香料蝦佐番茄洋蔥蚧肉couscous

作者: 茉莉花 發表于 2009-6-11 07:17:37
1706 6

couscous用法很多, 用1:1熱水或上湯或鮮奶浸泡5分鐘可食, 很方便, 可以作粉麵飯西食的代替品, 但又不會像米飯般飽肚.
昨晚做2~3人份量, 因為蔬菜多, 只用了半包.

急凍海虎蝦和蚧肉各一包, 洋蔥一個, 小型番茄4個, 蒜頭數瓣, 薑片幾塊.
剪蝦鬚蝦腳蝦尾, 蝦背剪開, 挑腸.

我少加調味料, 通常係桌上覺得唔夠味就灑d現磨胡椒粉和鹽.

金鐘great有售, 這款購自"阿珍薑醋".

bbq剩下的鮮菇蒂, 用來熬湯.

煮過的菇蒂原來好好食, 淋芝麻醬灑胡椒粉作前菜.

自選香料:芫荽籽, 黑椒, 花椒, 八角, 另加丁香粉, 玉桂粉, cumin粉.
除八角外, 原粒香料可用攪拌機打碎, 我懶, 用刀略壓碎.

2湯匙海鹽, 用粗鹽, 蝦沾的鹽少, 不會太鹹.
先炒八角, 再加其餘香料.

加入海虎蝦, 請來大少做"搖"和"拋"的動作.

另外起鍋, 大薑片煎出香味, 下蒜蓉和洋蔥炒香.

加入蕃茄, 炒一會.

加入蚧肉, 忘了加白酒和醋, 還好食落冇腥味.

加入couscous, 及菇蒂湯汁, 可用上湯或熱水代替, 如果蔬菜本身出水較多可不加, 志在讓couscous吸飽水.

攪拌幾分鐘, 咬幾粒couscous, 冇"米心"感即可, 否則可加點水.

DA DA~

話時話我都係第一次整couscous....

好難得大少仲開口讚....

大家食多啖.

評分

查看全部評分

BanbieChan 發表於 2009-6-11 08:00:36 |顯示全部樓層
飽飽~
回復

貓后 發表於 2009-6-11 08:25:07 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(52).gif飽飽~
BanbieChan 發表於 2009-6-11 08:00

你咁架,唔留返d比我
回復

AHLOI 發表於 2009-6-11 10:32:46 |顯示全部樓層
好美味喔..........
回復

jellyfishy 發表於 2009-6-11 11:16:48 |顯示全部樓層
嘩~ 睇相都覺得好香喇~
回復

tongtony 發表於 2009-6-11 21:44:55 |顯示全部樓層
這餐工程不少,閣下花了不少心機,一定非常好味道,雖然無份食,我全支持妳add6icon
回復

茉莉花 發表於 2009-6-11 23:28:33 |顯示全部樓層
多謝收睇呀~add14icon
對我黎講係大工程啦, 食飽即刻訓得
不過比起其他花友餐餐煮幾味, 我都係小兒科咋
回復