想問下關於離婚

作者: 亞實 發表于 2009-7-10 00:09:35
8283 81
wendy_choy_hk 發表於 2009-7-11 13:37:02 |顯示全部樓層
sifenamok , 其實我老公都係甘嫁>>錯左又唔認,一係帶你遊花園.其實我好憎嫁,我丙左好多次,而家好左好多.但係其實我都好多缺點,佢都"就"我
回復

oneonewe 發表於 2009-7-11 21:14:24 |顯示全部樓層
阿實
http://www.hkplants.com/thread-20310-1-2.html
回復

carmen 發表於 2009-7-11 21:53:30 |顯示全部樓層

其實分開真係未必唔係好事架,
無人會明白得過你兩個人,
如果真係可以挽救, 唔好放棄囉!
因為你記得你註冊時講既野,
你要信守承諾呀!
如果如果真係唔得, 和平分開, 都係好既!

以前我同丈夫分開之前, 覺得個世界好細,
淨係得佢同個仔, (係我成日focus係佢兩個度!)
就算幾唔開心, 都係屈埋屈埋,
真係人都癲~
但係分開左之後, 先知道個世界真係好大,
除左感情之外, 好多野值得我去努力,
好似事業, 小朋友, 朋友, 興趣咁啦!

反觀分開左三年, 佢反而對我愈來愈好,
可能佢已經面對現實,
知道問題出係邊度,
最近見返佢, 佢對個仔好好,
對我都好好,
到底係做唔夾唔開心既夫妻好,
定係做開開心心既朋友好...
你自己諗清楚自己想點啦!
回復

connie925 發表於 2009-7-11 22:12:59 |顯示全部樓層
sifenamok , 其實我老公都係甘嫁>>錯左又唔認,一係帶你遊花園.其實我好憎嫁,我丙左好多次,而家好左好多.但係其實我都好多缺點,佢都"就"我
wendy_choy_hk 發表於 2009-7-11 13:37

我諗大多數嘅男人都係咁架喇,我老公都係>>>>死都唔認錯,一味帶你遊花園,仲係最大個隻花園tim...
回復

carmen 發表於 2009-7-11 22:14:11 |顯示全部樓層
我諗大多數嘅男人都係咁架喇,我老公都係>>>>死都唔認錯,一味帶你遊花園,仲係最大個隻花園tim...
connie925 發表於 2009-7-11 22:12

哈哈! 最大個隻花園...
回復

claudiatang 發表於 2009-7-11 22:43:05 |顯示全部樓層
人與人之間相處真的不容易。離了這個,再找一個也不見得會好。我是過來人,但都不知怎麼說。人總有缺點的。只要不是嫖賭飲蕩和亂動粗。遊下花園或有一些少嗜好也就算了。唉...光是兩人之間的事還好,兩人始終是相戀才結合的。若有其它成員滲在內那才是惱人哪﹗
回復

carmen 發表於 2009-7-11 22:57:59 |顯示全部樓層
人與人之間相處真的不容易。離了這個,再找一個也不見得會好。我是過來人,但都不知怎麼說。人總有缺點的。只要不是嫖賭飲蕩和亂動粗。遊下花園或有一些少嗜好也就算了。唉...光是兩人之間的事還好,兩人始終是相戀 ...
claudiatang 發表於 2009-7-11 22:43

我好同意你既講法, 沒有人是完美的,
自己也有缺點啦!
如果加埋其他成員, 真係煩上加煩!
正所謂家家有本難唸的經!
回復

goldenretriver 發表於 2009-7-12 18:04:25 |顯示全部樓層
實, 我記得你地只係結左婚冇耐, 重係honeymoon, 記得嗎? 相信依家應該重享度搵緊一d適合大家既相處之道......既然冇另一d人既介入, 咁大家坐低傾吓啦, 最緊要心平氣和, 千其唔好意氣用事....we are always with you....call me anything if you need.....ok?
回復

亞實 發表於 2009-7-12 20:19:10 |顯示全部樓層
實, 我記得你地只係結左婚冇耐, 重係honeymoon, 記得嗎? 相信依家應該重享度搵緊一d適合大家既相處之道......既然冇另一d人既介入, 咁大家坐低傾吓啦, 最緊要心平氣和, 千其唔好意氣用事....we are always with you. ...
goldenretriver 發表於 2009-7-12 18:04

GOLDEN , MANY THANKS !
我已經原諒左佢!!
但係始終都係唔明白D男人想什麼的,
希望短期內唔會再發生LA
回復

claudiatang 發表於 2009-7-13 09:45:43 |顯示全部樓層
一定要將離婚這兩個字移走。否則一下子不順心就會冒出來。多幾次就不成了。
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-7-13 10:26:12 |顯示全部樓層

係呀,最重要係大家有相有量,唔好鬱鬱埋埋~
我同老公相處之道就係咁啦,由相識至今都成廿年有多啦,仍然在家有 king 有講,如果冇小朋友可以養下小寵物,如貓,龍貓之類(不主張養狗,因為唔係道道養得,如果真係分手要易於處理),大家有共同話題~
興趣未必會兩人共同,試下發掘~
回復

jellyfishy 發表於 2009-7-13 10:56:14 |顯示全部樓層
試下去睇councelling 啦. 我都有朋友係咁, 準備結婚的有準備結婚的吵, 或有朋友已結了, 但遇上很多相處不來的問題, 看完councelling, 大家都感情好左, 也少左不和, 之後我也沒有聽過他們嚷離婚了.
現今人人都咁忙生活壓力大又無乜私人空間, 很易在生活上發生磨擦, 因未能好好相處而跟愛人分開, 著實有點可惜. 試下去睇councelling 啦. 你要資料的話, 我也有的, pm 傾啦.
回復

C_S 發表於 2009-7-13 11:34:05 |顯示全部樓層
其實係有問題時分開下,真係未必係壞事架
兩夫妻既感情事,有時冇得夾硬黎
比返D空間大家會好多時出現意想不到既轉機
夾硬頂只怕最終反目就更不可收拾

但願煩惱早一曰平息,你會早一朝迎接晴天啦
回復

claudiatang 發表於 2009-7-13 13:39:28 |顯示全部樓層
條件許可的話,去渡個小假。不要去大城市,鄉間會好點。悠閒的氣氛能令人變得祥和些。
回復

jellyfishy 發表於 2009-7-13 13:59:32 |顯示全部樓層
條件許可的話,去渡個小假。不要去大城市,鄉間會好點。悠閒的氣氛能令人變得祥和些。
claudiatang 發表於 2009-7-13 13:39

對啊~ 香港就是太迫太多人, 兩個人生活在一個小室中, 出外見到的都是人車和高樓, 真令人透不過氣.  去一個悠閒小鎮, 兩口子享受寧靜, 在詳和氣氛中傾談, 很多問題都會易d解決架~
回復

亞實 發表於 2009-7-13 16:57:50 |顯示全部樓層
我都打算去看councelling, 可唔可以SEND D 資料比我,
THANKS, JELLYFISH
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-7-13 17:06:06 |顯示全部樓層
對啊~ 香港就是太迫太多人, 兩個人生活在一個小室中, 出外見到的都是人車和高樓, 真令人透不過氣.  去一個悠閒小鎮, 兩口子享受寧靜, 在詳和氣氛中傾談, 很多問題都會易d解決架~ ...
jellyfishy 發表於 2009-7-13 13:59

同意,我同親老公去旅行既地方係未開發旅游點,例如成廿年前既卧龍,馬爾代夫,尼泊爾行xx雪山(耐到記唔起),仲有好多好山區地方,空氣清新,人都開朗d呀~仲有一樣係行山時你照顧下我,我又拖住你行, so sweet~
回復

carlo 發表於 2009-7-13 18:02:48 |顯示全部樓層
同意,我同親老公去旅行既地方係未開發旅游點,例如成廿年前既卧龍,馬爾化夫,尼泊爾行xx雪山(耐到記唔起),仲有好多好山區地方,空氣清新,人都開朗d呀~仲有一樣係行山時你照顧下我,我又拖住你行, so sweet~ ...
prodorothyhkg 發表於 2009-7-13 17:06

真係好羨慕 ~ SWEET ~ SWEET ~
回復

hellokitty_971 發表於 2009-7-14 18:12:01 |顯示全部樓層
connie925 發表於 2009-7-11 22:12

知你鍾意種花
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-7-14 22:25:32 |顯示全部樓層
我唔同啦!我老公帶我遊花園,但佢最憎花
回復