何處找到鳳蝶?

作者: prodorothyhkg 發表于 2007-11-25 12:33:47
4161 35
如題,到花墟多次都找不到孤挺花  "鳳蝶"  Papilio及原生種白肋孤挺花
另外一種心頭好嘉蘭"羅斯黛安娜"亦唔多覺眼,有冇高人指點迷津
seraphim 發表於 2007-11-26 00:16:03 |顯示全部樓層
嘉蘭應該2-3月先有...
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-11-26 14:57:26 |顯示全部樓層
咁有冇人今年見過鳳蝶??原生白肋應該冇得賣
回復

八王爺 發表於 2007-11-28 11:33:47 |顯示全部樓層
凤蝶 兩年前, 缤x 入了貨,但銷路極差。
由$70 減到 $45上盆 都冇人要。

你 话 佢仲敢唔敢入貨?
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-11-28 11:37:22 |顯示全部樓層
其實d花都幾靚,點解冇人要??我今年先開始種,都唔知之前有乜錯過咗.....
回復

四少 發表於 2007-11-28 13:51:07 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2007-11-28 11:37 發表
其實d花都幾靚,點解冇人要??我今年先開始種,都唔知之前有乜錯過咗.....

國內已有 鳳蝶, 多留意國內網, 常有攪團購, 而且價格仲.... 幾好 ~
原生的白肋是否一般晨運客種那種 ? 若不.... 就不易找到 ....
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-11-28 14:05:13 |顯示全部樓層
有冇好網介紹
回復

八王爺 發表於 2007-11-28 14:08:39 |顯示全部樓層
白肋就是 一般在花坛 見到 叶中心有一条 白色的。
花是 粉红色,网紋。 很粗賤。

兩个星期前都在 花墟見过。
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-11-28 14:21:01 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-11-28 14:08 發表

個D不是原生白肋,普通白肋我都有幾個被遺棄的孤兒
看圖http://forums.plant-seeds.idv.tw/showthread.php?t=80366
據聞原生白肋雜交出來的品種不錯,想搵盆挍吓
回復

KUNO 發表於 2007-11-29 02:01:26 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 28/11/2007 14:08 發表

您說的只是雜交種的白肋,這和原生種的差太遠了啦!
回復

KUNO 發表於 2007-11-29 02:03:21 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 28/11/2007 14:21 發表

個D不是原生白肋,普通白肋我都有幾個被遺棄的孤兒
看圖http://forums.plant-seeds.idv.tw/showthread.php?t=80366
據聞原生白肋雜交出來的品種不錯,想搵盆挍吓

兩種我都有,遲些再說.
回復

四少 發表於 2007-11-29 12:42:06 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2007-11-29 02:03 發表

兩種我都有,遲些再說.

大魚上釣
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-11-29 13:48:09 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2007-11-29 12:42 發表

大魚上釣

四少,你當我玩玩吓 ,我真係花過時間去search資料,真係有信心去種先至行動,如果冇信心去種送到門口我都會拒絕,如果可以用$買都會自己去買,你說大陸可能有網站有資料,這兩天我都偷雞去search(因我知道大陸進口HK普通植物不需要入口申請),只見有普通的紅色及橙色,可惜亦真係冇原生白肋及鳳蝶,我到過花墟多次,找過幾乎所有檔口,真係冇貨先求助,而且並沒有抱任何奢望,只是隨遇而安

回復

四少 發表於 2007-11-29 17:26:04 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2007-11-29 13:48 發表

四少,你當我玩玩吓 ,我真係花過時間去search資料,真係有信心去種先至行動,如果冇信心去種送到門口我都會拒絕,如果可以用$買都會自己去買,你說大陸可能有網站有資料,這兩天我都偷雞去search(因我知道大陸進口HK普 ...

做咩咁燥, 花友交流平常不過的事, 唔明你點解會 feel 到我當你玩 ...
我指上釣, 係我回應, 我猜某某人會分析什麼是原生種啦 .... 我真的唔知什麼是原生白肋麼... 只係... 被我猜中某某人會回應囉 ~~ 用心良苦 ~~~~ 花花 我都有上一兩年, 就當我咩都唔知好了 ...
算吧, 我一般在網上都係輕輕鬆鬆, 就當我口不擇言, 我下次會睇人來講笑
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-11-29 18:20:53 |顯示全部樓層
我知你講笑,之前我有一句"你隻衰鬼Y",不過都係deleted,但怕人誤會多一對打情罵肖嘅笑料 ,唔係燥ga問題,係職業病 ,做事認真,話一不說二(真係唔係好似女人,善變係女人ga權利),你見我問d問題真係打爛沙盆問到篤就知啦

回復

KUNO 發表於 2007-11-29 18:39:27 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 29/11/2007 18:20 發表
我知你講笑,之前我有一句"你隻衰鬼Y",不過都係deleted,但怕人誤會多一對打情罵肖嘅笑料 ,唔係燥ga問題,係職業病 ,做事認真,話一不說二(真係唔係好似女人,善變係女人ga權利),你見我問d問題真係打爛沙盆 ...

佢條友不嬲都係咁咖啦!
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-11-29 18:52:38 |顯示全部樓層
我唔係咁容易嬲嘅人來,向來冇乜火氣,四少見個我個真人就知啦,如果有火嘅就唔洗用咁多$減肥 只不過係病發,做事澄清立場,認真咗少少,嚇親人姐

回復

KUNO 發表於 2007-11-29 23:56:40 |顯示全部樓層
prodorothyhkg
您說的三種我也有,分別是Hippeastrum papilio,Hippeastrum reticulatum var. striatifolium,Gloriosa rothschildiana.
不過我沒有打算賣給您,但您若果能夠詳細寫出它們的種植養護方式pm給我過目一下的話,而我又覺得沒有問題的話我便會送給您.

(其他人不要排隊!)
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-11-30 17:52:52 |顯示全部樓層
Thanks Kuno, 今晚or明天交 assignment
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-12-2 20:27:55 |顯示全部樓層
多謝K大賜教 聽君一席話,勝過上網百小時
回復

12下一頁