107 區 ~ 暫別

作者: mono 發表于 2009-7-6 14:04:30
14885 207
軒軒 發表於 2009-7-20 12:25:37 |顯示全部樓層
阿美,我見bill哥種了一棵蕃茄在田,怕唔怕太熱呢?
回復

mono 發表於 2009-7-20 12:31:22 |顯示全部樓層
92# 小寶
由於今期太熱了 種D唔等駛嘅野就算,費事希望越大失望越大 而且塊地D泥仲.........唉
我有三種蕃薯,秋葵,矮瓜,辣椒,苦瓜,黃豆,紅豆,黑豆可能仲有........ (勁貪心!!) ...
PACO 發表於 2009-7-20 05:06

PACO 一塊田可以種咁多野!勁!
回復

七蟲草 發表於 2009-7-20 12:36:14 |顯示全部樓層
七蟲草,你幾多號田呀?
軒軒 發表於 2009-7-19 20:51

我係33號呀..!!

尋日去到聽完後, 都唔知應該要做咩好, 因為什麼都沒有準備好, 冇肥, 冇種子, 最後只是番了土...
也有拿到送的秋葵..
下星期日會再去, 不過我會買左肥和種子先..
有些問題想問一問...
1. 日本城所賣的種子可以嗎 ? (因為想在家培苗先...)
2. 導師所提到的肥料可唔可以在銅鑼灣或灣仔區賣到 ?
3. 好似自己塊田有冇人地塊田咁多泥, 我見到好多人都首先會放一大包白色寫著"為農保", 這"為農保"是否另外要自己加的泥土呢 ?還是是肥料? 我也留意到如果加了"為農保"後的泥是會更深色的. 我想問問那"為農保"是否園圃送的, 還是自己買去的 ?

問住咁多野先, , , 賁在有太多唔明白既野,, thx!!
回復

mono 發表於 2009-7-20 13:16:52 |顯示全部樓層
七蟲草,你好!我試答。
1. 未試過,試下無妨。都係十元。
2. 我係新界西之友...唔知。軒軒有無料報?
3. 老師應該有講啵。人人都落,問下人嘛。係一塊田一包㗎,用唔哂可以比啲其他人。因為應該有多㗎!
"為農保" :馬屎肥嚟㗎,落向泥到,一齊翻土㗎。下星期要翻多次囉。
回復

亞實 發表於 2009-7-20 13:20:09 |顯示全部樓層
我係33號呀..!!

尋日去到聽完後, 都唔知應該要做咩好, 因為什麼都沒有準備好, 冇肥, 冇種子, 最後只是番了土...
也有拿到送的秋葵..
下星期日會再去, 不過我會買左肥和種子先..
有些問題想問一問...
1. 日本城 ...
七蟲草 發表於 2009-7-20 12:36

銅鑼灣或灣仔區唔覺有肥賣WOO,最近都要去上環買
回復

軒軒 發表於 2009-7-20 13:44:23 |顯示全部樓層
如果由銅鑼灣或灣仔區買去,不如落田前到三興買!你要什麼種子呀?試下問其他田友,應該都會有架,唔使買啦!
回復

mono 發表於 2009-7-20 13:49:49 |顯示全部樓層
係囉!啲種子,我全部都係老笠反嚟㗎!
回復

mono 發表於 2009-7-20 13:54:19 |顯示全部樓層
91# mono
咪係艷組塊田度囉?!你冇問艷姐攞秋葵咩?就係佢隔離幅田之麻
我係48號呢!山長水又遠,建築地盤一樣........天啊 !軒軒就好啦咁近水源!!
PACO 發表於 2009-7-20 04:53

開田開到CC下。我以為只係得盆仔個啲呀!都無囉。下星期去艷姐處攞。
回復

七蟲草 發表於 2009-7-20 14:27:11 |顯示全部樓層
噢...原來係馬屎肥..慘! 冇問教練攞tim...下次問番佢先 !!
嘻嘻 !! 我想種向日葵, 粟米, 通菜, 節瓜, 生菜, 莧菜..
唔知以上適唔適合而加種呢 ?!
其實因為我係銅鑼灣返工, 可以lunch或放工去買, 所以便問下呢區有冇law !
"三興"係邊榭ka?!
thx!!
回復

七蟲草 發表於 2009-7-20 14:34:24 |顯示全部樓層
已經搵到 ..
黃三興農業有限公司 元朗阜財街53
不過唔知會唔會好早關門呢 ?!
回復

PACO 發表於 2009-7-20 14:56:10 |顯示全部樓層
1. 日本城所賣的種子可以嗎 ? (因為想在家培苗先...)
2. 導師所提到的肥料可唔可以在銅鑼灣或灣仔區賣到 ?
3. 好似自己塊田有冇人地塊田咁多泥, 我見到好多人都首先會放一大包白色寫著"為農保", 這"為農保"是否另外要自己加的泥土呢 ?還是是肥料? 我也留意到如果加了"為農保"後的泥是會更深色的. 我想問問那"為農保"是否園圃送的, 還是自己買去的 ?

1,你想要乜?!於網上或問一問艷姐,應該有人會幫到你!不過既然已收到田就咪鬼係屋企培苗啦,咁會好難適應架!
2,唔知
3,你馬糞土,有少量肥,是今期每田一包的,作用改善土質及肥力,代替以往的榕草!!(不過我覺得效果麻麻地,可能上手實在太多砂了,唔多覺有好到囉!!
回復

mono 發表於 2009-7-20 15:56:32 |顯示全部樓層
我都覺。淋咗水之後,啲水好以唔係好去。
回復

mono 發表於 2009-7-20 15:58:23 |顯示全部樓層
已經搵到 ..
黃三興農業有限公司 元朗阜財街53
不過唔知會唔會好早關門呢 ?!
七蟲草 發表於 2009-7-20 14:34

6:00 pm
回復

mono 發表於 2009-7-20 16:12:43 |顯示全部樓層
噢...原來係馬屎肥..慘! 冇問教練攞tim...下次問番佢先 !!
嘻嘻 !! 我想種向日葵, 粟米, 通菜, 節瓜, 生菜, 莧菜..
========================
生菜, 莧菜應該唔得囉。粟米呢...打風驚唔驚先!
有無睇呢度:
http://www.hkplants.com/thread-271-1-1.html
回復

亞實 發表於 2009-7-20 18:04:46 |顯示全部樓層
見倒你地又開田, 又咁多人一齊玩,
真係好開心
回復

mono 發表於 2009-7-20 18:36:42 |顯示全部樓層

亞實,係呀!因為大家都好好人。妳又來啊!
妳地個邊係咪就收田嘑?今期有個向花墟過來㗎,向我後邊17號田。唔記得問佢個名。唔知妳識唔識呢?
回復

亞實 發表於 2009-7-20 18:54:17 |顯示全部樓層
亞實,係呀!因為大家都好好人。妳又來啊!
妳地個邊係咪就收田嘑?今期有個向墟過來㗎,向我後邊17號田。唔記得問佢個名。唔知妳識唔識呢?
mono 發表於 2009-7-20 18:36

下個月就收田了,
同你地一齊係好吸引,
但元朗對我來說太遠了
回復

mono 發表於 2009-7-20 22:35:25 |顯示全部樓層
妳仲有個公司天台玩嘛!
回復

PACO 發表於 2009-7-21 06:33:09 |顯示全部樓層
101# 美美
漏咗小寶喎???
回復

美美 發表於 2009-7-21 10:36:24 |顯示全部樓層
101# 美美
漏咗小寶喎???
PACO 發表於 2009-7-21 06:33

嘻嘻嘻! 我都未記錄全部, 只是您們有在此列出田號, 所以記住先, 下星期落田再探索及觀光各園友仔.
回復