想問下關於離婚

作者: 亞實 發表于 2009-7-10 00:09:35
8284 81
claudiatang 發表於 2009-7-10 23:01:56 |顯示全部樓層
好彩沒有小朋友
sifenamok 發表於 2009-7-10 22:45

沒小朋友還好點。否則的話我真的要勸你/妳三思四思才行。
回復

亞實 發表於 2009-7-10 23:02:09 |顯示全部樓層
唔好一時之氣益左第三者呀 !
carlo 發表於 2009-7-10 23:01

沒有第三者, 只是不能相處
回復

claudiatang 發表於 2009-7-10 23:04:23 |顯示全部樓層
唔好一時之氣益左第三者呀 !
carlo 發表於 2009-7-10 23:01

(我都不知是他或她............)
回復

claudiatang 發表於 2009-7-10 23:05:03 |顯示全部樓層
沒有第三者, 只是不能相處
sifenamok 發表於 2009-7-10 23:02

明白﹗
回復

oneonewe 發表於 2009-7-10 23:05:27 |顯示全部樓層
阿實
到底發生咩事呀?
回復

小白 發表於 2009-7-10 23:13:56 |顯示全部樓層
阿實

支持你呀...
回復

cotychan 發表於 2009-7-10 23:14:54 |顯示全部樓層
真係要考慮清楚呀 !   離婚唔係咁易過以後既日子架 !
carlo 發表於 2009-7-10 22:50

咁又唔係咁講呀!考慮清楚係必要既,但唔係咁易過以後既日子,我唔係好認同,記得我當初決定要離婚,我亞哥話,你地囝都有埋啦!點解要離婚姐?!有乜問題,大家就下未得囉!但係我答佢「同佢瞓埋一張床既唔係你,好受同唔好受我自己知!我唔可以只係為咗個囝,咁就樣樣唔開心都就咁忍住佢」當初其實我都好怕之後既日子點過,我結婚後一直都無做嘢,離婚後仲要養個囝,但今天,我依然過得好好.而且同個囝個老豆,分開咗反而仲多咗嘢講.而家佢同我都各自結咗婚,間唔中佢都會上嚟同個囝去街.
我地離婚亦都同亞實一樣,並無第三者.只不過係因為相處耐咗,我發覺佢既脾氣越嚟越難頂!
回復

carlo 發表於 2009-7-10 23:17:40 |顯示全部樓層
咁唔可以一齊再落去 ,  都要和平分手 , 唔好傷害對方
回復

Heidi 發表於 2009-7-10 23:19:32 |顯示全部樓層
如雙方共同申請,就算分房瞓,亦可以呀,只要你倆申明已沒有共同社交生活,並已去到不能補救地步便可,若有子女的話,如大家傾好唔會爭,就會快d, 上家事法庭ge好處係比較平,但你要上去家事法庭ge次數就會多左,唔似自己請律師,佢會攪晒先叫你去簽紙。
回復

亞實 發表於 2009-7-10 23:21:41 |顯示全部樓層
咁又唔係咁講呀!考慮清楚係必要既,但唔係咁易過以後既日子,我唔係好認同,記得我當初決定要離婚,我亞哥話,你地囝都有埋啦!點解要離婚姐?!有乜問題,大家就下未得囉!但係我答佢「同佢瞓埋一張床既唔係你,好受同唔好受 ...
cotychan 發表於 2009-7-10 23:14

好多謝COTY, 你同我分享!!!
你最能夠明白我依家的心情
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-7-10 23:23:39 |顯示全部樓層
anyway, 一起或分手都好,最緊要你自己開心. (但唔好一時之氣)
回復

carlo 發表於 2009-7-10 23:26:17 |顯示全部樓層
咁又唔係咁講呀!考慮清楚係必要既,但唔係咁易過以後既日子,我唔係好認同,記得我當初決定要離婚,我亞哥話,你地囝都有埋啦!點解要離婚姐?!有乜問題,大家就下未得囉!但係我答佢「同佢瞓埋一張床既唔係你,好受同唔好受 ...
cotychan 發表於 2009-7-10 23:14

妳好勇敢 ! 真架 !  我試過 , 但係真係唔可以一個人頂咁多野 .............
回復

黃臉婆 發表於 2009-7-10 23:44:27 |顯示全部樓層
最緊要妳要問自己對佢仲有無 feel?
如果有心疼的感覺,即係仲愛佢,咁就不如坐低傾下喇。
如果連見到佢都唔想,咁就長痛不如短痛喇!
回復

亞實 發表於 2009-7-11 00:07:22 |顯示全部樓層
我又未去到連見到佢都唔想....
回復

claudiatang 發表於 2009-7-11 00:16:51 |顯示全部樓層
sifenamok 發表於 2009-7-11 00:07

分開一段時間冷靜下來。幾個月不見面,覺得沒有他的日子很輕鬆和開心。那就進行吧............
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-7-11 01:37:24 |顯示全部樓層
亞實,你地有冇坐低大家認真詳細 king 過呀?人總係有缺點,有冇開心見城咁將大家既不滿試下解決?
anyway,如果覺得離婚先可以解決,我地會支持你的~
回復

小白 發表於 2009-7-11 02:07:42 |顯示全部樓層
sifenamok 發表於 2009-7-11 00:07

唔夾都冇辦法... 勉強冇幸福.... add6icon
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-7-11 10:12:50 |顯示全部樓層
agree with prodorothyhkg  >>>>人總係有缺點
回復

軒軒 發表於 2009-7-11 12:04:25 |顯示全部樓層
亞實,你結婚唔係好奈,你唔鐘意佢唔會嫁比佢啦,如果係冇第三者的話,我覺得最好大家坦坦白白講清楚問題所在,唔好一時之氣!
回復

亞實 發表於 2009-7-11 12:12:13 |顯示全部樓層
亞實,你結婚唔係好奈,你唔鐘意佢唔會嫁比佢啦,如果係冇第三者的話,我覺得最好大家坦坦白白講清楚問題所在,唔好一時之氣!
軒軒 發表於 2009-7-11 12:04

嫁左比佢之後先發現佢有好多野唔講,
又唔認, 好難頂!!

我都係衰心軟GA LA !!

多謝你關心
回復