種rosemary(只屬經驗分享,唔知岩唔岩)

作者: CCCLLL 發表于 2009-5-12 22:12:35
4485 19
已經養死過無數植物.
見到前幾個post都話rosemary難養, so 分享下經驗only.
現有尼盆已兩個月倒, 曾經cut過出黎比人煮 ( 佢話用黎燒/煎雞好香喎)
數盆rosemary經歷:
第一盆---勁多水dum頭淋 有曬 (以為香草都係咁種)--->好快死
又黎---少水有曬 (店員話佢怕水)---> 變枯枝死
再戰---少水無曬 (上網話佢怕熱)--->無精神, 感覺係衰弱以死.

死唔信邪---淋水時浸盆, 長期放於有光但非直照位--->
就係尼盆兩三個月,雖然未死,但好似唔識生, 剪左出黎就無左.
仲有盆細細的, 試驗淋水時浸盆多曬中---> 數天, 暫時睇落幾健康bo.
gtrnismo 發表於 2009-5-12 23:03:45 |顯示全部樓層
好有建設性既分享
如有圖片更好
支持呀

其實真係可以暴晒架
回復

neowong 發表於 2009-5-13 09:54:53 |顯示全部樓層
新手問問

我屋企有種rosemary, 種得ok,但係分株果道有d問題...
睇師兄話cut 一支綠色莖出黎插水會出根,係咪天氣熱呢,全部都枯晒...已經放陰涼地方,有無其他地方要注意?
回復

arp 發表於 2009-5-13 10:10:03 |顯示全部樓層
我都有多次種屎rosemary既經驗,
所以我都有準備, 就係剪下4條枝條做後備
我都係直接放佢地入水杯中, 放係陰涼位, 10日左右就出左根啦.

種rosemary一定要溝沙, 碎石等, 方便去水.
不過我個盤都唔係種得好令...
回復

arp 發表於 2009-5-13 10:14:44 |顯示全部樓層
3# neowong

我d枝條大約3寸長到, 留下最頂果幾塊葉仔, 其他葉仔蚊晒, 切口斜一點, 甘樣會多d面積店到水.
回復

neowong 發表於 2009-5-13 13:06:43 |顯示全部樓層
唔該師兄,我再試下先~thx
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-13 13:31:29 |顯示全部樓層
我又分享一下少少經驗 (講明先 , 我係未種得到佢生存架.....)
我會 cut 一d粗身少少半木質化0既莖出來 , 大約 3-4寸長 , 去除底部 1/3 0既葉 , 切斜腳 再加中間剪多刀 (變開叉) , 然後去插珠石 + 水 ( 草民兄教過 , 可以插淡水沙都ok架) , 咁會好快出根.
但一入親泥就好快會 "火腿" ~~ 我想係我心急得滯 , 根未夠壯 + 多就入泥 , 所以 c 左 ~
回復

雞屎藤 發表於 2009-5-13 19:34:03 |顯示全部樓層
我盆rosemary長期放於有光直照位、晚上放工後、淋水時浸盆、非常健康成長
回復

lowson 發表於 2009-5-13 19:42:09 |顯示全部樓層
我都有種rosemary, 種左幾年都未死得, 主要泥要够疏水,陽光基本可以全日曬, 夏天曬半日穩陣D.
回復

小寶 發表於 2009-5-13 21:18:15 |顯示全部樓層
我又分享一下少少經驗 (講明先 , 我係未種得到佢生存架.....)
我會 cut 一d粗身少少半木質化0既莖出來 , 大約 3-4寸長 , 去除底部 1/3 0既葉 , 切斜腳 再加中間剪多刀 (變開叉) , 然後去插珠石 + 水 ( 草民兄教過 ,  ...
JicJicmom 發表於 2009-5-13 01:31 PM

積媽:上次bbq你俾我果3枝插枝成功左呀!
你睇下:
較早之前
今日
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-14 09:24:31 |顯示全部樓層
積媽:上次bbq你俾我果3枝插枝成功左呀!
你睇下:
較早之前
今日
小寶 發表於 2009-5-13 21:18

好野喎小寶 ~~~~
我而家都用水+珠石杆插緊一堆野 ~~ 另出 post 講 ~~ ^.^
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-14 09:38:09 |顯示全部樓層
rosemary 我種左4棵 , 有小樹形態 , 有蔓生形態 . 上一年剛來此網時 , 係睇人地點種 , 再去試. 大大話都 c 左3-4棵 . 而家種得最耐0既 , 有一年喇 ~ 響花墟買2小盤 , 放入一個十蚊店長盤入面種, 而家大左好多 ~
我放0既位置係天台向南 ( 我種0既香草 + 蕃茄全部都係向南) 屬半日照位置 , 平時係無點理佢 , 由得佢日晒雨淋 , 因為之前 c 左0個d , 太好服待 , 搬出搬入 ...... 有時唔記得淋水又會 , 無比太陽佢又試過 , 可能係咁 , 養唔大了 .
淋水我係大殼大殼咁兜頭淋 , 因為棵 rosemary 都有咁上下大喇 ~ 淋水時泥土亦唔會沖走 , 又唔會傷到棵植物 . 種左咁耐 , 有前輩教我 : "有咁上下日照 , 就要淋番咁上下水" , 所以人地點樣種, 只可以參考唔可以跟足 . 我以前就係跟人地咁種 , 人地放室內泥乾澆水 , 我放出面晒太陽又學人地泥乾澆水 , 所以有2棵係乾死架~
花墟好多賣0既rosemary 都係用塘泥種,  買番屋企一定要轉盤轉泥 , 香草類都係要疏水植料 , 自家種又唔換泥好快會 c
回復

小寶 發表於 2009-5-14 10:18:34 |顯示全部樓層
好野喎小寶 ~~~~
我而家都用水+珠石杆插緊一堆野 ~~ 另出 post 講 ~~ ^.^
JicJicmom 發表於 2009-5-14 09:24 AM

快d整理好出post啦~~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-14 10:50:44 |顯示全部樓層
舊年好心花友送我一盆 Rosemary,嗯~~ 我又唔覺佢繼續生長,但佢又冇 C!我諗諗下,都係小心 d好,咁就剪左一條半木化嘅枝條浸水!浸左10日左右,我見都應該夠根,就落盆!而家都生長良好,仲高左好多添,但仍然一枝獨秀,似棵小樹多過似 rosemary.
回復

小寶 發表於 2009-5-14 13:32:05 |顯示全部樓層
rosemary係小樹來的
但大起上來就係一棵大樹~
回復

米水 發表於 2009-5-14 19:16:16 |顯示全部樓層
我都係新手種植
請問用咩肥比佢哋最好呢
你哋幾耐落一次肥??
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-14 19:35:50 |顯示全部樓層
小寶 發表於 2009-5-14 13:32

我的盆小,不會變大樹!
回復

gtrnismo 發表於 2009-5-14 21:43:13 |顯示全部樓層
小寶 發表於 2009-5-14 13:32

有D品種可以過7尺
好恐怖架大到

我成日都唸, 如果paul樹禁大米可以日日食囉

同埋行過真係成身香晒
回復

CCCLLL 發表於 2009-5-16 00:37:39 |顯示全部樓層
我都有幾支係CUT 支葉出黎直接插入好濕既泥度.
多曬 曬到D泥差唔多乾晒先再淋水, 又OK喎. (2 WEEK倒)
經驗話: DUM頭淋易死. 超濕都唔緊要,疏水曬返乾佢就得.
落肥... 約兩個星期一次溝水有機臭魚肥...(唔知岩唔岩,ONLY馮感覺)
回復

士堤芬尼 發表於 2009-5-16 16:04:20 |顯示全部樓層
我都有一小棵....種左都有4個月
之前幹插入泥到,等左2個月左右先再有生長
不過近e 一個月我就煩la~
因為我見到佢d葉由葉尖一路枯...慢慢枯到去成塊葉
e+有幾塊葉都係咁.......我都唔知點好.....(好煩 )
我已經第4次幹插rosemary.....但好似冇次..成功 T_T
回復