香草5354

作者: CCCLLL 發表于 2009-6-27 01:16:40
1938 4

唔知點解 種香草種到佢好似"唔生唔死"既狀態:

桂花無花---有長高有生小葉但無花開 (有加肥架)
薄荷愈種D葉愈細塊---買返黎時大大塊葉, 葉多又大, 剪左部份之後生出黎個D愈來愈細
月桂唔生唔死---如題, 望落好似無大又唔係死喎
Rosemary---同月桂差唔多都係唔生唔死咁, 兩者都種左數個月啦, 生得慢都生到出黎掛...
百里香---算係種得最好掛, 明顯有生, 不過因為長期幼苗樣, 莖幼葉細, 一長就打"CAKE"
驅蚊草---葉黃, 放過係曬太陽同無點曬既位置都係死路一條
子SO, 九層塔, BASIL --- 剪去頂部份, 下面個D會變哀弱, 最後更步向死亡

到底做錯乜呢   (每兩三日淋水至濕透, 每月用"臭魚肥"開多水淋水時加)
緲緲 發表於 2009-8-16 13:58:51 |顯示全部樓層
或者係對每種嘅喜好了解未夠?
聽過有人會將啲香草先分類而處理,
如喜乾、喜濕、喜涼、喜熱等,
照料方式都唔一樣。
回復

hideoskin 發表於 2009-8-29 14:29:41 |顯示全部樓層
1. is it the plant big but with little soil? If yes, change a bigger pot.
2. if the soil has no nutrients, add some, it really helps.

After I changed bigger pots and add 'utrients', my herbs grow very healthily.
回復

gtrnismo 發表於 2009-9-9 23:10:15 |顯示全部樓層
薄荷剪後葉細係正常, 需要時間"變大"
Rosemary生長速度較其他香草慢, 如果陽光不足更慢
百里香如果長期幼苗樣, 可能水太多太陽太少, 至於"一長就打"CAKE"係正常, 不需要理會
如果太長可壓根, 1變2, 2變4
驅蚊草是否種得太耐(1年), 如果係葉黃是正常。 可再插支培植新既
紫蘇開花後插枝難生, 剪去花再插機會大d, 最後就夏天未開花插
Basil一樣, 夏天插應該問題不大, 就算開花插都可以又生根又開花(當然建議去花後插)
插枝選擇一定長度先插, 同埋剪去大塊既葉, 插後起碼3-5日無太陽直射就ok
出根後晒,晒,晒

"兩三日淋水至濕透, 每月用"臭魚肥"開多水淋水時加" 你集中管理架?
回復

HappyLeo 發表於 2009-9-13 03:13:13 |顯示全部樓層
薄荷剪後葉細係正常, 需要時間"變大"
Rosemary生長速度較其他香草慢, 如果陽光不足更慢
百里香如果長期幼苗樣, 可能水太多太陽太少, 至於"一長就打"CAKE"係正常, 不需要理會
如果太長可壓根, 1變2, 2變4
驅蚊草是否 ...
gtrnismo 發表於 2009-9-9 23:10

好專業,學習了,謝謝^^
回復