D先淋, 希望過到"芽菜關"啦
add5icon 今日死"分"衣草....add2icon
ROSEMARY 都好似有一半黑左   ...
CCCLLL 發表於 2009-8-4 02:24

Basil出苗?good~
祝them過到"芽菜關"la

...節哀順變~add12icon
&hope rosemary 大"step"[larm]過la~add10icon
回復