想問下關於離婚

作者: 亞實 發表于 2009-7-10 00:09:35
8252 81
想問下關於離婚

是否必須說明提出離婚的原因?

呈請人必須證明他 / 她有理由(或根據)認定婚姻已到終結,即法庭所指的「婚姻已破裂至無法挽救」。

法庭會接受下列其中一項或多項理由為證明:

配偶曾與人通姦,而呈請人認為無法忍受與他 / 她共同生活。
配偶的行為令人無法合理期望呈請人可與他 / 她共同生活。
在提出離婚呈請前,呈請人與配偶已分開居住最少連續1年,而其配偶也同意離婚。
在提出離婚呈請前,呈請人與配偶已分開居住最少連續2年。
(在這種情況下,無須配偶同意離婚。)
在提出離婚呈請前,呈請人已遭配偶遺棄最少連續一年。
就共同申請而言,申請雙方必須向法院證明(a)在申請離婚前,雙方已分開居住最少連續1年;或(b)在申請離婚前不少於1年,已向法庭呈交一份經雙方簽署的同意書(表格2E)而該通知書其後並未被撤回。

是否必須要分居一年後先可以正式離婚?
a虎 發表於 2009-7-10 00:31:00 |顯示全部樓層
點解唔出D錢問下律師!專家D....UPDATe...d
回復

cotychan 發表於 2009-7-10 02:08:46 |顯示全部樓層
其實可以咁講,只要雙方都同意,跟住話俾代表律師知,離婚夫婦已分居一年,咁就OK,法庭無咁既時間同人力,去考究佢地有無真係分過居.
至於離職原因,可以話無都得.雙方認為大家已經唔適合做夫妻,呢個就已經係理由.如果自己請律師,佢根本就連原因都唔會問,只會幫呈請人處理排期、文件、子女安排等等.
但如果係自己上家事法庭排期,佢地就會有人問下當時人,點解會離婚,調停下佢地既關係,睇下佢地婚姻係未無可挽救(當然,雙方堅持,佢地亦會同呈請人辧理)
回復

avery 發表於 2009-7-10 08:15:52 |顯示全部樓層
你其實係想知點樣 "單方面" 提出離婚 ??

雙方都同意 好似 cotychan 咁講, anytime 都得啦 ~
回復

比得大帝 發表於 2009-7-10 10:15:22 |顯示全部樓層
是否必須要分居一年後先可以正式離婚?

如果已達成協議, 相方在有關文件上說明己分居3年, 可申請立即離婚
回復

亞實 發表於 2009-7-10 10:46:22 |顯示全部樓層
其實我都唔係好明,
即係如果相方都簽名離婚,
就要講大話話分左居一年就可以離婚?
回復

比得大帝 發表於 2009-7-10 11:07:06 |顯示全部樓層
因為立法精神是希望不要一下子不和就離婚, 到離完咗婚又後悔, 到時攞嚟攪
所以訂了分居三年, 法律認為相方分開了三年, 應有足夠時間考慮清楚, 三年後相信也認為婚姻無可挽救, 法庭才接受離申請
回復

亞實 發表於 2009-7-10 11:12:00 |顯示全部樓層
thank you !!!
明白了, 3年都係一個好長的時間
回復

cmkl1219 發表於 2009-7-10 13:58:31 |顯示全部樓層
以我所知~雙方同意係一年, 單方面就要2年呀!!
回復

cotychan 發表於 2009-7-10 14:52:51 |顯示全部樓層
其實我都唔係好明,
即係如果相方都簽名離婚,
就要講大話話分左居一年就可以離婚?
sifenamok 發表於 2009-7-10 10:46

當然亦可以之後先分居啦!如果想即時離婚,咁未話已經分咗一年囉.
回復

cotychan 發表於 2009-7-10 14:54:19 |顯示全部樓層
因為立法精神是希望不要一下子不和就離婚, 到離完咗婚又後悔, 到時攞嚟攪
所以訂了分居三年, 法律認為相方分開了三年, 應有足夠時間考慮清楚, 三年後相信也認為婚姻無可挽救, 法庭才接受離申請 ...
Peter 發表於 2009-7-10 11:07

而家雙方同意既話,一年就可以離婚.
回復

vivi 發表於 2009-7-10 15:32:57 |顯示全部樓層
cotychan 發表於 2009-7-10 14:54

雙方同意, 去家事法庭自己攪, 慳返d律師費
填form交$$$, d miss會教你的=^^=
court fee 總共$1260.00 - 分2 次俾, 交離婚呈請($630.00), 排期聆訊(暫準離婚令)$630.00
蓋印副本 (每份$28.00)

download 表格
http://www.judiciary.gov.hk/tc/crt_services/forms/fc.htm

共同申請書
http://www.judiciary.gov.hk/tc/c ... s/fc/pdf/form2c.pdf
回復

vivi 發表於 2009-7-10 15:35:07 |顯示全部樓層
thank you !!!
明白了, 3年都係一個好長的時間
sifenamok 發表於 2009-7-10 11:12

證明到你分居一年就ok咖啦
回復

比得大帝 發表於 2009-7-10 16:14:04 |顯示全部樓層
cotychan 發表於 2009-7-10 14:54

我記憶中相方同意都要三年才可以辦即時離婚

有細路的話一定要上庭由法官判決
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-7-10 16:15:58 |顯示全部樓層
我記憶中相方同意都要三年才可以辦即時離婚

有細路的話一定要上庭由法官判決
Peter 發表於 2009-7-10 16:14

首領,修改左好多年啦~
回復

比得大帝 發表於 2009-7-10 16:48:23 |顯示全部樓層
係咩, 哩排好少離婚, 唔清楚
回復

vivi 發表於 2009-7-10 16:52:35 |顯示全部樓層
係咩, 哩排好少離婚, 唔清楚
Peter 發表於 2009-7-10 16:48

add9icon
回復

比得大帝 發表於 2009-7-10 17:02:33 |顯示全部樓層
哩個係事實噃, 卄幾年冇離婚噃
回復

cotychan 發表於 2009-7-10 17:10:09 |顯示全部樓層
哩個係事實噃, 卄幾年冇離婚噃
Peter 發表於 2009-7-10 17:02

我係過來人。。。五年前做過
回復

vivi 發表於 2009-7-10 17:14:39 |顯示全部樓層
add2icon唉,2009年7月已經接近9000宗
回復

12345下一頁